Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οι λαοί μας απαιτούν ειρήνη"
  • Πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, Ελληνοτουρκική Συνάντηση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Αιγαίο
  • Την ανάγκη συνεργασίας των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Τουρκίας, επισήμαναν οι δήμαρχοι, οι έπαρχοι, οι κοινοτάρχες και οι ειδικοί επιστήμονες που πήραν μέρος στις εργασίες της

Την ανάγκη συνεργασίας των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Αιγαίο, επισήμαναν οι δήμαρχοι, οι έπαρχοι, οι κοινοτάρχες και οι ειδικοί επιστήμονες, που πήραν μέρος στις εργασίες της Ελληνοτουρκικής Συνάντησης εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, με θέμα "Περιβάλλον - Αιγαίο καθαρό".

Η συνάντηση πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Χαρακτηριστικές της φιλικής διάθεσης που επικρατεί μεταξύ των λαών των παραθαλάσσιων περιοχών του Αιγαίου ήταν οι εκδηλώσεις υποδοχής που επιφύλαξαν την Κυριακή το απόγευμα οι φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου στους Τούρκους συναδέλφους τους. Κόντρα στη θαλασσοταραχή που επικρατούσε στο Αιγαίο, το καράβι που μετέφερε τους Τούρκους έφτασε τελικά στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου τους περίμεναν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου, οι νομάρχες Λέσβου, Χίου και Σάμου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, πολλοί δήμαρχοι και κοινοτάρχες του νησιού, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, που τους υποδέχτηκε πανηγυρικά. Στη συνέχεια, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, κοινή ήταν η ευχή, ο απλός λαός και οι αιρετοί εκπρόσωποί του να αποτελέσουν τη βάση για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών και την ειρηνική συνύπαρξή τους.

"Η συνάντηση αυτή, κάτω μάλιστα από τις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, δήλωσε ο νομάρχης Λέσβου, Αλέκος Μαθιέλης,ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια τη βούληση για συνεργασία και πρόοδο μέσα σε βεβαρημένο κλίμα που έριξε σκιές στις σχέσεις των χωρών μας".

Ποιοι έχουν συμφέρον από την ένταση;

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ του Νομού Λέσβου, Στρατής Κόρακας, έθεσε το ερώτημα πώς συμβαίνει η Ελλάδα να είναι ο πρώτος πελάτης στην αγορά όπλων και η Τουρκία η δεύτερη. "Πρέπει να σκεφτούμε, τόνισε, ποιοι έχουν συμφέρον να καλλιεργούν αυτή την ένταση. Και πως το μόνο που χωρίζει τους δύο λαούς είναι εκείνο που επιθυμούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οι μεγάλοι φίλοι μας θεωρούν ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι ο οχετός, όπου θα αποθηκεύουν τα απόβλητά τους. Η συνεργασία των δύο λαών πρέπει να αποτελέσει αποστομωτική απάντηση σε όσους δε θέλουν να μας δουν αγκαλιασμένους. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να έχουμε διαφορές ως προς το θέμα "σχέσεις", ποιος είναι ο αίτιος; Δε νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε επιφυλάξεις για τέτοιες συναντήσεις. Ξεκινάμε με τη βάση: Αλλο οι κυβερνήσεις, άλλο οι λαοί. Οι κυβερνήσεις βάζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι σε Διεθνείς Οργανισμούς πάνω από το καλό των λαών τους. Οι λαοί έχουμε κάθε δικαίωμα να βρεθούμε, να κουβεντιάσουμε. Να δούμε πως γίνεται να έχουμε τόσα κοινά, αφού οι λαοί μας μοιάζουν τόσο πολύ, ο πιο κοντινός λαός είναι ο λαός της Τουρκίας. Εχουν καταφέρει, όμως, να μας χωρίσουν και να θεωρούμε ότι είναι καλύτεροι φίλοι μας οι Αγγλοι - Γάλλοι που μας οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή. Θρηνήσαμε όλοι θύματα. Εμπιστευόμαστε αυτούς να είναι διαιτητές και έχουμε επιφυλάξεις να δώσουμε τα χέρια και να πούμε: Μέχρι εδώ ήτανε. Από δω και πέρα, θα κάνουμε εμείς κουμάντο στον τόπο μας. Μόνο εμείς, οι λαοί, αν προχωρήσουμε ενωμένοι. Στο Αιγαίο, επισήμανε ο Στρατής Κόρακας, κάθε χρόνο πέφτουν 100 χιλιάδες τόνοι πετρέλαιο. Από τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους που βάζουν το κέρδος πάνω απ' όλα. Τέλος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος. Διαφορετικά πριονίζουμε το κλαδί, πάνω στο οποίο καθόμαστε". Στη χτεσινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ειδικοί επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Σμύρνης αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, εξαιτίας των αστικών λυμάτων, και όχι μόνο, που πέφτουν στη θάλασσα, στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και στην από κοινού πιστή εφαρμογή των διεθνών κανονισμών από κάθε δημοτική αρχή των παράκτιων περιοχών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η κοινή προσπάθεια και η καλή συνεργασία μεταξύ των δύο λαών φάνηκε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας του Αιγαίου.

Το κοινό ψήφισμα

Στη συνέχεια, οι μετέχοντες στην Ελληνοτουρκική Συνάντηση εξέδωσαν κοινό ψήφισμα, το οποίο αναφέρει:

Εμείς, οι Ελληνες νομάρχες και οι Ελληνες και Τούρκοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες των παραλιακών πόλεων των Νομών της Δυτικής Τουρκίας, των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και του Νομού Εβρου, που βρεθήκαμε στη Μυτιλήνη από τις 19 - 21 Οκτωβρίου 1997 για να συζητήσουμε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, που απαιτούν κοινές δράσεις και συμπεριφορές Διαπιστώνουμε:

Οτι αυτές οι επαφές δημιουργούν καλό κλίμα στην περιοχή μας, ενάντια σ' αυτό της έντασης, που εμποδίζει την ανάπτυξη, τη μόρφωση, τα έργα υποδομής, την ποιότητα ζωής, το αίσθημα ειρήνης και ασφάλειας και στις δύο χώρες.

Οτι για να αποδώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αυτές οι επαφές, απαιτείται η οριστική αποκατάσταση των καλών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας. Αποκατάσταση, που θα επέλθει από τη συνειδητή αποχή από χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, το σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων. Από την εφαρμογή των αρχών της καλής γειτονίας, με βάση την αξιοπρέπεια και τη δεδομένη αδελφοσύνη των λαών. Από τη γρήγορη και δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Στέλνουμε μήνυμα

Στους επικεφαλής των κυβερνήσεών μας, που θα συναντηθούν σε λίγες μέρες στην Κρήτη, ότι οι λαοί μας απαιτούν ΕΙΡΗΝΗ. Εργα υποδομής και όχι εξοπλισμούς. Πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι λεονταρισμούς και ανταγωνισμούς θανάτου. Οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν (πολύ περισσότερο το Αιγαίο, τη θάλασσα που τους ενώνει). Αντίθετα, έχουν να ενώσουν, δυνάμεις και δράσεις δημιουργικές για να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους έναν καλύτερο κόσμο.

Διατρανώνουμε:

Την κοινή μας βούληση να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη, στο βωμό του κέρδους - πολλές φορές πολυεθνικών εταιριών - που υποβαθμίζει το περιβάλλον και υποθηκεύει το μέλλον. Την κοινή μας απόφαση να ασκήσουμε με σωφροσύνη την τοπική εξουσία, όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, που οι σύγχρονες αστικές κοινωνίες δημιουργούν. Την κοινή μας θέση να προστατέψουμε το δομημένο περιβάλλον, που μας εμπιστεύτηκε η Ιστορία μας, οι Παραδόσεις μας, ο Πολιτισμός μας. Να διαφυλάξουμε τον ενάλιο πλούτο του Αιγαίου από την υπεραλίευση, τη μόλυνση και την καταστροφή. Να διαφυλάξουμε το εισόδημα των Τούρκων και Ελλήνων, που ζουν από τη θάλασσα. Να διατρανώσουμε, έτσι, την πίστη μας στο δικαίωμα των πολιτών μας, στην αξίωση των κοινωνιών μας, στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα με ξεναγήσεις των Τούρκων προσκεκλημένων στα νησιά, όπου οι κάτοικοι αναμένεται να τους υποδεχτούν με εκδηλώσεις υποδοχής και λαϊκά γλέντια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ