Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ
Εκδήλωση τιμής στην Εθνική Αντίσταση

Εγιναν την περασμένη Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων στην ΕΑΜική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό

Μετά από χρόνια προσπαθειών, στήθηκε τελικά το μνημείο των πεσόντων αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού στο Δήμο Συκεών. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Κυριακή σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης, απέναντι από τις φυλακές Επταπυργίου, στον τόπο όπου εκτελέστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές στην περίοδο της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου.

Στον τόπο της εκδήλωσης, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, παλιοί αγωνιστές και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της λευτεριάς και της δημοκρατίας.Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Παναγιώτης Αφαλής,επίτιμος δήμαρχος Συκεών και πρωτοστάτης των προσπαθειών για τη δημιουργία του μνημείου, μαζί με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Συκεών της ΠΕΑΕΑ κ. Μητσόπουλο. Ο Π. Αφαλής καυτηρίασε τις μικροπολιτικές προκαταλήψεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετώπισαν τόσα χρόνια στις προσπάθειές τους να στηθεί το μνημείο των πεσόντων αγωνιστών. Αναφέρθηκε στους διωγμούς και τη συκοφάντηση της Εθνικής Αντίστασης από τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, που έβλεπαν τα οράματα και τα ιδανικά του ΕΑΜ, τα οποία έρχονταν σε κόντρα με την πολιτική τους, να αγκαλιάζονται από την πλειοψηφία του λαού.

Ο Π. Αφαλής αναφέρθηκε και στα σύγχρονα διδάγματα που αντλούνται από την ένδοξη ιστορία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και σημείωσε πως μόνη επιλογή στις σύγχρονες συνθήκες είναι η συσπείρωση των λαϊκών μαζών σε ένα νέο μέτωπο, ανάλογο με εκείνο του ΕΑΜ, που θα πυροδοτήσει νέους αγώνες ενάντια στην εξάρτηση και την υποτέλεια από τους ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστές.Ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές, που χωρίς κανένα προσωπικό όφελος έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας, σημείωσε ότι αποτελεί το μνημείο ο δήμαρχος Συκεών Σ. Δανιηλίδης.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Συκεών πολύ σύντομα αναφέρθηκε στη συμβολή των χιλιάδων αγωνιστών της ανεξαρτησίας στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ