Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θεσμοθετείται ο αποκλεισμός του πολίτη

"Με το "Σχέδιο Καποδίστριας" θωρακίζεται το ήδη αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση επιδιώκει από τη μία να περάσει τη μετεξέλιξη νομών και δήμων σε επιχειρήσεις, ενώ με την υποχρεωτική συνένωση να πετύχει την αλλαγή των συσχετισμών", τόνισε η επικεφαλής της ΝΑΣ Ελπίδα Παντελάκη κατά τη συζήτηση του προγράμματος "Καποδίστριας" στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ελπίδα Παντελάκη στο εκλογικό σύστημα το οποίο προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι νοθεύει την εκπροσώπηση των πολιτών και εμποδίζει την έκφραση της λαϊκής θέλησης. Στην ουσία θεσμοθετείται ο αποκλεισμός του πολίτη αφού αποκλείεται η συμμετοχή στις εκλογές ανεξάρτητων ή μικρών συνδυασμών. Ετσι από το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα ευνοούνται μόνο οι μεγάλοι συνδυασμοί."Εμείς λέμε "ναι" στις συνενώσεις. Το πρόβλημα είναι με τι περιεχόμενο και κατευθύνσεις γίνονται. Οι συγκεκριμένες συνενώσεις γίνονται χωρίς κίνητρα και πόρους. Η κατεύθυνση είναι να υπάρχουν παντού τέλη και φόροι", σημείωσε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της η Ελπίδα Παντελάκη.

"Πρόκειται για ουσιαστική ανασυγκρότηση του αστικού κράτους για την εξυπηρέτηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ιδιωτικού κεφαλαίου, της ανταποδοτικότητας και της φορολόγησης. Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί με το αζημίωτο", τόνισε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Λαγωνίκας,επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα το νομοσχέδιο ανατρέπει όλες τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντίθετα με την ουσιαστική κριτική που έκαναν στο "Πρόγραμμα Καποδίστριας" οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ, οι σύμβουλοι της παράταξης που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση ανάλωσαν τις παρεμβάσεις τους μόνο στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συνενώσεις επισημαίνοντας ότι το μόνο κριτήριο που πήρε υπ' όψιν η κυβέρνηση ήταν η εξυπηρέτηση των εκλογικών της στόχων. "Κατά ανερυθρίαστο και εθνικά επικίνδυνο τρόπο σχεδιάστηκε ο εκλογικός χάρτης για να υπάρξουν επιβεβαιωτικά της κυβερνητικής πολιτικής εκλογικά αποτελέσματα", είπε ο επικεφαλής στον προσκείμενο στη ΝΔ συνδυασμό, κ. Νικολαράκος.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ εξάλλου Μπ. Σαραντίτης, τάχθηκε υπέρ της αρχής του "Καποδίστρια" εκφράζοντας αντιρρήσεις σε επιμέρους διατάξεις και ρυθμίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ