Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Σχεδιασμένος να βάφει πράσινο το χάρτη

Οι εκλογομάγειροι της κυβέρνησης διαμόρφωσαν το χωροταξικό μέρος του νομοσχεδίου, έτσι που να "πρασινίζει" ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης, εν όψει των ερχόμενων δημοτικών εκλογών

Προορισμένος να αναδείξει σχεδόν παντού και μόνο ΠΑΣΟΚ είναι ο νέος δημοτικός χάρτης, που διαμόρφωσε η κυβέρνηση και περιλαμβάνεται στο χωροταξικό σκέλος του νομοσχεδίου "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ". Οι εκλογομάγειροι της Χ. Τρικούπη έκαναν τα αδύνατα δυνατά και αλλεπάλληλα κόψε ράψε μέχρι και την τελευταία στιγμή σύνταξης του νομοσχεδίου, προκειμένου να "πρασινίσουν" το χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προκειμένου, οι καταργήσεις κοινοτήτων και οι προσαρτήσεις των χωριών σε νέους δήμους, να συνεπάγονται και τη φαινομενική άνοδο του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές του '98. Προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει δήμους, που είχε η αντιπολίτευση, με τη "βοήθεια" των ψηφοφόρων του από τα συνενωμένα χωριά, με τη συνδρομή, βέβαια, του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος.

Ετσι, θα εμφανιστεί ως επικυρίαρχο στο χώρο της ΤΑ. Ωστε και αυτήν, την πλασματική του νίκη να την αξιοποιήσει για την παραπέρα προώθηση της αντιλαϊκής του πολιτικής. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη,στη σύνοδο της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος τον Ιούλη στο Ναύπλιο, ότι οι δημοτικές εκλογές του '98 θα αποτελέσουν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Με αυτό δεδομένο, θα χρησιμοποιήσει τη "μαγική" εικόνα των πανταχόθεν "πράσινων" δήμων, σαν όπλο εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και επιχείρημα περί δήθεν "λαϊκής αποδοχής" και "νομιμοποίησης" των αντιδραστικών του επιλογών.

Ο "Ρ" παρουσιάζει, σήμερα, ορισμένες από τις κραυγαλέες περιπτώσεις, που το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να "αναχρωματίσει" Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα...

Περίπτωση δήμου Πτολεμαϊδας,ο οποίος ελέγχεται από τη ΝΔ. Σ' αυτόν συνενώνονται και 11 κοινότητες, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη εκλογική δύναμη. Το γεγονός αυτό, αναμένουν όλοι στην περιοχή να έχει για αποτέλεσμα την αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ στην Πτολεμαϊδα και την ανάδειξη στην πόλη δημάρχου, προερχόμενου από το κυβερνών κόμμα.

Το ίδιο καταγγέλλεται ότι έχει γίνει και στο δήμο Γρεβενών,που ελέγχεται από τη ΝΔ. Ο δήμος συνενώνεται με 12 κοινότητες, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη εκλογική δύναμη και αναμένεται να κερδηθεί από το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Στο νομό Λάρισας,λειτουργούν σήμερα 7 δήμοι και 153 κοινότητες. Οι δήμοι και οι 82 κοινότητες ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ, οι 64 κοινότητες από τη ΝΔ και οι υπόλοιπες 7 από συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ. Με τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ", όμως, δημιουργούνται 28 δήμοι και 3 κοινότητες. Απ' αυτούς τους ΟΤΑ και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του '96, το ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστεί να είναι πρώτη δύναμη σε 16 δήμους και 2 κοινότητες. Η ΝΔ πρώτη δύναμη σε 12 δήμους και 1 κοινότητα. Το δε ΚΚΕ "εξαφανίζεται" από τον εκλογικό χάρτη.

Μειώνουν τα ποσοστά του ΚΚΕ

Η ΝΕ της Λάρισας σημειώνει περιπτώσεις συνενώσεων κοινοτήτων σε νέους δήμους, με στόχο την ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος ή την αποδυνάμωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις περιπτώσεις των χωριών Ελάφου και Καλαμακίου,που ελέγχονται από τη ΝΔ. Η λογική κατάταξη των δύο χωριών, σημειώνει, θα ήταν στο νέο δήμο Λακέρειας,που δημιουργείται από διπλανά χωριά, τα οποία αποτελούν μια ενότητα.

Ομως, ο Ελαφος "μεταφέρεται" 40 χιλιόμετρα μακριά και συνενώνεται στο δήμο Αγιάς,"προσπερνώντας" όλα τα χωριά που συνενώνονται και συγκροτούν το δήμο Λακέρειας. Το ίδιο ισχύει και για το Καλαμάκι, που "προσπερνά" το γειτονικό του, νέο δήμο Αρμενίου και συνενώνεται στο νέο δήμο Κιλελέρ,που βρίσκεται 20 χλμ. μακριά του.

Ετσι το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτη δύναμη στην Αγιά και μειώνει σημαντικά τη διαφορά του, σαν δεύτερο κόμμα, στη Λακέρεια. Και αυτό γιατί, αν στο νέο δήμο Λακέρειας περιλαμβάνονταν τα χωριά Ελαφος και Καλαμάκι, η ΝΔ θα είχε στο δήμο αυτό 1.412 ψήφους, ενώ με το χωροταξικό σχεδιασμό της κυβέρνησης έχει 940. Το ΠΑΣΟΚ θα είχε 1.236 ψήφους, ενώ τώρα έχει 914. Δηλαδή, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα ήταν 176 ψήφους υπέρ της δεύτερης, ενώ τώρα μειώνεται μόλις στις 26.

Στο δήμο Κιλελέρ, όπου το ΠΑΣΟΚ "στέλνει" το Καλαμάκι, έτσι και αλλιώς η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ομως, αν το Καλαμάκι, συνενωνόταν στο διπλανό του δήμο - αυτόν του Αρμενίου- το ΠΑΣΟΚ θα έχανε την πρωτιά, που έχει σήμερα με μικρή διαφορά από τη Ν Δ(1.188 ψήφους το ΠΑΣΟΚ - 1.123 η ΝΔ).

Η ΝΕ του ΚΚΕ στο νομό καταγγέλλει ακόμα την περίπτωση του χωριού Πύθειο,που βγάζει πρόεδρο το ΚΚΕ. Υπογραμμίζει πως στον αρχικό χωροταξικό σχεδιασμό, η κοινότητα προβλεπόταν να συνενωθεί στο νέο δήμο Λιβαδίου,όπου το ΚΚΕ θα είχε ένα ποσοστό επιρροής της τάξης του 11%, σε σύνολο 3 συνενωμένων κοινοτήτων. Η κυβέρνηση, όμως, συνενώνει το Πύθιο στο νέο δήμοΟλύμπου,όπου η δύναμη του ΚΚΕ είναι σαφώς μικρότερη και παράλληλα μειώνει το ποσοστό του Κόμματος στο νέο δήμο Λιβαδίου, στο 7,4%.Αναφέρεται ακόμα, στην περίπτωση του νέου δήμου Νίκαιας.Τονίζει πως στον αρχικό σχεδιασμό συγκρότησης του δήμου, προβλεπόταν η συνένωση των χωριών Νίκαια, Νέα Λεύκη, Μοσχοχώρι και Νέες Καρυές.Σ' αυτά τα χωριά το συνολικό ποσοστό επιρροής του ΚΚΕ, στις βουλευτικές εκλογές του '96, ήταν 14,5%. Στη συνέχεια, όμως, η κυβέρνηση πρόσθεσε στο νέο δήμο άλλα 4 χωριά. Ετσι, η επιρροή του ΚΚΕ στο νέο δήμο, μειώνεται στο 10%.

Μισοί στο Διδυμότειχο, οι άλλοι Ορεστιάδα...

Ο Δ. Κρεωνάς,γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ επισημαίνει την περίπτωση της Θάσου.Εκεί, με τον ομώνυμο δήμο, που ελέγχεται από τη ΝΔ συνενώνονται οι υπόλοιποι 9 ΟΤΑ του νησιού όπου έχει μεγάλη εκλογική δύναμη το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών που συνενώνονται στο νέο δήμο, είναι και η κοινότητα Λιμεναρίων,που ελέγχεται από το ΚΚΕ. Ο σκοπός είναι ξεκάθαρος: Η ανάδειξη δημάρχου Θάσου, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και η εξαφάνιση του "κόκκινου" κοινοτάρχη.

Ο ίδιος αναφέρει και το παράδειγμα του δήμου Διδυμότειχου,που ελέγχεται από τη ΝΔ και τώρα συνενώνονται σ' αυτόν 13 χωριά με σκοπό την αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών προς όφελος του ΠΑΣΟΚ. Ενα από τα ευτράπελα της υπόθεσης είναι και το γεγονός ότι στο νέο δήμο Διδυμότειχου εντάσσεται και ο συνοικισμός Σοφικού της κοινότητας Θουρίου.Το "υπόλοιπο" Θούριο, όμως, εντάσσεται στο νέο δήμο Ορεστιάδας!

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ