Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκβιάζουν με την "εξομοίωση" τους δασκάλους

Τη διακοπή του σχετικού προγράμματος αποφάσισε το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας και θέτει όρους στους εκπαιδευτικούς για τη συνέχισή του. Η ΔΕΕ καλεί δασκάλους και νηπιαγωγούς να αντιδράσουν πανελλαδικά

Την προσωρινή διακοπή του προγράμματος "εξομοίωσης" των δασκάλων που αποφοίτησαν από τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες, αποφάσισε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθήνας. Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Θ. Εξαρχάκος, με την οποία γίνεται γνωστή η απόφαση να σταματήσουν τα σεμινάρια εξομοίωσης, θέτονται και όροι για τη συνέχιση του προγράμματος, τους οποίους η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) θεωρεί απαράδεκτους.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, "αντί το Παιδαγωγικό Τμήμα και προσωπικά ο πρόεδρός του κ. Εξαρχάκος να σκύψει στο αίτημα των δασκάλων για αυτόματη εξομοίωση και μέχρι τότε να τροποποιηθεί το παρόν πρόγραμμα, ώστε να μπορούν να το παρακολουθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, προχώρησε χτες στην έκδοση ανακοίνωσης με βάση την οποία, αφού δηλώνει ότι διακόπτει προσωρινά το πρόγραμμα, ζητά πιστοποιητικό μετανοίας και υποταγής από όσους με νέα αίτησή τους θελήσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα από δω και πέρα. Η αίτηση αυτή θα σημαίνει ότι αποδέχονται συλλήβδην και τους "όρους" του προγράμματος, οι οποίοι να σημειωθεί ότι είναι ίδιοι με αυτούς που προβλέπεται για τους φοιτητές!".

Στην ανακοίνωση του Παιδαγωγικού Τμήματος γίνεται λόγος για προπηλακισμούς πανεπιστημιακών από εκπαιδευτικούς, που αποτέλεσε και το επιχείρημα για να σταματήσει το πρόγραμμα. Αναφερόμενη σε αυτούς τους ισχυρισμούς, η ΔΕΕ επισημαίνει: "Ο κ. Εξαρχάκος, έχοντας φυσικά την κυβερνητική κάλυψη, δηλώνει ότι ο πανεπιστημιακός χώρος είναι ιερός... και όχι χώρος συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων και προπηλακισμού (;). Ξεχνά βέβαια ότι το πανεπιστήμιο υπήρξε από την ίδρυσή του ο κατ' εξοχήν χώρος διακίνησης ιδεών, άρα και πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων. Ξεχνά επίσης ότι ο χειρότερος προπηλακισμός είναι αυτός που προσπαθεί ο κυβερνητικός εντολοδόχος να εφαρμόσει πάνω σε εν ενεργεία δασκάλους, όταν τους υποβιβάζει σε απλούς φοιτητές. Ποιους πανεπιστημιακούς δασκάλους καλύπτει άραγε η ανακοίνωση αυτή του κ. Εξαρχάκου;", αναρωτιέται η ΔΕΕ, που δηλώνει πως οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς και δε μετατρέπονται σε πειθήνια όργανα για την εφαρμογή των εντολών της ΕΕ, αλλά αντιστέκονται στον αυταρχισμό και απαιτούν: Να γίνει τώρα αυτόματη εξομοίωση και να διατεθεί το κονδύλι των 7,3 δισ. από το Β ΚΠΣ στην πανεπιστημιακή επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς ΠΕ στα παιδαγωγικά τμήματα με απόσπαση από το σχολείο κάθε 5 χρόνια.

Αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει το αίτημα αυτό, η ΔΕΕ στην παρούσα φάση ζητά την άμεση διακοπή του προγράμματος σε όλη τη χώρα, εκπόνηση νέου, ταχύρυθμου προγράμματος εξομοίωσης πανελλαδικής εμβέλειας, που να το παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί (μόνιμοι, αναπληρωτές ή αδιόριστοι) είτε με απόσπαση είτε με υπερωριακή αποζημίωση σε χρόνο εκτός λειτουργίας του σχολείου, χωρίς να θίγονται καλοκαιρινές διακοπές.

Τέλος, η ΔΕΕ καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (6 ΠΑΣΚ, 3 ΔΑΚΕ, 1 ΣΥΝ) "που στην ουσία συμφωνούν με το υπάρχον πρόγραμμα εξομοίωσης και δεν κάνουν τίποτα για να καθοδηγήσουν τον αγώνα των συναδέλφων". Η ΔΕΕ καλεί το ΔΣ της ΔΟΕ, στη συνεδρίαση που θα γίνει στις 29 Οκτώβρη με το θέμα αυτό, να αναλάβει έστω και τώρα την ευθύνη της, καλώντας τους συναδέλφους τους να αντιδράσουν πανελλαδικά, να μην υποβάλουν νέες αιτήσεις και να πρωτοστατήσει το ΔΣ της ΔΟΕ, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα. "Τέλος, τονίζει η ΔΕΕ, γίνεται για άλλη μια φορά φανερό ότι η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στο ΔΣ της ΔΟΕ είναι αναγκαία όσο ποτέ και καλεί τους συναδέλφους να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες αυτές ηγεσίες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να επιβάλουν τις θέσεις του κλάδου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ