Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αξία της ταξικής πολιτικής

Και ο διαβόητος "κοινωνικός διάλογος" αποσυντίθεται. Ετσι, όσο κι αν οι τυμπανοκρουσίες κατά τη "θεσμοθέτησή" του απ' όλους τους θιασώτες του, απατηλού για την εργατική τάξη, εγχειρήματος, προανάγελλαν τον μονόδρομο καταστροφής των κατακτήσεών της, στο όνομα της συναινετικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας, η απάτη αποκαλύφθηκε. Σε τέτοιο βαθμό που και δυνάμεις στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα που τον θεωρούσαν πανάκεια για την προώθηση στόχων και διεκδικήσεων των εργαζομένων, σήμερα να τον εγκαταλείπουν. Η "Αυτόνομη παρέμβαση" δήλωσε ότι αποχωρεί από τη διαδικασία "τέλμα", ενώ η ΔΑΚΕ δηλώνει ότι αν δεν αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, που συνεδριάζει άμεσα, να αποχωρήσει, η ίδια εγκαταλείπει το άθλιο κατασκεύασμα. Και δεν είναι μόνο αυτές οι δυνάμεις. Ακόμη και δυνάμεις που ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα και βουλευτές του, δεν τον υπολογίζουν. Είναι δε η πρώτη περίπτωση χώρας που επιδιώκει αυτό το εγχείρημα το οποίο οδηγείται στην αποτυχία.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που όλες αυτές οι δυνάμεις επέλεξαν την άκριτη συμμετοχή τους αρχικά, ενώ τώρα την εγκαταλείπουν και ανεξάρτητα από το δρόμο που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, αυτό το βήμα το έκαναν κάτω από τη στάση αρχών απέναντι στο έκτρωμα, που κράτησε από την πρώτη στιγμή σθεναρά το ΚΚΕ. Αυτό το αποτέλεσμα αποδεικνύει τη δυνατότητα του εργατικού κινήματος όταν υπάρχει και δρα Κομμουνιστικό Κόμμα με αταλάντευτα ταξική υπέρ των εργαζομένων πολιτική. Γιατί αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ, η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε και κατάγγελλε πριν την έναρξή του τον διαβόητο "κοινωνικό διάλογο", αν δεν υπήρχαν οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αντιστέκονται αταλάντευτα στη συμμετοχή της ΓΣΕΕ σ' αυτόν, το αποτέλεσμα δε θα ήταν το ίδιο.

Αυτό αποδεικνύει και τη δύναμη αλλά και τη δυνατότητα του ίδιου του εργατικού κινήματος με τους αγώνες του να αντιστέκεται στις πολυεθνικές και στην πολιτική που τις υπηρετεί, να υπερασπίζει κατακτήσεις, να διεκδικεί τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, με μια προϋπόθεση: την πιο αποφασιστική ενίσχυση του ταξικού ρεύματος στις γραμμές του, με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Σ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ