Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΡΗΤΗΣ
Στη σκιά των Ελληνοτουρκικών

Η σκιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων πέφτει, ήδη, στην Κρήτη, όπου την προσεχή Δευτέρα αρχίζουν οι εργασίες της Βαλκανικής Διάσκεψης, στο περιθώριο της οποίας έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στις εργασίες της διάσκεψης, όπου οι βαλκανικές χώρες - εκτός της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Βοσνίας, που δε θα λάβουν μέρος - θα υιοθετήσουν, όπως όλα δείχνουν, μια διακήρυξη, τη Διακήρυξη της Κρήτης, στην οποία περιέχονται γενικές αρχές για την πολιτική και οικονομική τους συνεργασία. Στη Διακήρυξη της Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται λόγος στη ρύθμιση των σχέσεων, με βάση τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και στην ανάγκη της προώθησης της συνεργασίας για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα επιτρέψει τη "συμβατή" σύνδεση της περιοχής με τις δομές της Δύσης. Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε τον πρώτο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια...

Ωστόσο, η σκιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι δυνατό να μην πέσει στη Διάσκεψη της Κρήτης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη στιγμή που θα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Το κλίμα της έντασης συντηρείται, άλλωστε, και από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως του αντιπροέδρου Μπ. Ετσεβίτ, ο οποίος χτες υποστήριξε πως η Ελλάδα σχεδιάζει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο για να εμποδίσει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

"Η Τουρκία, σχολίασε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, δεν είναι έτοιμη, όπως φαίνεται, να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Γι' αυτό και οι εμπρηστικές δηλώσεις διαφόρων Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες κάθε άλλο παρά βοηθούν στο να εξομαλυνθεί το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Νομίζω ότι και οι δηλώσεις του κ. Ετσεβίτ είναι αυτής της κατηγορίας. Είναι γνωστό ότι η Αγκυρα προκαλεί και διατηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι, υπερβολικό, ο κ. Ετσεβίτ να ζητεί από πάνω και "τα ρέστα". Να μιλάει για ευθύνες της Ελλάδας, λόγω της πολιτικής που ακολουθούμε, ενώ γνωρίζει ότι ο ίδιος - είναι, άλλωστε, ο πολιτικός του Αττίλα - έχει κατ' επανάληψη, με τη στάση του, με τις δηλώσεις του, δυναμιτίσει πολλές προσπάθειες που γίνονται για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ