Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηρθαν και στην Αθήνα

Διαδήλωση χτες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή

Στο κέντρο της Αθήνας μεταφέρθηκε, χτες, ο αγώνας κατά του εκτρωματικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, με κατοίκους της περιφέρειας να διαδηλώνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας και να διεκδικούν αλλαγές στο περιεχόμενό του. Παράλληλα, εντείνονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών, σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί πλήθος αιρετών και δημοτών από πέντε χωριά τηςΑιτωλοακαρνανίας και επτά της περιοχής Πηνείας, στην Ηλεία, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο χωροταξικό σχεδιασμό του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

Με συνθήματα και πανό όπως "Σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ - διάλογο και όχι δικτατορία", "Οχι στο έκτρωμα" και "Δεν υποχωρούμε - αν δε δικαιωθούμε", δήλωσαν οι μεν πρώτοι τη βούλησή τους τα χωριά Αγιος Γεώργιος, Γαλατάς, Ευηνοχώρι, Κουδούνι και Περιθώρι,που συνορεύουν με τον ποταμό Εύηνο, να αποτελέσουν ένα νέο δήμο (Δήμο Ευήνου,με έδρα το Ευηνοχώρι) και όχι να συνενωθούν σε άλλους, όπως σχεδίασε η κυβέρνηση. Οι κάτοικοι της Ηλείας ζήτησαν στο νέο Δήμο Πηνείας,που συγκροτεί η κυβέρνηση, η έδρα να μη βρίσκεται στο χωριό Σιμοπούλου,αλλά στο χωριό Εφύρα.

Οι συγκεντρωμένοι και από τις δύο περιοχές επεδίωξαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που εκείνη την ώρα απουσίαζε. Γι' αυτό το λόγο, με πορεία στην οδό Σταδίου, έφτασαν στη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Σώματος. Στη συνέχεια, επέστρεψαν, με πορεία από την οδό Πανεπιστημίου, στο υπουργείο.

Εκεί, οι κάτοικοι των χωριών του Ευήνου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Λ. Παπαδήμα,ο οποίος παρέπεμψε την ικανοποίηση του αιτήματός τους στις καλένδες. Επανέλαβε την κυβερνητική απόφαση να μην γίνουν αλλαγές στο χωροταξικό σκέλος του νομοσχεδίου. Ακόμα, πως αν αυτή η απόφαση αλλάξει, τότε στις αλλαγές που θα γίνουν, θα προβλέπεται και η σύσταση του Δήμου Ευήνου, που ζητούν.

Οι κάτοικοι αποχώρησαν, τονίζοντας πως αναμένουν τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου να διαπιστώσουν αν το αίτημά τους ικανοποιηθεί. Προειδοποίησαν πως αν αυτό δε γίνει, θα απαντήσουν δυναμικά στην κυβέρνηση και με όποιο μέσο έχουν στη διάθεσή τους. Οι κάτοικοι της Ηλείας δε συναντήθηκαν με τον υφυπουργό και αποχώρησαν, αλλά ενδέχεται η συνάντηση να γίνει την ερχόμενη βδομάδα. Πάντως και αυτοί δήλωναν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στην περιφέρεια

Κατά των αναγκαστικών συνενώσεων διαδηλώνει σήμερα η Λέσβος.Στις δέκα το πρωί, δήμαρχοι, κοινοτάρχες και κάτοικοι του νησιού θα συγκεντρωθούν στη διακλάδωση της Γέρας - Πλωμαρίου (περιοχή Λάρσο) και αφού παραμείνουν για μερικές ώρες στο σημείο αυτό, θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Μυτιλήνη.Την ίδια ώρα οι κάτοικοι των Λουτρών θα αποκλείσουν το δρόμο που οδηγεί στις αποθήκες πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού (μειοψηφούντος του προέδρου και του αντιπροέδρου της), μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, κλειστά ήταν χτες και θα παραμείνουν και σήμερα τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα του νησιού.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους κατοίκους των χωριών να πάρουν μαζικά και αγωνιστικά μέρος στην κινητοποίηση.

Επίσης, χτες το απόγευμα, οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αρφάρα, Αγριλος, Βελανιδιά, Βρωμοβρύση, Σταματίνου, Πήδημα, Αγιος Φλώρος, Πλατύ και Αριοχώρι,επαρχίας Καλαμών,Νομού Μεσσηνίας,απέκλεισαν την είσοδο στο Αριοχώρι, στη διασταύρωση της εθνικής προς το χωριό Πήδημα. Οι κάτοικοι ζητούν να ενταχθούν οι κοινότητές τους στον Δήμο Αρφάρων.

Εξάλλου, την αντίθεσή της στην αναγκαστική συνένωσή της με τον Δήμο Λεωνιδίου,εκφράζει η κοινότητα Πλατανακίου,Νομού Αρκαδίας και ζητά να παραμείνει αυτοτελής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ