Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Η νέα δομή του ΝΑΤΟ υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας
  • Εντονη κριτική του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψή στην ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική υποταγής στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα
  • Δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο Α. Τσοχατζόπουλος

Εντονη κριτική και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική υποταγής στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα, δύο μόλις μέρες πριν τη Συνάντηση της Κρήτης.Ετσι, μετά τον Α. Πεπονή, που προ ημερών κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, χτες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Καψής, μιλώντας στην Επιτροπή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική "υπό την ψευδεπίγραφον αρχή της αναμόρφωσης της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ και με νομοτελειακή συνέπεια την εγκατάλειψη βασικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

Ο παριστάμενος υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ δεν εκχωρείται κανένα κυριαρχικό δικαίωμα, ενώ δεν απέκλεισε την πρόκληση "θερμού επεισοδίου" στο Αιγαίο πιθανόν το Φλεβάρη ή το Μάρτη, περίοδο που θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Ο Γ. Καψής, αναφερόμενος στη δημιουργία δύο υποστρατηγείων του ΝΑΤΟ, είπε ότι καταργούνται τα όρια ευθύνης και "η λεγόμενη νέα δομή θα οδηγήσει σε προσπάθειες τουλάχιστον αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως θα ήταν η ανάθεση της διεύθυνσης επιχειρήσεων στο νησιωτικό μας χώρο από Τούρκο διοικητή". Τόνισε, επίσης, ότι η "νέα δομή" του ΝΑΤΟ και οι νέοι προσανατολισμοί του "έχουν ήδη δημιουργήσει τόσο σοβαρά προβλήματα για την Ελλάδα, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα δυσδιάκριτα οφέλη μας από τη Συμμαχία".

Ο πρώην υπουργός είπε ότι η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας στέρησε το λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι "η συμμαχία" αρνείται να προστατεύσει την Ελλάδα από την απειλή της Τουρκίας. Χαρακτήρισε τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Βοσνία ως "βίαιη επιβολή μίας πολιτικής οικονομικών συμφερόντων ορισμένων δυνάμεων που επιχειρήθηκε ενίοτε με μεθόδους της αρμοδιότητος του Δικαστηρίου Εγκληματιών Πολέμου" και προέβλεψε ότι επίκειται ΝΑΤΟική επέμβαση και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου "θα εμπλακούμε διά της μεθόδου των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών, που θα αναληφθούν από το υποστρατηγείο της Λάρισας".

Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να προχωρήσει η χώρα μας, ο Γ. Καψής είπε ότι μαζί "με την προετοιμασία άμεσης επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, είναι απαραίτητο να μελετηθούν ως αντίποινα και άλλα μέτρα". Ενδεικτικά, ανέφερε "την επιδίωξη βαλκανικού συστήματος ασφαλείας, την αποχώρηση, όχι από το στρατιωτικό σκέλος, αλλά από τη στρατιωτική δομή της Συμμαχίας (όπως η Γαλλία) και η ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία, όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και στην αμυντική πολιτική".Κατηγορώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση Σημίτη για απουσία τόλμης στην εξωτερική πολιτική, κατέληξε, τονίζοντας: "Αυτό είναι και το ζητούμενο: αναζητείται η τόλμη".

Στον Γ. Καψή απάντησε με γραπτή του δήλωση ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, ο οποίος τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, καθώς για την Ελλάδα το δικαίωμα αεράμυνας στο FIR Αθηνών το έχει η χώρα μας, γι' αυτό και αναχαιτίζει κάθε αεροσκάφος που εισέρχεται στην περιοχή αυτή χωρίς προηγουμένως να καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Επιφυλάξεις για την κυβερνητική πολιτική εξέφρασε και ο Λ. Βερυβάκης, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο οποίος τόνισε ότι με τα προωθούμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης "θα οδηγηθούμε στον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών, κάτι που είναι η καρδιά του αιτήματος της Τουρκίας σήμερα". Αύξηση των εξοπλισμών ζήτησε στην τοποθέτησή του ο Στ. Παπαθεμελής, στον οποίο απάντησε ο υπουργός Αμυνας, λέγοντας ότι για τους εξοπλισμούς θα γίνει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής. Ο Α. Τσοχατζόπουλος προσπάθησε να απαντήσει στις επικρίσεις των βουλευτών, λέγοντας ότι η Ελλάδα διεκδικεί ισότιμη συμμετοχή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, διατηρεί το δικαίωμα του βέτο, ενώ είπε ότι με Τούρκο διοικητή δε θα κάνουμε ασκήσεις στο ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ισχυρίζεται η κυβέρνηση (2001-12-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-07-18 00:00:00.0)
Στήνεται το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Λάρισα (1997-12-13 00:00:00.0)
Ανακάλυψαν και ...πλεονεκτήματα (1997-11-29 00:00:00.0)
Ολο το Αιγαίο "γκρίζα ζώνη" (1997-11-22 00:00:00.0)
Η νέα δομή, πρόσχημα για αλλαγή του status quo (1997-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ