Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσωπο
Χόσνι Μουμπάρακ

Μια από τις δυσκολότερες μέρες στην εξουσία πέρασε, την περασμένη βδομάδα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Η σφαγή στο ναό της βασίλισσας Χατσεσπούτ, τη Δευτέρα, ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων και έφερε, πάλι, στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα των εξτρεμιστών ισλαμιστών, ζήτημα, που, ματαίως, η αιγυπτιακή ηγεσία προσπαθούσε να παρουσιάσει ως λήξαν.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ διαβεβαίωνε σε όλους τους δυνατούς τόνους τις ξένες κυβερνήσεις ότι η χώρα του δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Επέρριψε σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ευθύνες της ελλιπούς προστασίας των τουριστικών μνημείων στον υπουργό Εσωτερικών Χασάν ελ Αλφι, του οποίου η "παραίτηση" έγινε άμεσα δεκτή. Μάλιστα, ο αντικαταστάτης του, Χαμπίμπ Ιμπραχίμ ελ Αντλί, πρώην αρχηγός της κρατικής ασφάλειας, ανέλαβε να εκπονήσει νέο πανεθνικό αντιτρομοκρατικό σχέδιο ασφαλείας μέσα σε 48 ώρες.

Οι διαβεβαιώσεις, όμως, του Αιγύπτιου πρωθυπουργού δε φαίνεται να έπεισαν πολλούς. Οι περισσότεροι επισκέπτες αναχώρησαν άρον άρον για τις χώρες τους, ενώ οι ακυρώσεις στα ταξιδιωτικά γραφεία έπεσαν "βροχή". Ο τουρισμός της χώρας, που είναι και ο βασικός οικονομικός της παράγοντας, δέχτηκε σοβαρότατο πλήγμα και κανείς δεν μπορεί να προείπει πότε θα μπορέσει να ανακάμψει. Πάντως, πολλοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη αυτή θα αργήσει, καθώς το εξτρεμιστικό κίνημα στην Αίγυπτο φαίνεται να έχει πολλαπλώς διασπαστεί, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολο είτε να ελεγχθεί από τους ηγέτες του είτε να κατασταλεί από τις αστυνομικές αρχές.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ