Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση

Η απειλή της φυσικής εξόντωσης από πείνα κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια 150 χιλιάδων και πλέον προσφύγων, μετά την απόφαση για διακοπή των λαϊκών συσσιτίων που διένεμε ο Ερυθρός Σταυρός της χώρας. Η απόφαση αυτή θα ισχύει από τις αρχές του επόμενου έτους και οφείλεται στην αδυναμία χρηματοδότησης του προγράμματος από τον Οργανισμό και το κράτος. Ο μηνιαίος προϋπολογισμός της προσπάθειας καταπολέμησης της εξαθλίωσης έφτανε τις εφτακόσιες χιλιάδες ελβετικά φράγκα και ήδη από τον περασμένο Μάη η κρατική βοήθεια μειωνόταν σταδιακά. Την οριστική διακοπή της χρηματικής ενίσχυσης αποφάσισε και ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός, που ούτως ή άλλως κάλυπτε ένα μικρό μέρος των συνολικών δαπανών. Αντί για αυτό, ο διεθνής οργανισμός αποφάσισε τη στήριξη ενός προγράμματος αξίας 80 χιλιάδων ελβετικών φράγκων, που σκοπό έχει την εκπαίδευση 200 ειδικών στην παροχή εθνικής βοήθειας σε ηλικιωμένους και ανήμπορους πρόσφυγες και όχι μόνο. Επίσης ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για δωρεάν προσφορά χειμερινού ρουχισμού αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ομως και ο Ερυθρός Σταυρός της Ιταλίας και της Αγγλίας που βοηθούσανε επιλεκτικά ο πρώτος το Μαυροβούνιο και ο δεύτερος κάποιες περιοχές της Σερβίας, σταματούν οριστικά την παροχή βοήθειας. Η ενέργεια αυτή του διεθνούς Οργανισμού δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την οικονομική δυσπραγία που επικαλείται. Προφανώς εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια πίεσης προς το καθεστώς Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί χωρίς όρους την πλήρη υποταγή της χώρας του στις ορέξεις των ιμπεριαλιστικών κρατών. Και η στιγμή δεν είναι τυχαία.

Η πολιτική κρίση στο Μαυροβούνιο μένετε αμείωτα χωρίς κανείς να γνωρίζει με σιγουριά πού θα καταλήξει, ενώ οι εκλογές της Σερβίας για τον νέο Πρόεδρο είναι προγραμματισμένες για τις 7 Δεκέμβρη. Κοντά στην έμμεση πίεση έχουν και την ανοιχτή επιστολή των 15 της ΕΕ προς το Σερβικό λαό, που ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγορεί για τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αφού δεν επιλέγει τους ηγέτες που αυτή επιθυμεί. Υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Αμοιρο ευθυνών όμως δεν είναι ούτε το καθεστώς Μιλόσεβιτς, αφού από τη μια υποχωρεί σταδιακά αλλά σταθερά στους ιμπεριαλιστές και από την άλλη ακολουθεί τέτοια κοινωνική πολιτική που περιθωριοποιεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ηδη αυτή τη βδομάδα τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων της χώρας. Η διαδικασία αυτή περνά με τη μορφή του λεγόμενου "λαϊκού καπιταλισμού" και του μοιράσματος δωρεάν μετοχών πρώτα και κύρια στους ημετέρους. Ταυτόχρονα αναμένεται να αυξηθούν δραματικά η εγκληματικότητα, η πορνεία και η μετανάστευση από τη χώρα. Οι νεαροί που βλέπουν τις προσδοκίες τους για μια ανθρώπινη ζωή να χάνονται μέρα με τη μέρα... παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Ιδρύουν συμμορίες και προσπαθούν να αρπάξουν με τη βία αυτό που δεν μπορεί ειρηνικά να τους προσφέρει το κράτος. Χαρακτηριστική περίπτωση, εκτός της οργανωμένης μαφίας, είναι η δημιουργία ομάδας ακροδεξιών "Σκινχεντς" που τρομοκρατούν, ληστεύουν και σκοτώνουν Αθιγγάνους. Επίσης τα γραφεία που προωθούν νεαρά κορίτσια, κύρια προσφυγοπούλες, στην πορνεία φυτρώνουν σαν μανιτάρια το ένα πίσω από το άλλο.

Σε όλα αυτά σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι ξένοι, αλλά και το καθεστώς που υποχωρεί στις πιέσεις τους. Το σίγουρο είναι ότι η κοινωνία της χώρας ασθενεί βαριά...

Φώτης Αγγελος ΜΠΕΛΕΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας για τους αγνοούμενους... (2005-03-17 00:00:00.0)
Μερική... άρση των κυρώσεων και άλλοι εκβιασμοί (2000-10-10 00:00:00.0)
Κοντσέρτα ωμών παρεμβάσεων εν αναμονή της επόμενης έκρηξης (2000-09-24 00:00:00.0)
Χιλιάδες οι υπογραφές υποστήριξης στον Σλ. Μιλόσεβιτς (2000-09-05 00:00:00.0)
Πανελλήνιος έρανος του ΕΕΣ το Νοέμβρη (1998-10-30 00:00:00.0)
Τεταμένη "ηρεμία" στο Μαυροβούνιο (1998-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ