Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ

Σοβαρές διαμάχες για τα έξοδα

της ανατολικής διεύρυνσης...

Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς είναι πλέον μια αποφασισμένη υπόθεση... Βέβαιο, επίσης, είναι ότι στην όλη αυτή διαδικασία ένταξης νέων, πρώην σοσιαλιστικών χωρών, το πάνω χέρι θα το έχουν οι ιμπεριαλιστές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι οποίοι με κάθε τρόπο επιζητούν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους σε παγκόσμια κλίμακα... Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στα πλαίσια των πιο ισχυρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κυριαρχούν σοβαρές διαμάχες, οι οποίες σχετίζονται με το σύνολο των χρηματικών ποσών, τα οποία θα απαιτηθούν για την ανατολική διεύρυνση.

Η Γερουσία των ΗΠΑ, της οποίας θα χρειαστούν τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας της, προκειμένου να επικυρωθούν οι σχετικές Συμφωνίες για τις ενταξιακές διαδικασίες, απαιτεί, ώστε οι πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα είναι απαραίτητες για την επέκταση, να καταβληθούν σχεδόν όλες από τα κύρια ιμπεριαλιστικά κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Με άλλα λόγια: Οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να πληρώσουν τα χρήματα αυτά, προκειμένου οι τρεις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία και Ουγγαρία να είναι σε θέση ν' αγοράσουν σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό από τα πολεμικά κοντσέρν, κύρια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η τωρινή διεύρυνση, σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, θα απαιτήσει το τεράστιο χρηματικό ποσό των 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ετσι, λοιπόν, η Γερουσία θα κληθεί ν' αποφασίσει σχετικά με μια όσο γίνεται μικρότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στο μερίδιο καταβολής των χρημάτων αυτών.

Στις προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων της πλειοψηφίας της Γερουσίας, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει, ο Τζέσι Χελμς, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, έχει τη μεγάλη δυνατότητα να επηρεάσει πολλούς Γερουσιαστές, που δεν έχουν πειστεί ακόμα "από τη σοφία" της προς Ανατολάς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ο Χελμς είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και αναπτύσσει έντονες δραστηριότητες, προκειμένου να εξασφαλίσει συγκεκριμένες υποχωρήσεις υπέρ του Προέδρου Κλίντον, από εκείνους τους Γερουσιαστές, οι οποίοι διατηρούν ακόμα σοβαρές επιφυλάξεις για την επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Γιατί με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να διασφαλιστεί η πολιτική κάλυψη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ. Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Χελμς γενικά φαίνεται να φέρει εις πέρας την αποστολή του αυτή, η οποία αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα, ώστε οι ΗΠΑ να καταβάλουν ένα πάρα πολύ μικρό χρηματικό ποσό σχετικά με τις ενταξιακές διαδικασίες των πρώην τριών σοσιαλιστικών χωρών.

Μόνο δύο δισ. θέλουν να καταβάλουν οι ΗΠΑ

Κατά άλλα, στα πλαίσια της Συνάντησης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη στο Μάαστριχτ, ο Αμερικανός συνάδελφός τους είχε δηλώσει ότι πρόθεση των ΗΠΑ είναι να καταβάλουν το πάρα πολύ μικρό ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα 135 δισ. που προβλέπονται. Και επειδή πρόσφατα, η Γαλλία είχε δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των στρατιωτικών δομών του ΝΑΤΟ, "γιατί αυτές είναι πολύ αμερικανοποιημένες...", τότε δεν απομένει, παρά το κύριο βάρος των εξόδων να το σηκώσουν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η Μεγάλη Βρετανία και η η Ιταλία.

Ετσι, λοιπόν, λόγω των σοβαρών προβλημάτων, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν οι κύριες ιμπεριαλιστικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης αναφορικά με τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, καθώς και το άσχημο πολιτικό κλίμα, που επικρατεί, οι υπουργοί Αμυνας των χωρών αυτών δήλωναν ότι δεν έβλεπαν ευνοϊκές προϋποθέσεις, προκειμένου αυτές να καταβάλουν τα αναγκαία χρηματικά ποσά για την ανατολική διεύρυνση. Ενας άλλος, όμως, επίσης πολύ βασικός λόγος είναι και το γεγονός ότι η αμερικανική πολεμική βιομηχανία θα είναι εκείνη, που κύρια θα ωφεληθεί, αφού θα πάρει τις περισσότερες παραγγελίες εξοπλισμών.

Πέρα, όμως, απ' οτιδήποτε άλλο, η πραγματικότητα είναι μία: Τα δάνεια των δισεκατομμυρίων που θα χορηγηθούν στις τρεις αυτές πρώην σοσιαλιστικές χώρες για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιηθούν για την αναδόμηση των ενόπλων τους δυνάμεων και τον εκσυγχρονισμό τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει: Η Πολωνία, η Τσεχοσλοβακία και η Ουγγαρία θα αγοράσουν σύγχρονο πολεμικό υλικό, κύρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες προσπαθούν και φαίνεται να τα καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια τεράστια αγορά όπλων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου τα αμερικανικά πολεμικά κοντσέρν θα εξάγουν τεράστιες ποσότητες σύγχρονου εξοπλισμού.

Αυξάνονται οι εξαγωγές πολεμικών εξοπλισμών

Από την άποψη αυτή, λοιπόν, σκόπιμο είναι να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι νέα αισθητή άνοδος κατά 8% και σε παγκόσμια κλίμακα, σημειώθηκε στον τομέα των εξαγωγών όπλων στη διάρκεια του 1996, φτάνοντας έτσι συνολικά στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη διαπίστωση αυτή έχει καταλήξει το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στην Ετήσια Εκθεσή του, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Οι ειδικοί επί ζητημάτων εξοπλισμών στο Λονδίνο δηλώνουν ότι πρόκειται για σημαντική τάση ανόδου της εξαγωγής όπλων, αφού κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας είχε σημειωθεί κάποια υποχώρηση. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς τον προηγούμενο χρόνο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία. Τη στιγμή λοιπόν που το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά όπλων μειονόταν κατά 8,8%, το αντίστοιχο των ΗΠΑ αυξανόταν κατά 42,6%.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες όπλων έχουν κατευθυνθεί στις χώρες της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σαουδική Αραβία με το τεράστιο χρηματικό ποσό των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα και με άλλες έρευνες, οι αγορές όπλων αυξήθηκαν στις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και στην Κεντρική Αφρική. Οπως δε εκτιμά η αρμόδια υπηρεσία του Αμερικανικού Κογκρέσου, το συνολικό χρηματικό ποσό που ξόδεψαν οι χώρες του Τρίτου Κόσμου για την αγορά όπλων έχει ανέλθει σε 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ