Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστρέφονται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών

Πληρώνουν φέτος με το χειρότερο τρόπο τα δεινά της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, της ΚΑΠ, της πολιτικής της κυβέρνησης και αφήνονται απροστάτευτοι στους εκβιασμούς των εμπόρων - βιομηχάνων

Σε τραγική θέση οδηγούνται φέτος οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, που πληρώνουν με το χειρότερο τρόπο τα δεινά της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, της εφαρμογής του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, της πολιτικής της κυβέρνησης και της εκβιαστικής τακτικής, που ακολουθούν οι έμποροι - εξαγωγείς και οι βιομήχανοι - μεταποιητές.

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και κυρίως οι πορτοκαλοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών που δίνουν φέτος ιδιαίτερα οι έμποροι - βιομήχανοι, αλλά και των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ. Η επιλογή που τους παρέχεται με την έναρξη της φετινής εμπορικής περιόδου, είναι να πουλήσουν για μερικές δραχμές της παραγωγή τους ή να την πετάξουν τζάμπα στις χωματερές. Οι έμποροι - βιομήχανοι, με διάφορα τερτίπια, εκβιάζουν τους παραγωγούς επιτραπέζιων πορτοκαλιών, δίνοντας τιμές μικρότερες από 25 δραχμές το κιλό, ενώ πέρσι έδιναν τιμές από 42 μέχρι 29 δραχμές το κιλό, ανάλογα με την περιοχή. Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται φέτος, οι έμποροι - βιομήχανοι αναμένεται να οργιάσουν, αγοράζοντας τα επιτραπέζια πορτοκάλια με 10 - 15 δραχμές, ίσως και ακόμα χαμηλότερα. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, όπου, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, οι παραγωγοί θα πληρωθούν το πολύ με ένα τάλιρο το κιλό, τιμή που δεν ανταποκρίνεται ούτε στα έξοδα ενός ψεκασμού!

Στη δημιουργία αυτής της κατάστασης, συμβάλλει η απόφαση των επιτελείων των Βρυξελλών, να περικόψουν κατά 70% τις εξαγωγικές επιδοτήσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τις επιταγές τις ΓΚΑΤΤ και να φτάσει έτσι η επιδότηση στα πορτοκάλια στις 9 δραχμές το κιλό, κάτι που αποβαίνει, βέβαια, σε βάρος των παραγωγών. Για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, επίσης, εκτιμάται ότι θα υπάρχει υπέρβαση του κοινοτικού πλαφόν κατά 100% και έτσι η επιδότηση (32 δραχμές περίπου) χάνεται. Στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, μέγιστο θέμα δημιουργείται επίσης από την ΓΚΑΤΤ, που επιτρέπει αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες σε βάρος της εγχώριας παραγωγής.

Από την άλλη, οι παραγωγοί πορτοκαλιών δεν μπορούν να αποσύρουν την παραγωγή τους, αφού πρώτα πρέπει να πουλήσουν μέσω των ομάδων παραγωγών για να μπορέσουν στη συνέχεια να πάνε στις χωματερές μόνο το 35% των ποσοτήτων που πούλησαν και να εισπράξουν, έτσι, την τιμή απόσυρσης, που είναι 44,6 δραχμές το κιλό. Οι έμποροι, όμως, εκμεταλλευόμενοι τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ, δεν αγοράζουν πορτοκάλια από τις ομάδες παραγωγών και μπρος στην απόγνωση που επικρατεί, επιδιώκουν να αγοράζουν από μεμονωμένους παραγωγούς, ώστε να μην γίνεται δυνατόν να ανοίξει η διαδικασία της απόσυρσης και, έτσι, να ανέβουν κάπως οι τιμές.

Η ξεφτίλα...

Εκμεταλλευόμενοι τη δραματική κατάσταση που βρίσκονται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, κάποιοι αγροτοπατέρες της Αργολίδας, υπό το συντονισμό του καρεκλοκένταυρου ΣΥΝεταίρου Π. Πεβερέτου, πραγματοποίησαν χτες έξω από το υπουργείο Γεωργίας μια παράσταση - παρωδία, με τη συμμετοχή κυρίως εμπόρων, εξαγωγέων και βιομηχάνων χυμοποίησης της περιοχής. Και βέβαια τα αιτήματα που έθεσαν δεν αφορούσαν κρίσιμα ζητήματα, όπως ανατροπή του καταστροφικού κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά και αναζήτηση αγορών και ικανοποιητικές τιμές στους παραγωγούς. Αυτοί πήγαν στο υπουργείο για να ζητήσουν την αναστολή της απόφασης κατασκευής χώρων υγειονομικής ταφής των αποσυρόμενων ποσοτήτων εσπεριδοειδών και αλλαγή της ερμηνευτικής εγκυκλίου του υπουργείου Γεωργίας για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ