Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απάτη "υψηλής παστερίωσης"

Μέτρα κοροϊδίας παίρνει το υπουργείο Γεωργίας, με το λεγόμενο "γάλα υψηλής παστερίωσης", το οποίο επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, προς όφελος των βορείων χωρών. Κίνδυνος για την ελληνική κτηνοτροφία, αλλά και εξαπάτηση των καταναλωτών

Το χαλί για την καθιέρωση και κυριαρχία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, που επιβάλλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και τα συμφέροντα των βορείων χωρών της ΕΕ, στρώνει διάπλατα το υπουργείο Γεωργίας. Μέχρι πρόσφατα, στη χώρα μας κυκλοφορούσε το γνωστό ως "φρέσκο παστεριωμένο γάλα", το οποίο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο και φέρει ημερομηνία λήξης τέσσερις μέρες από την ημέρα συσκευασίας. Πριν λίγες βδομάδες, η εταιρία ΦΑΓΕ κυκλοφόρησε το"παστεριωμένο γάλα υψηλής παστερίωσης", το οποίο λόγω της διαφορετικής επεξεργασίας του, μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και 20 μέρες από τη συσκευασία του.

Βέβαια η ΔΕΛΤΑ, (η οποία μαζί με τη ΦΑΓΕ κυριαρχούν στην αγορά γάλακτος), βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την εξέλιξη αυτή. Ομως, αυτοί που θίγονται ευθέως από το νέο προϊόν είναι οι Ελληνες κτηνοτρόφοι, αλλά και τα εκατομμύρια των καταναλωτών. Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις, το υπουργείο Γεωργίας αναγκάστηκε να πάρει κάποια ημίμετρα, χωρίς ωστόσο να χτυπάει το κακό στη ρίζα του. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης, ανακοίνωσε χτες ότι δόθηκε εντολή στη ΦΑΓΕ, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποσύρει από τη συσκευασία την ένδειξη "παστεριωμένο γάλα" και ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής τα προϊόντα της εταιρίας θα κατάσχονται. Επίσης ανακοίνωσε ότι η ΦΑΓΕ υποχρεούται να αλλάξει άμεσα το περιεχόμενο των διαφημιστικών μηνυμάτων του προϊόντος, απαλείφοντας κάθε αναφορά στις λέξεις "φρέσκο γάλα" και "παστεριωμένο γάλα".

Το υπουργείο Γεωργίας όμως, στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να ζήτησε να απαλειφθεί η ένδειξη "παστεριωμένο γάλα" που ήταν μια κατάφωρη απάτη σε βάρος των καταναλωτών, αλλά διατηρεί την ένδειξη "υψηλή παστερίωση" που είναι η ουσία του προβλήματος. Και αυτό γιατί συνεχίζει υποτακτικά να δέχεται τις καταστροφικές εντολές της ΕΕ, δηλαδή τις οδηγίες 46/92 και 47/92, οι οποίες, εγκληματωδώς, εντάχτηκαν στη νομοθεσία της χώρας μας πριν δύο χρόνια με το Προεδρικό Διάταγμα 56/95.

Το συγκεκριμένο ΠΔ άνοιξε το δρόμο στο γάλα "υψηλής παστερίωσης" που σκόπιμα επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας μπορούσε και μπορεί να μην το δεχτεί, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες, π. χ. η Ιταλία.

Το "παστεριωμένο γάλα" είναι γάλα το οποίο υφίσταται τη διαδικασία της παστερίωσης, δηλαδή θερμαίνεται σε θερμοκρασία 71,7 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα. Το γάλα αυτό, αν παστεριωθεί αμέσως μετά το άρμεγμα, πρέπει να καταναλωθεί το πολύ σε επτά μέρες, ενώ πρέπει να φυλάσσεται οπωσδήποτε στο ψυγείο.

Το λεγόμενο "γάλα υψηλής παστερίωσης" υφίσταται επεξεργασία σε αρκετά μεγαλύτερη θερμοκρασία. Για παράδειγμα η ΦΑΓΕ κάνει επεξεργασία στους 127 βαθμούς Κελσίου για δύο δευτερόλεπτα, δηλαδή 8 βαθμούς λιγότερο από το γάλα μακράς διαρκείας (UHT), το γνωστό εβαπορέ. (Το τελευταίο υπόκειται επεξεργασία στους 135 βαθμούς Κελσίου, για ένα δευτερόλεπτο και είναι αποστειρωμένο γάλα).

Το πρόβλημα έγκειται στα εξής:

  • Για τους καταναλωτές: Αν η θερμική επεξεργασία ξεπεράσει τους 71,7 βαθμούς, τότε το γάλα χάνει τα θρεπτικά συστατικά του.
  • Για τους κτηνοτρόφους: Οσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο αυξάνει ο "χρόνος ζωής", αλλά και ο χρόνος που αυτό μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου, μέχρι τη στιγμή που θα ανοιχτεί η συσκευασία του. Δηλαδή, ένα τέτοιο γάλα, μπορεί να υφίσταται την "υψηλή παστερίωση" για παράδειγμα στη Δανία, να μεταφέρεται στη χώρα μας και να κυκλοφορεί στην αγορά, στη θέση του σημερινού, όπως το έχουμε συνηθίσει.

Είναι γνωστό ότι οι βόρειες χώρες της ΕΕ έχουν υπερπαραγωγή γάλακτος. Αντίθετα στη χώρα μας έχει επιβληθεί ποσόστωση στην παραγωγή, πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες της. Το ενδεχόμενο επιβολής του γάλακτος "υψηλής παστερίωσης", εκτός από την εξαπάτηση των καταναλωτών, είναι βέβαιο ότι θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ελληνική κτηνοτροφία και κυρίως την αγελαδοτροφία. Οχι μόνο δε θα μπορούν να πουλήσουν το γάλα, αλλά οι τιμές θα πέσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα και βέβαια όχι σε όφελος των καταναλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ