Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Πρόταση για αγωνιστική λαϊκή συμπαράταξη

Το σκηνικό που στήνεται σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων της Αθήνας, για μια πόλη, ένα δήμο - επιχείρηση, που θα φορολογεί ακόμα περισσότερο τους δημότες και θα πουλά κάθε υπηρεσία που παρέχει, μπορεί να ανατραπεί.

Η συζήτηση για... το στιλ και την εμφάνιση, όσο και αν πουλιέται με ακριβό περιτύλιγμα, δεν μπορεί πια να αποκρύψει πού βαδίζει η πόλη και συνολικά η ΤΑ.

Γι' αυτούς που θέλουν μια ριζικά αντίθετη πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αθήνα, η συμπαράταξή τους με την "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", με υποψήφιο δήμαρχο τον Λεων. Αυδή,μπορεί να συμβάλει σ' αυτήν την ανατροπή.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" ανοίγοντας τη συζήτηση για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, παρουσίασε την Παρασκευή τα στοιχεία και το βασικό περιεχόμενο της εκλογικής της διακήρυξης, σκοπεύοντας σε μια πλατιά αγωνιστική συμπαράταξη, στον κόσμο και όχι στην κορυφή, που θα εκφράζει τα συμφέροντα του λαού της Αθήνας.

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα εκτενή στοιχεία του περιεχομένου της εκλογικής διακήρυξης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα":

Τι συμβαίνει

1. Τα προβλήματα της Αθήνας είναι γνωστά και ανάγονται είτε στην έλλειψη υποδομής (κυκλοφοριακό, συγκοινωνιακό, ατμοσφαιρική ρύπανση, όροι δόμησης κλπ.) είτε ευθέως σε κοινωνικούς λόγους (ναρκωτικά, ανεργία - υποαπασχόληση κλπ).

2. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ της ολιγαρχίας και οικονομικών ανακατατάξεων με χαρακτηριστικά την κυριαρχία της ιδιωτικής κερδοσκοπίας απέναντι στα συλλογικά συμφέροντα και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και η τροπή στην παροχή υπηρεσιών και στην άσκηση μεταπρατικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

3. Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται αντίστοιχες αλλαγές στην Αθήνα, η οποία τείνει να καταστεί χώρος υποδοχής και εγκατάστασης χρηματιστικών και εμπορικών επιχειρήσεων τουρισμού. Ο πολιτισμός μετατρέπεται σε στοιχείο τουριστικής εκμετάλλευσης, δηλαδή σε εμπόρευμα.

Πολλαπλή επίθεση

4. Οι αλλαγές που γίνονται στην πόλη τείνουν στην προσαρμογή της σ' αυτό το μοντέλο και συνεπάγονται αποβολή των κατοίκων από τους χώρους που προσφέρονται γι' αυτού του είδους τις δραστηριότητες και προεχόντως από το κέντρο της πόλης.

5. Ουσιώδες στοιχείο των εξελίξεων είναι η αυξανόμενη επιβάρυνση των δημοτών, με πρόσθετες ποικιλώνυμες φορολογίες υπέρ της ΤΑ και με έμμεσες επιβαρύνσεις στο όνομα της δήθεν αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας των ΟΤΑ. Επιπλέον, η ΤΑ χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός για την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών με τις ιδιωτικοποιήσεις και για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης".

6. Για την αμέσως επόμενη περίοδο κυρίαρχο στοιχείο των εξελίξεων στην πόλη θα αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Αν και τα περισσότερα έργα θα κατασκευαστούν στην περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο την κύρια ίσως επιβάρυνση (κυκλοφοριακή, φιλοξενίας προσώπων, συμπληρωματικών δραστηριοτήτων κλπ) θα υποστεί η περιοχή του Δήμου Αθηναίων.

Η κυρίαρχη πολιτική

7. Συναφές ζήτημα, στο επίπεδο της διοικητικής οργάνωσης, είναι η προώθηση του σχεδίου "Καποδίστριας 2" που μεταξύ άλλων θα προβλέψει τη δημιουργία "μητροπολιτικής διοίκησης". Αν κρίνουμε από το περιεχόμενο του σχεδίου "Καποδίστριας 1" θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη απομάκρυνση της αυτοδιοίκησης από τους πολίτες και δημιουργία των κατάλληλων διοικητικών δομών για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών, της"ανταποδοτικότητας" και της επιβολής πρόσθετων φορολογικών βαρών στους κατοίκους της πόλης.

8. Τα προβλήματα της Αθήνας και των κατοίκων της συνδέονται με την κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, επιδοκιμάζουν παρά τις επιμέρους διαφορές τους και άλλες πολιτικές δυνάμεις και που υλοποιεί γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάθε πρόβλημα εντάσσεται αναπόσπαστα σε ένα μεγαλύτερο σύνολο. Τέτοια σύνολα είναι π.χ:

α. Η ιδιοποίηση των κοινωνικών αγαθών από την ολιγαρχία, η υποβάθμιση των λαϊκών συνοικιών της Αθήνας, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η ανεργία, η καταστροφή της παραγωγικής βάσης, ο μαρασμός και η ερήμωση της υπαίθρου.

β. Το κυνήγι της αφίσας και η προσπάθεια απαγόρευσης των διαδηλώσεων στην Αθήνα, ο εξοπλισμός, η στρατιωτικοποίηση και η επέκταση των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, η Συνθήκη Σένγκεν, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, οι διώξεις των αγροτών.

Επομένως, δεν είναι νοητή η ενασχόληση με τα ειδικότερα προβλήματα της Αθήνας, χωρίς αναγωγή στα ζητήματα της κυρίαρχης πολιτικής.

Η αντίστροφη πορεία

9. Οι εξελίξεις και οι τάσεις που αναφέρθηκαν μπορούν να ανακοπούν και να υπάρξει αντίστροφη πορεία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αντίσταση στους σχεδιασμούς των εκπροσώπων των μεγάλων συμφερόντων και με την ανάπτυξη ενός μαζικού διεκδικητικού κινήματος. Η ΤΑ οφείλει να συμπαραστέκεται στους δημότες και να αγωνίζεται μαζί τους ακόμα και για τα ζητήματα που τυπικά δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές της (π.χ. ανεργία).

10. Η πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο αγωνιστικής συμπαράταξης και συσπείρωσης όλων των ανθρώπων που συμμερίζονται συγκεκριμένες προγραμματικές αρχές και θέσεις και η συμπαράταξη αυτή να εκφραστεί από πρόσωπα που πιστεύουν στις κατευθύνσεις της, που έχουν τη θέληση να αγωνιστούν γι' αυτές, που ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές απόψεις και εντάξεις τους διαθέτουν αξιόπιστο παρελθόν συνέπειας και αγωνιστικότητας και που δεν έχουν σχέση με επιδιώξεις προσωπικής ανάδειξης και σταδιοδρομίας.

11. Οι ειδικότερες πολιτικές και κοσμοθεωρητικές απόψεις, οι κομματικές προτιμήσεις ή εντάξεις των ανθρώπων που θα μετέχουν στη συμπαράταξη αυτή μπορούν να είναι ποικίλες. Η επιτυχία της συμπαράταξης, άλλωστε, δε θα είναι επιτυχία κάποιας συγκεκριμένης δύναμης. Κάθε πρόσωπο και κάθε πολιτική δύναμη ή σχηματισμός που θα μετάσχει στη συμπαράταξη, θα καταγράψει τη συμβολή του στο σχηματισμό και την επιτυχία της συμπαράταξης και αυτό βέβαια θα είναι πολιτική επιτυχία για όλους όσοι θα συμμετάσχουν.Οι διεργασίες κορυφής

12. Προβάλλονται κατά κόρον οι διεργασίες κορυφής που επιχειρούν διάφοροι πολιτικοί χώροι, ενόψει των δημοτικών εκλογών για την υποστήριξη διαφόρων προσώπων. Η κινητικότητα αυτή και η πρωτοφανής προβολή των σχετικών κινήσεων προδίδουν την αγωνία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να εμφανίσουν ελκυστική την πολιτική τους και να επιτύχουν την επιδοκιμασία της με την ψήφο των θυμάτων της. Η "Κεντροαριστερά", τα "αντιδεξιά μέτωπα", η προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών δήθεν διπολικής αντιπαράθεσης, η προβολή πιθανών υποψηφιοτήτων σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν, να παραπλανήσουν και να παρασύρουν τους ψηφοφόρους - δηλαδή, τα ίδια τα θύματα της πολιτικής που οι κυρίαρχες δυνάμεις θέλουν να συνεχίσουν.

13. Η αγωνία των εκφραστών της κυρίαρχης αντίληψης επιτείνεται από το γεγονός ότι η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, έχει ένα πλούσιο παρελθόν αγώνων και όσα θα διαδραματιστούν εδώ θα έχουν ένα"πιλοτικό" στοιχείο για όλη τη χώρα.

Ο δικός μας δρόμος

14. Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" ανακοίνωσε από τα μέσα του Σεπτέμβρη τον υποψήφιό της για τις δημοτικές εκλογές. Η ανακοίνωση αυτή αποτέλεσε έμπρακτη διαφοροποίηση από τις διαδικασίες κορυφής.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία" έχει μια ιστορία συνέπειας και αγωνιστικότητας. Η ιστορία αυτή είναι η συνεισφορά μας και η εγγύηση για τη συμπαράταξη που προτείνουμε.

15. Η πολιτική κατεύθυνση που προτείνουμε συνοψίζεται στη θέση ότι η ΤΑ μπορεί και πρέπει να είναι σύμμαχος, συμπαραστάτης και συναγωνιστής των λαϊκών στρωμάτων στις κοινωνικές αντιπαραθέσεις, για τη διασφάλιση και την επέκταση του κοινωνικού κεκτημένου, για τη διεκδίκηση των προϋποθέσεων ανάδειξης της ανθρώπινης αξίας, για τον πολιτισμό. Το δικαίωμα στη δουλιά και τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, η κοινωνική αλληλεγγύη, η συλλογική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η διασφάλιση και η επέκταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ενεργοποίηση του πολίτη και η ανάπτυξη στοιχείων άμεσης δημοκρατίας, η προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτιστικών αξιών, η βίωση του πολιτισμού από το λαό, είναι συστατικά στοιχεία της δικής μας αντίληψης για την ΤΑ και μας διαχωρίζουν απόλυτα από την κυρίαρχη αντίληψη και από την κυβερνητική πολιτική που την εκφράζει.

16. Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Ηδη από τη στιγμή που αποκρούσαμε την πρόταση κοινής καθόδου με την κυβερνητική παράταξη, με επικεφαλής τον υποψήφιο της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", εξαφανιστήκαμε από τα ΜΜΕ με ελάχιστες εξαιρέσεις. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο, στο δρόμο της ρήξης με τα κατεστημένα συμφέροντα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και που προετοιμάζουν ένα χειρότερο μέλλον για την Αθήνα και θα συνεχίσουμε όσο δύσκολος και αν είναι ο αγώνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ