Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το "μεγάλο φαγοπότι"

Σωρεία παρανομιών στις αναθέσεις των μελετών του 2ου πιλοτικού προγράμματος Κτηματολογίου, κατήγγειλαν με έγγραφό τους προς τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνο μελετητές, στους οποίους δεν ανατέθηκαν μελέτες ούτε στο 1ο ούτε στο 2ο πιλοτικό πρόγραμμα!

Πτυχία μελετητικών συμπράξεων, που είχαν λήξει, όταν υπέβαλλαν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μελέτες που ανατέθηκαν σε γραφεία που προσκόμισαν απλά και μόνο υπεύθυνες δηλώσεις τεχνικών, οι οποίοι συμμετείχαν και σε άλλες εταιρίες, αναθέσεις μελετών σε γραφεία που δε διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό, είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ των παρατυπιών που συνθέτουν το "μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα", σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη.

Αντίθετα, το Εθνικό Κτηματολόγιο εξελίσσεται σε ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα, κάτι που καταμαρτυρούν και οι ελιγμοί της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν είναι τυχαία η απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνου,με την οποία κατάργησε την Επιτροπή Κρίσεων που έκανε τις αναθέσεις μελετών και έκρινε τις ενστάσεις κατά των δικών της (!) αποφάσεων, στις δύο πρώτες φάσεις του έργου. Η σύσταση δύο επιτροπών - άλλη για τις αναθέσεις και άλλη για τις ενστάσεις - είναι προφανώς απλά μια προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει εκ των υστέρων τα νερά, ενόψει της έναρξης του κυρίου προγράμματος σε 236 δήμους και κοινότητες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 25 δισ. δρχ.

Από την πλευρά τους οι μελετητές που είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης της "Κτηματολόγιο ΑΕ" για αναθέσεις μελετών στο 2ο πιλοτικό πρόγραμμα, αναμένεται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

"Ληγμένα" πτυχία

Κραυγαλέα είναι η περίπτωση των μελετητικών πτυχίων, αφού η επιτροπή αξιολόγησης σε αρκετές περιπτώσεις έλαβε υπόψη της και εκείνα που είχαν λήξει. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ανέθεσε και μελέτες σε γραφεία με ληγμένα πτυχία!

Ειδικότερα, μια από τις συμπράξεις υπέβαλε τις με αριθμό πρωτοκόλλου 1047 και 1048/20.9.96 αιτήσεις εκδηλώσεως ενδιαφέροντος για μελέτες του 2ου πιλοτικού προγράμματος, οι οποίες συνοδεύονται από μελετητικό πτυχίο που ίσχυε μέχρι τις 28.8.96. Δηλαδή, ενώ το πτυχίο είχε λήξει πριν από 28 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η εν λόγω μελετητική σύμπραξη επιλέχτηκε τελικά και της ανατέθηκε η μελέτη Κτηματογράφησης της κοινότητας Μέσης του νομού Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Αλλη σύμπραξη υπέβαλε αίτηση, ενώ το σχετικό πτυχίο της μιας από τις συμπράττουσες εταιρίες έχει λήξει από τις 5.6.96. Το "κόλπο" έγινε ως εξής: Η επιτροπή δέχτηκε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/86 από κάποιον ότι θα ανανεωθεί το πτυχίο, και με αυτόν τον... απλούστατο τρόπο η Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε τη σύμπραξη για τη μελέτη Κτηματογράφησης δήμου Νέας Αγχιάλου νομού Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας!

Μια δήλωση αρκεί...

Το όργιο της αδιαφάνειας δε σταματά εδώ. Γραφεία που προσκόμισαν απλά και μόνο υπεύθυνες δηλώσεις τεχνικών για υποστήριξη του γραφείου, πήραν μελέτες, την ίδια στιγμή που αυτοί που δήλωσαν την υποστήριξη, συμμετείχαν και σε άλλες εταιρίες!

Ενδεικτικά και σύμφωνα με τις καταγγελίες:

  • Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευθύνων σύμβουλος της "ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑ ΑΕ" δηλώνει υπεύθυνα ότι υποστηρίζει τεχνικά τη σύμπραξη "ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΟΕ". Στη "ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΟΕ" ο ίδιος τυγχάνει εταίρος. Ωστόσο, ανατίθεται μελέτη, από κοινού με την "ΑΡΜΟΝΙΑ ΕΤΕ" στην οποία εταίρος είναι ο Β. Γκουλγκουντίνας, που είναι και πρόεδρος του ΔΣ της "ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑ ΑΕ"...
  • Η "ΓΕΟΜΕΤ ΕΠΕ" καλύπτει με υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου της Ε. ΒΟΖΙΚΗ την τεχνική υποστήριξη της σύμπραξης "ΠΡΙΣΜΑ ΕΕ", η οποία ανακηρύσσεται ανάδοχος, ενώ η "ΓΕΟΜΕΤ ΕΠΕ" ανακηρύσσεται και αυτή ανάδοχος!
  • Η εταιρία "ΜΕΛΕΤΗ ΑΕΜΕ" καλύπτει, με υπεύθυνη δήλωση, την τεχνική υποστήριξη της σύμπραξης "ΓΕΡ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ ΕΕ", που ανακηρύσσεται ανάδοχος, όμως η επιτροπή με την ίδια απόφαση αναδεικνύει ανάδοχο και τη "ΜΕΛΕΤΗ ΑΕΜΕ".
  • Ενας δασολόγος, με υπεύθυνες δηλώσεις, υποστηρίζει τεχνικά παράλληλα 2 συμπράξεις, ενώ άλλος δασολόγος υποστηρίζει τεχνικά ούτε λίγο ούτε πολύ 5 συμπράξεις! Σε όλες αυτές τις συμπράξεις, ανατέθηκαν μελέτες. Κι ύστερα αναρωτιούνται μερικοί, γιατί δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις μελέτες όσοι τις πήραν με κίνδυνο να χαθούν κονδύλια, αφού όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περικόψει δραστικά τις κοινοτικές επιδοτήσεις από το έργο...

Συνολικά, σε 13 συμπράξεις ανατίθενται μελέτες του 2ου πιλοτικού προγράμματος του Κτηματολογίου, απλά και μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση! Για πολλές μάλιστα από αυτές φαίνεται να μην ισχύουν όσα προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού, αφού σύμφωνα με επίσημους πίνακες της εταιρίας, δίπλα από τις ενδείξεις "Εμπειρία - Προσωπικό - Εξοπλισμός", υπάρχει κενό... Φαίνεται πως για την Επιτροπή Αξιολόγησης σ' αυτές τις περιπτώσεις αρκεί μόνο αυτή η δήλωση υποστήριξης! Συγκεκριμένα, ο Αθαν. Παύλου δηλώνει υπεύθυνα ότι στηρίζει φωτογραμμετρικά 4 μελετητικά σχήματα και τελικά και τα 4 αναλαμβάνουν μελέτες συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων. Ο ίδιος τώρα ο Αθαν. Παύλου ως εκπρόσωπος άλλης σύμπραξης αναλαμβάνει και άλλη μελέτη ύψους 200 εκατομμυρίων δρχ. Το εντυπωσιακότερο, όμως, είναι ότι και το μελετητικό σχήμα που εκπροσωπεί ο ίδιος ο Αθ. Παύλου στο ίδιο κριτήριο "Εμπειρία - Προσωπικό - Εξοπλισμός" έχει κενό, δηλαδή δεν έχει την απαιτούμενη υποδομή!

Να γιατί καρκινοβατεί!

Οπως φαίνεται η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν πήρε υπόψη της το φόρτο εργασίας των συμπράξεων στις οποίες ανατέθηκαν μελέτες και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση του πιλοτικού προγράμματος. Στο 2ο πιλοτικό πρόγραμμα 21 μελετητικά σχήματα ξαναπήραν μελέτες, πολλά μάλιστα από αυτά δεν είχαν ολοκληρώσει τις μελέτες από το πρώτο! Η Επιτροπή Αξιολόγησης κατά τον έλεγχο των ουσιαστικών προσόντων των γραφείων, αγνόησε το γεγονός αυτό, με αποτέλεσμα να παίρνουν νέες μελέτες, ενώ έχουν σε εξέλιξη αντικείμενο εργασίας εκατοντάδων εκατομμυρίων...

Αυτά τα 21 σχήματα στις δύο πρώτες φάσεις του Κτηματολογίου έχουν "μοιραστεί" τις 25 από τις 55 μελέτες, προϋπολογισμού περίπου 7 δισ. δρχ! Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός των 55 μελετών Κτηματολογίου για τα δύο πιλοτικά προγράμματα ήταν 10,5 δισ. δρχ. κάτι που σημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά χρήματα δόθηκαν στα ίδια μελετητικά σχήματα!

Μ' αυτά και μ' αυτά όμως καρκινοβατεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, από το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να περικόψει κοινοτικά κονδύλια ύψους 20 δισ. δρχ., καθώς από τα 53 δισ. που προβλέπεται να διατεθούν μέχρι το 1999 μόλις και μετά βίας έχουν απορροφηθεί 4,5 περίπου δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ