Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα κοινά αιτήματα της αγροτιάς

Στην πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα αγροτών από πολλές περιοχές της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Παρασκευή, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης σ' όλα τα αγροτικά προϊόντα και στους αγρότες της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση προβάλλονται και τα κοινά αιτήματα όλων των αγροτών της χώρας που είναι:

1. Κατάργηση των φόρων και των προστίμων συνυπευθυνότητας για όλα τα προϊόντα.

2. Κατάργηση των περιορισμών και ποσοστώσεων στις καλλιέργειες.

3. Ρύθμιση των χρεών των αγροτών, με τη διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και των 2/3 των συμβατικών τόκων. Οσοι αγρότες πλήρωσαν πανωτόκια και τόκους υπερημερίας να τα πάρουν πίσω. Να μειωθούν τα συμβατικά επιτόκια δανεισμού στο διπλάσιο του τιμαρίθμου.

4. Να διασφαλιστεί η πώληση των προϊόντων και να πληρώνονται οι παραγωγοί το αργότερο ένα μήνα από την παράδοσή τους. Η συγκέντρωση - παρέμβαση των προϊόντων να γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή.

5. Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ να δίνονται έγκαιρα, αμέσως μετά την περίοδο συγκομιδής, για όλα τα στάδια παραγωγής και όλες τις αιτίες ζημιών. 6. Να μειωθούν οι εισφορές των αγροτών στον ΟΓΑ, επανερχόμενες στα επίπεδα που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος και να αυξηθεί η κατώτερη αγροτική σύνταξη από 29.000 στις 45.000 δραχμές.

7. Να μειωθεί το κόστος παραγωγής με τιμές τράνζιτ για το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα όσο πληρώνει η ΠΕΣΙΝΕ, έλεγχο των εταιριών στον τόπο παραγωγής των καλλιεργητικών μέσων κι εφοδίων, 8% ΦΠΑ για αγορές αυτών των εφοδίων, επιστροφή ΦΠΑ 6% για τη φυτική και 7% για τη ζωική παραγωγή. Επίσης, με κατασκευή έργων υποδομής (αρδευτικά, αποστραγγιστικά κ.ά.) και επιστημονική στήριξη των αγροτών.

8. Ενίσχυση των συνεταιρισμών και της συνεταιριστικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

9. Να μην αποδεχτεί η κυβέρνηση την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτική Πολιτικής που επιχειρείται από την "Ατζέντα 2000", αλλά να αγωνιστεί για αύξηση των δαπανών στη γεωργία, την εφαρμογή της κοινοτικής προτίμησης στα αγροτικά προϊόντα, να μπει φραγμός στις αθρόες εισαγωγές και να μην καταργηθεί η παρέμβαση.

10. Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων.

Τέλος, επισημαίνουν ότι κάθε περιοχή της χώρας μας έχει και τα ιδιαίτερα προβλήματα και αιτήματά της, που μπορούν να ενταχθούν στο δικό της διεκδικητικό πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ