Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Συντονισμένος πανελλαδικός αγώνας

Από τη Λάρισα στάλθηκε το μήνυμα για τη νέα αγροτική εξέγερση στις αρχές του Φλεβάρη, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ και της κυβέρνησης

"Θα αντισταθούμε για να μην αφανιστούμε και θα αντεπιτεθούμε για να ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ".

Αυτό το σαφές μήνυμα έστειλαν οι εκπρόσωποι Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών, από πολλές περιοχές της χώρας, που πήραν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής - αμέσως μετά το μεγαλειώδες πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - αποφασίζοντας τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων στις αρχές του ερχόμενου Φλεβάρη.

Ενα μήνυμα που απευθύνεται στην κυβέρνηση και την ΕΕ, δηλώνοντας ότι οι "διαφορές" της αγροτιάς με την πολιτική που εφαρμόζεται θα λυθούν στα "μπλόκα του αγώνα",που θα ξαναστηθούν από άκρη σε άκρη της χώρας στις αρχές του νέου έτους.

Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη οι αγρότες - όπως τόνισαν στην πανελλαδική σύσκεψη οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα - βρίσκονται "επί ποδός πολέμου", έτοιμοι να δώσουν νέες μάχες για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής, για τη διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος, για την αγροτική ανάπτυξη στην πατρίδα μας.

Ενωμένοι κι αποφασισμένοι

Ο Κ. Ζησίδης,από τον Εβρο,ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα - "διεκδικούμε, ανάμεσα στ' άλλα, αποζημιώσεις, αφού το βαμβάκι δεν "άνοιξε" ακόμα", είπε - και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι - παρά την έλλειψη μεγάλης αγωνιστικής πείρας - οι αγρότες της ακριτικής περιοχής θα πράξουν το χρέος τους, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στο πανελλαδικό εγερτήριο στις αρχές του Φλεβάρη.

"Πέρσι είχαμε κρατήσει 12 μέρες στα μπλόκα, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς που δεχτήκαμε, ιδιαίτερα οι μουσουλμάνοι συνάδελφοί μας", υπογράμμισε ο Αναστ. Χαρτοματζίδης από τη Ροδόπη.

"Ολοι γνωρίζουμε", συνέχισε, "πως με παρακάλια δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημά μας. Μόνο ο αγώνας θα φέρει αποτελέσματα. Αγώνας ενωτικός στη βάση, αφού οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις όχι μόνο δεν είναι μαζί μας, αλλά είναι εναντίον μας".

Ο Γ. Σοφιανίδης από το Κιλκίς τόνισε πως "θα παλέψουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά, γιατί αυτή την ενότητά μας τρέμουν οι κυβερνώντες και τ' αφεντικά τους". Κι αναφέρθηκε στη φτώχεια που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής του, όπου το στάρι είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια, υπογραμμίζοντας ότι "σπέρνουμε χωρίς να θερίζουμε, λόγω ξηρασίας, με αποτέλεσμα να μένουμε χωρίς εισόδημα".

Μετέφερε τις αγωνιστικές διαθέσεις των συμπατριωτών του, οι οποίοι στις 9 Δεκέμβρη, μέρα δίκης αγωνιστών της αγροτιάς επειδή συμμετείχαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση των αγώνων. "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα", συμπλήρωσε "και στις αρχές Φλεβάρη θα συντονιστούμε με τους συναδέλφους μας ολόκληρης της Ελλάδας".

Ο Γ. Κοτοπούλης,από την Αιτωλοακαρνανία,αναφέρθηκε στην προειδοποιητική κινητοποίηση που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη στο νομό του, στην οποία οι αγρότες έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 15 Δεκέμβρη να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δηλώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξαναβγούν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Συμφωνώντας με την πρόταση για πανελλαδικό συντονισμό, τόνισε πως "ο Φλεβάρης θα είναι μήνας αγώνων της αγροτιάς".

"Χάνονται" οι αγρότες

Ο Κ. Κέρκουλας,από το Αίγιο,στάθηκε ιδιαίτερα στις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, όπως η σταφίδα, το λάδι, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, επισημαίνοντας ότι ένας αγρότης της περιοχής, με 30-40 στρέμματα, που μέχρι πριν από δύο χρόνια είχε ένα σεβαστό εισόδημα, σήμερα φτάνει στο σημείο της πείνας. Και εξήγησε ότι ενώ η περιοχή του μπορεί να εφοδιάσει με λεμόνια ολόκληρη την αγορά της Ελλάδας και της ΕΕ, εξαγωγές δε γίνονται και τα προϊόντα δεν πουλιούνται. "Η κατάσταση αυτή", τόνισε, "έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας και εδώ και ένα χρόνο το αγροτικό κίνημα "πήρε τα πάνω του" και συνεχώς θ' αναπτύσσεται".

Ο Ζαχ. Καλαθάκης,από τις Αρχάνες Κρήτης,δήλωσε "ήρθαμε στη Θεσσαλία, στη γεννήτρια του αγωνιστικού φωτός της αγροτιάς, για να ενωθούμε στην πάλη για τα δίκια μας. Για να μην είμαστε "δοσίλογοι" της τάξης μας". Και κατήγγειλε την ηγεσία του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής που, ως ελεγχόμενη από κυβερνητικούς παράγοντες, παίζει το ρόλο του "χαλινού" στους αγώνες των αγροτών. "Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεσηκώσουμε και τους αγρότες της Κρήτης", κατέληξε.

"Στη Θεσσαλία αποκτήσαμε μεγάλη αγωνιστική εμπειρία και μπορούμε να μεταφέρουμε την πείρα μας στους συναδέλφους άλλων περιοχών", είπε ο Β. Μπούτας,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ενωτικής δράσης της αγωνιζόμενης αγροτιάς με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σ' ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης υπέρ των αγροτών, του λαού μας και της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ