Κυριακή 7 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Τριάντα πέντε δισ. σε... στενό κύκλο

Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει πως δε γνώριζε... Ανεξέλεγκτη η "Κτηματολόγιο ΑΕ"

Την "αμαρτωλή" διαχείριση στην εκτέλεση του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου από την εταιρία "Κτηματολόγιο ΑΕ", καθώς και τις βαριές πολιτικές ευθύνες της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ στις αναθέσεις των μελετών στις δύο πρώτες φάσεις του έργου, αποκαλύπτουν στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο "Ρ".

Στοιχεία, που επιβεβαιώνονται ουσιαστικά και από ένα έγγραφο του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνου,προς τον πρόεδρο της "Κτηματολόγιο ΑΕ", στο οποίο ο υφυπουργός, υπεύθυνος για το έργο, ομολογεί στην ουσία ότι στις αναθέσεις του β πιλοτικού προγράμματος υπάρχουν "λάθη και παραλείψεις"! Σημειώνεται ότι αφορμή για τη συγκεκριμένη επιστολή του υφυπουργού, η οποία δεν έχει απαντηθεί εγγράφως μέχρι σήμερα, στάθηκε το έγγραφο - καταγγελία μελετητών προς τον υφυπουργό για σωρεία παρανομιών στις αναθέσεις μελετών.Σε μια προσπάθεια ελιγμού, προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από τους έως τώρα χειρισμούς στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνος,κατήργησε την Επιτροπή Κρίσεων, που στις πρώτες δύο πιλοτικές φάσεις του Εθνικού Κτηματολογίου αποφάσιζε για τις αναθέσεις μελετών κτηματογράφησης, αλλά εξέταζε και τις ενστάσεις κατά των δικών της αποφάσεων! Ετσι, στην πρώτη κύρια φάση του προγράμματος θα υπάρχει άλλη επιτροπή για τις αναθέσεις των μελετών και άλλη επιτροπή για την εξέταση των ενστάσεων κατά των αποφάσεων της πρώτης επιτροπής.

Επιστολή χωρίς απάντηση

Ο υφυπουργός έστειλε την επιστολή του προς τον πρόεδρο της "Κτηματολόγιο Ανώνυμη Εταιρία", Γ. Μπαντέκα,στις 11 Ιούλη 1997 (ΑΠ οικ./ 2028). Με αυτήν ζητά τη σχολαστική εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων για την εξακρίβωση πιθανών λαθών ή παραλείψεων στις αναθέσεις των μελετών του Β Πιλοτικού Προγράμματος του Κτηματολογίου.

Και αναφέρει συγκεκριμένα:

"Πρόσφατα έγινα αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών σε σχέση με τις αναθέσεις μελετών του Β Πιλοτικού Προγράμματος του Κτηματολογίου.

Σας στέλνω έγγραφη αναφορά - καταγγελία μελετητών και μελετητικών γραφείων και παρακαλώ να εξεταστεί με προσοχή κάθε μία περίπτωση των καταγγελλομένων".

Με το έγγραφο ο υφυπουργός επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις καταγγελίες για αδιαφάνεια, αυθαίρετες, προεπιλεγόμενες και συγκεντρωτικές αναθέσεις και καλεί την "Κτηματολόγιο ΑΕ" να "εξετάσει σχολαστικά τις καταγγελίες αυτές"! Ταυτόχρονα, παραδέχεται και τις ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια και να μοιραστούν δεκάδες δισεκατομμύρια για μελέτες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

"Αρκετοί συνάδελφοι έχουν δίκιο..."

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνος,σε τηλεφωνική επικοινωνία με το "Ρ". Ο υφυπουργός επισήμανε ότι αρκετοί από τους μελετητές, που διαμαρτύρονται για αδιαφάνεια και συγκεντρωτικές αναθέσεις των μελετών, έχουν δίκιο! Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι η "πίτα" των μελετών στα δύο πιλοτικά προγράμματα έπρεπε να μοιραστεί σε περισσότερους μελετητές...

"Εχω στείλει αυτή την επιστολή από τον περασμένο Ιούλη, χωρίς να υπάρχει γραπτή απάντηση. Με ενημέρωσαν όμως ότι η Επιτροπή Κρίσεων απέρριψε όλες τις ενστάσεις που υπέβαλαν μελετητές. Κοίταξα μερικές από τις καταγγελίες των μελετητών και με την προσωπική μου κρίση τώρα, πρέπει να πω ότι αρκετοί συνάδελφοι έχουν δίκιο".

Εμείς δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την εύλογη απορία μας: Τόσο ανεξέλεγκτα δρα τελικά η "Κτηματολόγιο ΑΕ", που δεν ελέγχεται ούτε από τον πολιτικό της προϊστάμενο, ή κάτι άλλο συμβαίνει; Και αν δε συμβαίνει όντως αυτό, τότε γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν επενέβη έγκαιρα ώστε να προληφθούν τα παρατράγουδα; Οπως και να το κάνουμε, η ευθύνη ανήκει κύρια στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ