Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ Κιμ Ντάε - Γιουνγκ

Ο νέος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο 71χρονος Κιμ Ντάε - Γιουνγκ, ταπεινώθηκε προτού καν προλάβει να εξασφαλίσει - με το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Πέμπτης - το ύπατο αξίωμα της χώρας του. Αφορμή στάθηκαν οι προεκλογικές του προτάσεις περί επανεξέτασης των όρων σύναψης του δανείου των 57 δισ. δολαρίων μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ηταν μία πρόταση που επιδοκιμάστηκε ευρέως από μεγάλο αριθμό Νοτιοκορεατών ψηφοφόρων και αποδοκιμάστηκε δριμύτητα από οικονομικούς κύκλους της χώρας του και ισχυρά συμφέροντα του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΔΝΤ). Οι τελευταίοι υπερίσχυσαν της νοτιοκορεατικής κοινής γνώμης αναγκάζοντας τον παλαίμαχο ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος του "Εθνικού Κογκρέσου Νέας Πολιτικής" να προβεί δημοσίως σε δήλωση μεταμέλειας πριν ακόμη αναδειχτεί πρόεδρος με 40%!

Ετσι, ο νέος Πρόεδρος δικαίωσε - χωρίς ίσως πραγματικά να το θέλει... - τις προβλέψεις πολιτικών παρατηρητών που έβλεπαν αλλαγή προσώπων, όχι όμως και πολιτικής στο ταραγμένο από την πρόσφατη οικονομική και νομισματική κρίση προσκήνιο της Ν. Κορέας.

Γι' αυτό και ο Κιμ Ντάε - Γιουνγκ που διώχτηκε για πολιτικούς λόγους, δέχτηκε δολοφονικές επιθέσεις, φυλακίστηκε και συνελήφθη αμέτρητες φορές, στη διάρκεια των δεκαετιών του '70 και του '80, είπε... μια απ' τα ίδια, την ημέρα ανακοίνωσης της εκλογικής του νίκης: κάλεσε το λαό "να ετοιμαστεί για σοβαρές θυσίες προκειμένου να βελτιωθούν τα πράγματα στην οικονομία της χώρας".

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ