Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Στα βήματα του νεοφιλελευθερισμού

Ενας χρόνος έχει περάσει από τότε, που πραγματοποιήθηκε η κυβερνητική αλλαγή στη Ρουμανία. Στις 17 Νοέμβρη του 1996 Πρόεδρος της χώρας είχε εκλεγεί ο Εμιλ Κωνσταντινέσκου και δυο μέρες αργότερα, το Χριστιανοδημοκρατικό Εθνικό Αγροτικό Κόμμα πρότεινε πρωθυπουργό τον Βίκτορα Τσιόρμπεα. Στο χρονικό αυτό διάστημα, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην πρώην αυτή σοσιαλιστική χώρα χειροτέρευσε δραματικά...

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος αποτελείται από συντηρητικούς και δεξιούς σοσιαλδημοκράτες, σε συμφωνία με τις δυο διεθνείς χρηματιστικές οργανώσεις, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφάσισε την εφαρμογή μιας "θεραπείας - σοκ", της οποίας η συνταγή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, καταστρώθηκε στην Ουάσιγκτον. Ηδη, την περασμένη Ανοιξη, είχαν απελευθερωθεί και οι τελευταίες τιμές που εξακολουθούσαν να παραμένουν σταθερές. Από τότε, λοιπόν, οι τιμές βασικών μέσων διατροφής, όπως γάλακτος και ψωμιού, αναρριχήθηκαν κυριολεκτικά στα ύψη... Το ίδιο έχει συμβεί με το ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα και τα φάρμακα. "Μέσα σε πέντε λεπτά", όπως τονίζεται, η αγοραστική δύναμη του ρουμάνικου πληθυσμού είχε μειωθεί κατά 10%, ενώ σήμερα αυτή βρίσκεται κατά 50% κάτω του επιπέδου του 1990. Αυτή τη στιγμή, ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς της τάξης του 130%. "Το μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι η δουλιά, ο ιδρώτας και η λιτότητα... ", δήλωνε ο νέος πρωθυπουργός στην τηλεόραση, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του. Και η αλήθεια είναι ότι, ο Τσιόρμπεα, τήρησε στο ακέραιο την υπόσχεσή του αυτή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαν απαιτήσει το κλείσιμο 100 μεγάλων επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, το ένα πέμπτο του καταστροφικού αυτού οικονομικού προγράμματος έχει στην πράξη εφαρμοστεί με αποτέλεσμα χιλιάδες Ρουμάνοι εργαζόμενοι να πεταχτούν στο δρόμο. Πολύ σκληρή χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους εργάτες: Τούς δίνεται η υπόσχεση ότι λίγο πριν κλείσουν οι παραπάνω μεγάλες επιχειρήσεις, θα τους χορηγηθούν 20 μισθοί, οι οποίοι συνολικά ισοδυναμούν με 320.000 δραχμές. Οταν, όμως, κλείσουν για πάντα οι πύλες των εργοστασίων αυτών, οι πιο πολλοί από τους εργαζόμενους αυτούς μάταια θα περιμένουν να πάρουν τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν. Για τον απλούστατο και μόνο λόγο: Αυτά δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι επικείμενες κοινωνικές συγκρούσεις, όχι μόνο είναι αναπόφευκτες, αλλά και προγραμματισμένες: Τον κύριο λόγο, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, θα τον έχουν οι δεκάδες χιλιάδες εργάτες ορυχείων, οι οποίοι από τις αρχές αυτού του καλοκαιριού απειλούσαν να κατέβουν ακόμα μια φορά στο Βουκουρέστι. Οι εγγυήσεις για θέσεις εργασίας και αυξήσεις μισθών, που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και Εργατικής Επιτροπής, ενόχλησαν πάρα πολύ την Παγκόσμια Τράπεζα. Και πριν απ' όλα, γιατί στη βάση των διαπραγματεύσεων αυτών δόθηκαν χρήματα, τα οποία προέρχονται από τις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα. Αυτά, κατά την Τράπεζα, θα έπρεπε να διατεθούν για την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου προγράμματος, "κάτι που συχνά ανακοινώνει στην τηλεόραση η νέα κυβέρνηση" και να μην ξοδεύονται για την εκπλήρωση οικονομικών και κοινωνικών αιτημάτων των Ρουμάνων εργαζομένων.

Κατά τ' άλλα, όπως όλα δείχνουν, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν κατόρθωσαν "να κερδίσουν πολιτικούς πόντους... ". Οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις σαν προτεραιότητά τους έχουν θέσει την ένταξη της Ρουμανίας στην ιμπεριαλιστική Συμμαχία του ΝΑΤΟ, πριν ακόμα τα καταφέρει η χώρα αυτή να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αίτημα όμως, αυτό, δεν έγινε δεκτό, αφού είχε προσκρούσει στην αμετάκλητη άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος Κωνσταντινέσκου, δεν παύει να τονίζει ότι η ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ "αποτελούν στρατηγικό στόχο... ".

Εδώ και αρκετό καιρό, η αντιπολίτευση της χώρας ασκεί όλο και αυστηρότερη κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση, τονίζοντας μάλιστα ότι οι μέθοδες που χρησιμοποιεί αυτή μοιάζουν πιο πολύ με δικτατορικές, με κύριο εκφραστή τους τον μεγαλύτερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, το Αγροτικό Κόμμα. Και η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός Τσιόρμπεα, συχνά κυβερνά με έκδοση Διαταγμάτων, αγνοώντας ακόμα και το ίδιο το Κοινοβούλιο. Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρεται η ουσιαστική καθαίρεση του Γενικού Κρατικού Εισαγγελέα, ο οποίος είχε διορισθεί την εποχή που Πρόεδρος της Ρουμανίας ήταν ο Ιον Ιλιέσκου. Ετσι λοιπόν, ένα Διάταγμα ήταν αρκετό ώστε οι κρατικοί εισαγγελείς να βρίσκονται κάτω από τις εντολές του υπουργού Δικαιοσύνης, γεγονός που στοίχισε και την καθαίρεση του ανθρώπου του Ιλιέσκου. Και το χειρότερο: Ο οικονομικός κατήφορος στην πρώην σοσιαλιστική Ρουμανία συνεχίζεται... Ενας κατήφορος, που έχει επιβληθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και που καταλήγει στην όσο το δυνατόν ταχεία παλινόρθωση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής...

Ν. - Η. - Η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ