Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μπροστά σε νέες περιπέτειες
  • Μητσοτάκη και Εβερτ βάζει τώρα στο στόχαστρο ο Κ. Καραμανλής
  • Εντονα ανήσυχος, δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης
  • "Ενδιαφέρον" Αβραμόπουλου για την κρίση του πολιτικού συστήματος
  • Στάση αναμονής από Μάνο, Ανδριανόπουλο

Η εναγώνια προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να "δικαιώσει" τις διαγραφές στους ψηφοφόρους της ΝΔ, η αιωρούμενη απειλή για ένα δεύτερο γύρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών - στο στόχαστρο ήδη βρίσκονται οι Κ. Μητσοτάκης και Μ. Εβερτ - και η προοπτική δημιουργίας νέου κόμματος, αποτελούν τους παράγοντες που προσδιορίζουν το πλαίσιο της κρίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κινούμενος στη γραμμή της επίδειξης πυγμής, που συμπυκνώνεται στη φράση του "κανένας και τίποτα δε θα σταθεί εμπόδιο" στην πορεία του κόμματος, δε δίστασε να στρέψει τα βέλη του και κατά των Μητσοτάκη, Εβερτ.Τις προθέσεις του επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, ο οποίος χτες επιβεβαίωσε ότι οι Μητσοτάκης και Εβερτ είναι αποδέκτες του μηνύματος του Κ. Καραμανλή περί σκληρής στάσης σε "περίπτωση επανεμφάνισης τέτοιων φαινομένων". Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και αποδέκτης του είναι και η ΚΟ της ΝΔ, ήταν η απάντηση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου στην ερώτηση αν και οι Μητσοτάκης, Εβερτ είναι αποδέκτες του μηνύματος.

Ο Κ. Καραμανλής, προχτές από το Αίγιο, εμφανίστηκε αποφασισμένος και αδιάλλακτος απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους, λέγοντας ότι "κανένας και τίποτα δε θα σταθεί εμπόδιο" στην πορεία της ΝΔ, επικαλούμενος την εντολή του συνεδρίου για να γυρίσει η ΝΔ και να προχωρήσει μπροστά και τις προσδοκίες της παράταξης. "Δε θα παριστάνω το διαιτητή του χτες, το χτες δεν μπορεί να φυλακίζει το αύριο", συμπλήρωσε σε προσπάθεια να "δικαιώσει" τις διαγραφές.

Ο Κ. Μητσοτάκης,αν και επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, δεν κρύβει ότι είναι έντονα ανήσυχος και βαθύτατα πικραμένος από τη συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ.

Δεν επουλώνονται οι πληγές

Ολες οι πλευρές όμως συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι μετά τις διαγραφές τίποτα δεν είναι όπως πριν, ενώ προδικάζουν ότι δεν πρόκειται "να επουλωθούν οι πληγές". Οι προσπάθειες για την ίδρυση νέου πολιτικού σχήματος, έστω και αν δε φαίνεται να καρποφορούν στο άμεσο μέλλον, εντούτοις δεν μπορούν να αποκλειστούν, καθώς διαφαίνεται ενδιαφέρον και από κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ωστόσο ακόμα ούτε ποια πρόσωπα θα τεθούν επικεφαλής ούτε ο χρόνος που θα εκδηλωθεί η κίνησή τους. Τα διαγραφέντα στελέχη (Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος, Β. Κοντογιαννόπουλος) προσβλέπουν σε μια τέτοια προοπτική αν και ο καθένας από τη δική του σκοπιά και με τους δικούς του όρους, ενώ στην ίδια κατεύθυνση φρόντισε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ο Δ. Αβραμόπουλος.

Από το... Βουκουρέστι ο δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε τις εξελίξεις στη ΝΔ με τη φράση: "η κρίση σε ένα μεγάλο κόμμα στη χώρα μας, αποτελεί μέρος της γενικότερης κρίσης που διέρχεται το πολιτικό μας σύστημα", αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας "εξυγιαντικής" κίνησης, προφανώς από τον ίδιο που φροντίζει να "θυμίζει" ότι δεν τον αγγίζει η κρίση της ΝΔ.

Υπεράνω της κρίσης επιχειρεί να εμφανιστεί και ο Μ. Εβερτ,ο οποίος, από τον Εβρο όπου πραγματοποίησε "ηγετική" εμφάνιση, δήλωσε ότι τα εσωκομματικά δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Η δραστηριότητα όμως του πρώην προέδρου της ΝΔ εκνευρίζει τη Ρηγίλλης, η οποία προχωρεί σε κινήσεις "απομόνωσής" του. Στο πλαίσιο αυτό οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του (Πρ. Παυλόπουλος, Φάνη Πετραλιά, Γερ. Γιακουμάτος κ. ά. ), τον "αδειάζουν" με λόγια και έργα, με "άνωθεν εντολή".

Ο Γ. Σουφλιάς επανέλαβε (στο "Βήμα") ότι "στόχος του είναι η αναγέννηση της φιλελεύθερης παράταξης", αλλά συμπληρώνει ότι "είναι πρόωρο να μιλήσουμε για νέο κόμμα".

Ο Στ. Μάνος και ο Α. Ανδριανόπουλος,που είχαν χτες συνάντηση μιας ώρας στο Λονδίνο, επιλέγουν να κρατούν στάση αναμονής, αποφεύγοντας, όπως επισημαίνουν συνεργάτες τους, "να εμπλακούν στην καθημερινή φθορά της κρίσης των πρωταγωνιστών στη ΝΔ". Στη βάση αυτή συμφώνησαν να επιδείξουν ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους.

Η Ντ. Μπακογιάννη,μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στη Χαλκιδική, δεν έκρυψε τις ανησυχίες της "για το ρόλο της ΝΔ στις εξελίξεις" αλλά και τη δυσαρέσκειά της για τις διαγραφές λέγοντας ότι "πρόσφεραν κάκιστη υπηρεσία όλοι εκείνοι που πλήγωσαν αναίτια την ενότητα του κόμματος". Κινούμενη όμως στη γραμμή του Κ. Μητσοτάκη ότι επιτέθηκε κατά των "Ηρακλέων του στέμματος" υπογράμμισε ότι "ουδείς αμφισβήτησε την ηγεσία". Οσον αφορά τη δική της στάση ανέφερε ότι "θα συνεχίσει τον αγώνα για μια ΝΔ ισχυρή".

Διχασμένη, σύμφωνα με τα γκάλοπ που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες, είναι η εκλογική βάση της ΝΔ απέναντι στις διαγραφές, ενώ οι μισοί περίπου πιστεύουν ότι η ενέργεια αυτή μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ανόδου στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ