Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποκριτική η στάση της ΕΕ για την Τουρκία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Βασίλη Εφραιμίδη

Την υποκριτική στάση της ΕΕ για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, την τακτική "καλοπιάσματος" και την προσπάθεια ακύρωσης στην πράξη των προϋποθέσεων που έθεσε η Σύνοδος Κορυφής του Λουξεμβούργου, μέσω των πολλαπλασιαζόμενων δηλώσεων ανώτατων αξιωματούχων της, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι "σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών κ. Ρούμπιν Κουκ "δεν υπάρχουν ειδικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη" και ότι "αυτό που προέχει σήμερα είναι να αποδεχτεί η Τουρκία την πρόσκληση συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που της έκανε η Σύνοδος Κορυφής του Λουξεμβούργου"".

Καταγγέλλοντας το γεγονός ότι "την τελευταία περίοδο πολλαπλασιάζονται δηλώσεις με παρόμοιο περιεχόμενο από ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ και κυβερνήσεις κρατών - μελών", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα, διευκρινίζοντας τελικά αν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη να "αποδεχτεί τα κριτήρια και να προσυπογράψει τις αρχές" που στα συμπεράσματα του Λουξεμβούργου προσδιορίζεται ότι "θα πρέπει να δεσμεύουν τα μέλη της Διάσκεψης" και για το αν οι δηλώσεις του Ρ. Κουκ και των άλλων αξιωματούχων της ΕΕ, έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κυβ. εκπρόσωπος: αληθές το δημοσίευμα

O υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, επιβεβαίωσε χτες δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση με έγγραφό της ενημέρωσε το ΝΑΤΟ "για τη δράση Τούρκων δολιοφθορέων στην Ελλάδα". "Είναι αληθές το δημοσίευμα, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, έχουμε καταθέσει στο ΝΑΤΟ, μέσω του κ. Σαβαϊδη, έγγραφο το οποίο ανατρέπει τις αιτιάσεις της Τουρκίας. Αντιθέτως, παραθέτει στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Τουρκία ακολουθεί μια στάση που υπονομεύει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

Αξίζει να σημειωθεί, πως εδώ και μερικές βδομάδες η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης και στη Θράκη, με τη διασπορά "πληροφοριών" περί βίαιων, υποτίθεται, συμβάντων στη Δυτική Θράκη με "θύματα" μουσουλμάνους.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου υποστήριξε πως υπάρχει ταυτότητα απόψεων στην κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων από το Δικαστήριο της Χάγης. "Αυτή τη θέση έχει ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Εσωτερικών, εγώ και οι άλλοι υπουργοί αναφερόμενοι στα θέματα της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Χάγης, έχουμε πει ότι είναι θέμα της Τουρκίας αν αναγνωρίζει τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, να αντιμετωπίζει θέματα που θεωρεί ότι υπάρχουν μέσω του Δικαστηρίου, αποφεύγοντας να αναπτύξει την άτακτη στρατιωτική δράση, πράγμα που κάνει μέχρι τώρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ