Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εκλογές καταμέτρησης "εσωκομματικών οχυρών"

Εκλογές καταμέτρησης των "εσωκομματικών οχυρών" των διαφόρων ομάδων, που δραστηριοποιούνται εντός του κυβερνώντος κόμματος, πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στο ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα, που διαμορφώνεται από την καταμέτρηση των ψήφων, επιβεβαιώνει την αξιοποίηση από μέρους των "εκσυγχρονιστών" της κατοχής του κομματικού μηχανισμού, αφού για πρώτη φορά οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό φαίνεται να αποκτούν την εσωκομματική πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, οι "άλλοι", όπως αποκαλούνται από τους ..."συντρόφους" τους, δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη διατήρηση των δυνάμεών τους στις νομαρχιακές επιτροπές μεγάλων πόλεων της χώρας. Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλες οι πλευρές - για τους δικούς της λόγους η κάθε μία - επιδιώκουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να εμφανίσουν προς τα έξω μια εικόνα "ενότητας". Η μεν ηγεσία γιατί δε θεωρεί σκόπιμο, όντας κερδισμένη, να "πολώσει" το κλίμα, η δε "εσωκομματική αντιπολίτευση", γιατί θέλει να υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εκλογές δεν είχαν από την πλευρά της χαρακτήρα "αναμέτρησης"...

Συγκεκριμένα, όπως έλεγαν χτες στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα ελέγχει μετά τις εκλογές περίπου 42 - 45 Νομαρχιακές Επιτροπές, από τις 65 που διαθέτει πανελλαδικά το ΠΑΣΟΚ. Ο τόνος δε της υπεροχής των "εκσυγχρονιστών" δινόταν με την επίκληση της επικράτησής τους στην Α Αθήνας, όπου διεξήχθη έντονη αντιπαράθεση το προηγούμενο διάστημα. Πάντως, σε ό,τι αφορά ειδικά την Α Αθήνας, δεν πρόκειται για νίκη των "εκσυγχρονιστών", αλλά για ήττα των "τσοχατζοπουλικών", που ...κατάφεραν να διασπαστούν στη σταυροδότηση των υποψηφίων τους... Στις άλλες μεγάλες πόλεις, η Θεσσαλονίκη, η Α Πειραιά, τα Χανιά, το Ηράκλειο καταγράφονται ως προπύργια της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", η Αθήνα, η Β Πειραιά περνούν στα χέρια των "εκσυγχρονιστών", ενώ για Αχαϊα, Λάρισα, Β - 4 και Β - 6 Αθήνας, οι δυο πλευρές ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία.

Οπως σημειώθηκε στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός - μίλησε για εκλογές "εμπέδωσης των κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας" - όσο και ο Κ. Σκανδαλίδης - έκανε λόγο για μη ύπαρξη "νικητών" και "ηττημένων" - επιδίωξαν να προτάξουν ως "εύρημα" των εσωκομματικών εκλογών την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Η ηγετική, δε, ομάδα διατείνεται ότι θα συνεχίσει να τηρεί χαμηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για "συνθετική" συγκρότηση των οργάνων, χωρίς, όμως, να αναγνωρίζει μέσα από αυτή την κίνηση, κατοχύρωση της επιδίωξης της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" να λειτουργεί ως ξεχωριστή τάση μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι νέα εμπλοκή και αδιέξοδο έχει σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, παρά το προχτεσινό διαφαινόμενο διέξοδο.

Τέλος, στις προθέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι τις επόμενες μέρες να προπαγανδίσει με ένταση τη Συνδιάσκεψη της 13 - 14 Φλεβάρη με θέμα την ...ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Στη Συνδιάσκεψη επιχειρείται να προσδοθεί χαρακτήρας "σαλπίσματος κεντροαριστερής αναζήτησης"... και η εισήγηση του πρωθυπουργού ήδη προσδιορίζεται ως "νέα ιδεολογική πλατφόρμα" του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμες οι λίστες των γραμματέων (2001-02-06 00:00:00.0)
Ενότητα με ..."μπουνιές"! (1999-03-23 00:00:00.0)
Προς συνέδριο συσχετισμών (1999-03-02 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφη διαμάχη (1998-10-23 00:00:00.0)
"Δελτίον θυέλλης"... εν εξελίξει (1997-11-22 00:00:00.0)
Παιχνίδια τακτικής μεταξύ "ηγεμόνων" και "αντιπολιτευόμενων" (1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ