Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αλλαγές και... απαλλαγή από κυρώσεις

Τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, που είχαν προαναγγείλει ήδη χτες οι εφημερίδες "Καθημερινή" και "Νέα" παρουσίασε και στους υπόλοιπους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλος,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Σ' αυτήν, αφού αναμάσησε τις ήδη δημοσιευμένες πληροφορίες, συντόμευσε τη διαδικασία και εστίασε το διάλογο, σε επίπεδο Διακομματικής Επιτροπής, που θα ακολουθήσει. Ο διάλογος αυτός θα αφορά, μόνο στον ένα άξονα του νομοσχεδίου για την εκλογική διαδικασία, την ψήφο των ετεροδημοτών. Οι υπόλοιποι άξονες - αλλαγή των εκλογικών καταλόγων και εκλογική διαδικασία - "θα προχωρήσουν ούτως ή άλλως. Δε θα υπάρξουν αντιρρήσεις", είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, που χτες κατατέθηκε στην κυβερνητική επιτροπή, αφορά όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εκτός των προσεχών δημοτικών εκλογών. Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει την κατάργηση των εκλογικών βιβλιαρίων και την αντικατάστασή τους από τον Ειδικό Ατομικό Αριθμό για κάθε εκλογέα. Την κατάργηση των σημερινών καταλόγων και την κατάρτιση νέων, από τους ίδιους τους δήμους και τις κοινότητες με βάση τα δημοτολόγια. Τη διεύρυνση του κύκλου των προσώπων, που διορίζονται ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, με τη συμμετοχή δημοσιών υπαλλήλων που έχουν πτυχίο νομικής καθώς και την κατάργηση του συστήματος της εντοπιότητας. Την απαγόρευση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων μια βδομάδα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Στις αλλαγές του σχετικού νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και η κατάργηση των διοικητικών κυρώσεων στην περίπτωση μη άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της υποχρεωτικής άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

Επίσης, οι ετεροδημότες θα ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, με αυτόματη μεταφορά των εκλογικών τους δικαιωμάτων εκεί. Ωστόσο, προς συνταγματική διερεύνηση είναι η πρόταση για διεξαγωγή των εκλογών σε δυο μέρες - οι ετεροδημότες να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο. Με το θέμα θα ασχοληθεί η Διακομματική Επιτροπή. Ενώ το νομοσχέδιο προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τέλος Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ