Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαπραγματεύσεις με πρόσχημα την ένταξη στην ΕΕ

Ο ένας μετά τον άλλο καταφθάνουν στην Κύπρο οι διάφοροι μεσολαβητές. Στο επίκεντρο των συνομιλιών η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές συνομιλίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κορντοβέζ θα αφιχθεί στις 16 του Μάρτη στην Κύπρο, προκειμένου να επαναρχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, οι οποίες είχαν ανασταλεί λόγω των προεδρικών εκλογών. Στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του ο Κορντοβέζ θα επισκεφθεί επίσης την Αθήνα και την Αγκυρα.

Εξάλλου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας και της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σερ Ντέιβιντ Χάνι ολοκλήρωσε χτες τις διαβουλεύσεις του με την κυπριακή κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων και αναχώρησε από το νησί. Το θέμα που κυριάρχησε στις επαφές του Βρετανού διπλωμάτη ήταν εκείνο της αντιπροσωπείας, που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τη δήλωση αυτή έκανε ο σερ Ντέιβιντ Χάνι, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη που κράτησε πέραν της μιας ώρας. Ο Χάνι απέφυγε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι "τώρα είναι η ώρα για διακριτική διπλωματία". Ελπίζει, πρόσθεσε, ότι θα εξευρεθεί φόρμουλα η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών.

Σ' ερώτηση αν τα πράγματα παρουσιάζονται θετικά ο Χάνι είπε ότι υπάρχει μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας φθάνει την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο ο Κοινοτικός Εκπρόσωπος Χανς Βαν Ντε Μπρουκ, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συναντήσεις στις 12 του Μάρτη στο Λονδίνο. Ο σερ Ντέιβιντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνοδεύσει τον Κοινοτικό Επίτροπο στο ταξίδι του στην Κύπρο. Είπε, επίσης, ότι κατέβαλε προσπάθεια για συνάντηση με τον Ντενκτάς χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο Χάνι είχε συνάντηση και με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, ο οποίος σε σχετικές δηλώσεις του είπε πως ο Βρετανός διπλωμάτης τον διαβεβαίωσε ότι η συμμετοχή της τουρκικής πλευράς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν αποτελεί προϋπόθεση για ν' αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Γ. Κρανιδιώτης διευκρίνισε ότι πάνω στο θέμα αυτό υπάρχει ακόμη προβληματισμός και πως το όλο θέμα θα επανεξεταστεί και στην Κύπρο και στην Αθήνα και σε κάποια στιγμή θα υπάρξει "τεκμηριωμένη πρόταση".

Στο μεταξύ, σημειώθηκε νέα εμπλοκή στο θέμα της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης λόγω της έντονης παρεμβολής της ηγεσίας του ΔΗΣΥ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ετσι, ενώ η θέση του υπουργού Παιδείας έχει διευθετηθεί με την υπουργοποίηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του δημάρχου της κατεχόμενης κωμόπολης Λευκόνοικο Λυκούργου Κάππα, η ηγεσία του ΔΗΣΥ αντιδρά στην υπουργοποίηση του προέδρου των Νέων Οριζόντων Νίκου Κουτσού και στην απομάκρυνση του σημερινού υπουργού Υγείας Χρ. Σολώμη. Χθες η ηγεσία του ΔΗΣΥ ανέβηκε τρεις φορές στο Προεδρικό Μέγαρο και άλλες τόσες ο Νίκος Κουτσού, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη να τηρήσει το λόγο του για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής. Ο Πρόεδρος Κληρίδης συσκέπτεται με τους στενούς συνεργάτες του για το ζήτημα αυτό και για να κερδίσει χρόνο, ανακοίνωσε ότι η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει σήμερα το μεσημέρι μετά την τελετή της εγκαθίδρυσής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα, ωστόσο, με έγκυρες πληροφορίες, η τελική σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα έχει ως εξής:

Εξωτερικών: Γιαννάκης Κασουλίδης (ΔΗΣΥ), Εσωτερικών: Ντίνος Μιχαηλίδης, (Αποστάτης του ΔΗΚΟ), Οικονομικών: Χριστόδουλος Χριστοδούλου(ΔΗΣΥ), Αμυνας: Γιαννάκης Ομήρου (ΕΔΕΚ), Παιδείας: Λυκούργος Κάππας (Προσκείμενος στην ΕΔΕΚ), Συγκοινωνιών: Λεόντιος Ιεροδιακόνου (ΔΗΣΥ), Δικαιοσύνης: Νίκος Κοσίμης (ΔΗΣΥ), Εμπορίου: Νίκος Ρολάνδης (Κόμμα των Φιλελευθέρων που θα ενσωματωθεί στο ΔΗΣΥ), Εργασίας: Ανδρέας Μουσιούττας (Αποστάτης του ΔΗΚΟ), Γεωργίας: Κώστας Θεμιστοκλέους (των Ελευθέρων Δημοκρατών του Γ. Βασιλείου), Υγείας: Νίκος Κουτσού (Νέοι Ορίζοντες) ή Χρ. Σολώμης (ΔΗΣΥ). Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Χρ. Στυλιανίδης. (Ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης θα αναλάβει θέση στο Προεδρικό Μέγαρο).

Η τελετή της διαβεβαίωσης για την εγκαθίδρυση του Προέδρου Κληρίδη θα γίνει σήμερα στις 11.30 π.μ. Λίγο αργότερα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα δώσουν στο Προεδρικό Μέγαρο τη νενομισμένη διαβεβαίωση. Οι νέοι υπουργοί θα αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους την ερχόμενη Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ