Κυριακή 1 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Λουκέτο" στο ΕΛΚΕΠΑ

Την κατάργηση του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ) αποφάσισε και υλοποιεί η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα των διαφόρων ιδιωτικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία απαλλάσσει από την αρμοδιότητα του ΕΛΚΕΠΑ.

Με το γενικό αόριστο πρόσχημα της μείωσης των δαπανών του δημοσίου, η κυβέρνηση καταργεί το ΕΛΚΕΠΑ και μεταφέρει - όπως αναγράφεται στο Παράρτημα του προϋπολογισμού - τις δραστηριότητές του στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το ΚΕΠΕ.Ομως τόσο το γεγονός πως η δραστηριότητα του ΕΛΚΕΠΑ ελάχιστη σχέση έχει με το ΚΕΠΕ, όσο και κυρίως το ότι η κρατική ενίσχυση αφορά μόλις το 20% της οικονομικής του δραστηριότητας, καθιστούν ανίσχυρο το παραπάνω επιχείρημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 5 δισ. δραχμές, απ' τα οποία μόλις 1 δισ. δραχμές προέρχονται από αναθέσεις κρατικές και τα υπόλοιπα είναι από δραστηριότητες που αναλαμβάνει λειτουργώντας ανταγωνιστικά στην αγορά. Στα 3,5 δισ. δραχμές ανέρχονται σε ετήσια βάση τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιεί σήμερα και είναι προφανές ότι μετά την κατάργησή του, αυτά θα περάσουν στα Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 150 εργαζόμενοι στο ΕΛΚΕΠΑ, οι οποίοι απασχολούνται από το '84 με δελτία παροχής υπηρεσιών και που - αφού για χρόνια ήταν αντικείμενα υπερεκμετάλλευσης - τώρα πετιούνται στο δρόμο. Αβέβαιο είναι το μέλλον και των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς οι διαδικασίες μετάταξής τους είναι αδιαφανείς και οι θέσεις που θα τοποθετηθούν είναι ευάλωτες σε πιθανές νέες καταργήσεις - αναδιαρθρώσεις.

Κείμενα: Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ