Κυριακή 1 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΓΜΕ
Στους ιδιώτες το "φιλέτο" της έρευνας

"Ενα ΙΓΜΕ συμβούλων", θέλει η υπουργός Ανάπτυξης!

Στη δραστική συρρίκνωση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση, με την κατάργηση σε πρώτη φάση των παραρτημάτων του ανά τη χώρα, κάτι που ουσιαστικά οδηγεί στην απονεύρωσή του και σταδιακά στην πλήρη διάλυσή του. Τα σχέδια αυτά θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις, οδηγώντας στην παραπέρα παραγωγική αποδυνάμωση της χώρας, μια και το ΙΓΜΕ έχει να επιδείξει πλούσια ερευνητική δραστηριότητα στο γεωλογικό και μεταλλευτικό τομέα, που αποτελεί βάση για την παραγωγική δραστηριότητα σε αυτούς τους τομείς. Ταυτόχρονα, έρχονται να παραδώσουν "βορά" στα ιδιωτικά συμφέροντα και το "φιλέτο" της έρευνας.

Στο Παράρτημα του κρατικού προϋπολογισμού του '98, αναγράφονται δεκάδες υπηρεσίες, Οργανισμοί και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημόσιου Δικαίου που η κυβέρνηση - αξιοποιώντας τις δυνατότητες που της δίνει ο ν. 2469/'97 - αποφάσισε να καταργήσει ή να συγχωνεύσει. Στο σχετικό κατάλογο με μια φράση αναφέρεται απλώς ότι καταργούνται όλα τα Παραρτήματα του ΙΓΜΕ.

Αποκαλύπτοντας πως η κατάργηση των Παραρτημάτων είναι το πρώτο βήμα για τη διάλυση, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου σε πρόσφατη συνάντηση με το σωματείο, είπε χαρακτηριστικά: "Θέλω ένα ΙΓΜΕ μικρό, ένα ΙΓΜΕ συμβούλων"!

Η υλοποίηση των διαλυτικών σχεδίων έχει ξεκινήσει εδώ και κάμποσο καιρό, όταν η κυβέρνηση - με το πρόσχημα της εξυγίανσής του - ανέθεσε στην εταιρία"REMACO" έναντι αμοιβής 30 εκατ. δραχμών, την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου. Επιχειρησιακό σχέδιο, που το εποπτεύον υπουργείο Ανάπτυξης, όχι απλώς υιοθέτησε, αλλά προχώρησε προς το χειρότερο. Ετσι ενώ στο επιχειρησιακό σχέδιο προβλεπόταν η διατήρηση τουλάχιστον του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης και του Χημείου της Ξάνθης, καταργεί και αυτά. Παράλληλα, προβλέπεται η άμεση μείωση του προσωπικού από 1096 άτομα, σε 631 και βλέπουμε...

Στο συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπεται, επίσης, η μετατροπή του ΙΓΜΕ από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου σε Ανώνυμη Εταιρία, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς το ΙΓΜΕ, αλλά και η περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων στο εναπομείναν προσωπικό, όπως βρεφονηπιακό, κατασκηνωτικό επίδομα, ασφαλιστικές παροχές κλπ., που οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας! Προβλέπονται απεριόριστες αρμοδιότητες του Γ. Διευθυντή, ο οποίος θα αποφασίζει και θα εγκρίνει προσλήψεις προσωπικού, τομεαρχών και διευθυντών, απολύσεις, αμοιβές, αναθέσεις έργων σε υπεργολάβους κλπ.

Η κατάργηση των Παραρτημάτων του ΙΓΜΕ είναι καθοριστική για το μέλλον του Ινστιτούτου, καθώς του αποκόβει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει εργασίες στην περιφέρεια που τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν τον οικονομικό του "αιμοδότη", του στερεί την εργοταξιακή δραστηριότητα και περιορίζει κατά 80% την ερευνητική του δραστηριότητα.Ταυτόχρονα, κάνει ουσιαστικά ανέφικτη την υλοποίηση των προγραμμάτων που έχει αναλάβει μέσα απ' το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την περίοδο 1996 - 2000, που μαζί με τα ανταγωνιστικά προγράμματα και τις εργασίες υπέρ τρίτων, φτάνουν τα 12 δισ. δραχμές. Η υπονόμευση του ΙΓΜΕ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, με τη συνεχή υποβάθμιση της κρατικής επιχορήγησης - από 14,6 δισ. δρχ. το '85 σε 8,3 δισ. δρχ. το '97 - ώστε βαθμιαία να καταστεί ελλειμματικό και να δικαιολογηθεί η διάλυσή του.

Το ΙΓΜΕ λειτουργεί απ' το 1952 και διαθέτει πλούσιο μηχανικό εξοπλισμό για την εκτέλεση προγραμμάτων έρευνας, άρτιες εργαστηριακές εγκαταστάσεις, καθώς και έμπειρο επιστημονικό και μη προσωπικό. Η ιδιαίτερη σημασία του επιβεβαιώνεται και απ' το πλούσιο έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το ΙΓΜΕ έχει κάνει ολοκληρωμένη γεωλογική χαρτογράφηση της χώρας, σεισμοτεκτονικό χάρτη και χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας, αλλά και ειδικές γεωλογικές χαρτογραφήσεις για την υποστήριξη μεγάλων τεχνικών έργων, π.χ. ζεύξη Ρίου - Αντίρριου, εκτροπή Ευήνου, κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, μελέτες για σεισμόπληκτες περιοχές κλπ. Χάρη στις υδρογεωλογικές έρευνες του ΙΓΜΕ υδροδοτείται το 60% της Αττικής και η μισή περίπου Ελλάδα. Επίσης από τις έρευνες του ΙΓΜΕ προέρχεται το σύνολο του λιγνίτη που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ, ενώ στα κοιτάσματα που ανακάλυψε, στηρίχτηκαν μεγάλες μεταλλευτικές και μεταλλουργικές επιχειρήσεις....

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογία για διασφάλιση των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ (2013-01-12 00:00:00.0)
Υπό διάλυση το ΙΓΜΕ, στους ιδιώτες η έρευνα! (1999-01-13 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο διάλυσης του ΙΓΜΕ (1999-01-12 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την Β. Παπανδρέου οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ (1998-01-22 00:00:00.0)
Ακαρπη η συνάντηση με την Β. Παπανδρέου (1997-11-22 00:00:00.0)
Αντιδρούν στη συρρίκνωση του ΙΓΜΕ (1997-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ