Κυριακή 1 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
Στην υπηρεσία της πλειοψηφίας

Σαν εργαλείο υποστήριξης των θέσεων της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ λειτουργεί το ΙΝΕ, παρά τις παρατηρήσεις για αλλαγή κατεύθυνσης

Η τεκμηρίωση των θέσεων της ΓΣΕΕ, η πραγματοποίηση ερευνών και μελετών ή η ανάθεση πραγματοποίησής τους σε άλλους φορείς, η συνδικαλιστική επιμόρφωση, η επαγγελματική κατάρτιση ανέργων, η συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές, στις οποίες απαιτείται η παρουσία επιστημονικών συνεργατών της ΓΣΕΕ, η τεχνοκρατική στήριξη της διοίκησης για τη διεξαγωγή του "κοινωνικού διαλόγου" και η διαμόρφωση των θέσεων της ΓΣΕΕ για την υποστήριξη των αντεργατικών Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), είναι μερικές από τις πάγιες ή ευκαιριακές απασχολήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Το γεγονός ότι η διοίκησή του διορίζεται από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και με δεδομένους τους συσχετισμούς, προσδιορίζει εν πολλοίς και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του Ινστιτούτου. Η άποψη της πλειοψηφίας βάζει τη σφραγίδα της στις δραστηριότητές του, οι οποίες προσδιορίζονται από ανάλογες αποφάσεις. Γι' αυτό και το ΙΝΕ τέθηκε στην υπηρεσία του "κοινωνικού διαλόγου" και γι' αυτό δε διενεργεί ορισμένες έρευνες, παρά τις προτάσεις που έχουν γίνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Ο Γ. Ποντικός,ΕΣΑΚίτης συνδικαλιστής και μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, θα πει χαρακτηριστικά ότι το ΙΝΕ "τεκμηριώνει τις θέσεις της ΓΣΕΕ, οι οποίες βρίσκονται μέσα στη λογική της πλειοψηφίας της διοίκησης, στον προσανατολισμό που αυτή έχει χαράξει, με κεντρικό πυρήνα τη λογική των "κοινωνικών εταίρων".Μέσα από μια πλούσια "συγκομιδή" ανάλογων μελετών, έχει αναδειχτεί σε βασικό φορέα προώθησης του ρεφορμισμού στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος!Τώρα έχει ριχτεί στη στήριξη των ΤΣΑ, με την αιτιολογία ότι η εμπλοκή της ΓΣΕΕ θα εξασφαλίσει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και τη μη παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων. Παρόλο που γνωρίζουν ότι επίκειται νέος νόμος για τις εργασιακές σχέσεις την άνοιξη, αντί να προετοιμάζουν ανάλογα το εργατικό κίνημα, φτιάχνουν τα ΤΣΑ. Το 1997 η μόνη μελέτη που έκανε ήταν η διαβόητη μελέτη για το 35ωρο".

Ας είναι καλά τα προγράμματα

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) του ΙΝΕ είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των αρχών λειτουργίας του, αφού κατά κύριο λόγο εφαρμόζει προγράμματα κατάρτισης επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που δεν είναι άλλες από την εμπέδωση και προσαρμογή των ανέργων στη "διά βίου εκπαίδευση". Τα έσοδα από την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων ενισχύουν και άλλες δραστηριότητες του ΙΝΕ και αυτό το γεγονός χρησιμοποιείται σαν ατράνταχτο επιχείρημα απέναντι σε όσους ασκούν κριτική γι' αυτό το ρόλο του.

Από τα κονδύλια που ξοδεύονται για τα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως μας λέει ο Γ. Ποντικός,μόνο το 30% διοχετεύεται στους άνεργους και τα υπόλοιπα πάνε στο μηχανισμό κατάρτισης, στους εκπαιδευτές κλπ. Το 1997 δαπανήθηκαν 982.650 εκατ. δραχμές για την κατάρτιση 1.420 ανέργων.

"Το ΙΝΕ εμπλέκεται σε διάφορα κοινοτικά προγράμματα, όπως το "Λεονάρντο Ντα Βίτσι", το ΑΝΤΑΠΤ, το ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, τα οποία είναι μέσα υλοποίησης της "Λευκής Βίβλου"", θα πει ο συνδικαλιστής, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα είναι επιμέρους κίνητρο για το Ινστιτούτο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος! (2003-11-11 00:00:00.0)
"Εργολάβος" των ΤΣΑ (1998-06-24 00:00:00.0)
Ξαναστρώνεται το τραπέζι (1997-11-30 00:00:00.0)
Ιδια πορεία στο ΙΝΕ (1997-05-17 00:00:00.0)
""Λεονάρντο ντα Βίντσι"" (1996-02-06 00:00:00.0)
Στην ...πεπατημένη και το '95 (1995-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ