Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Ο ιρακινός λαός πεθαίνει και χωρίς βομβαρδισμούς

Η ομόφωνη έγκριση της συμφωνίας, που πέτυχε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την ιρακινή ηγεσία, από το Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται να έδωσε αναβολή στην άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, ενδεχόμενο όμως που δεν αποκλείεται, καθώς ο αμερικανικός στρατός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα στον Περσικό Κόλπο.Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται μια νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις αρχές της τρέχουσας βδομάδας, για να μελετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της πρότασης του ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία διπλασιάζεται η ποσότητα πετρελαίου που επιτρέπεται στο Ιράκ να πουλά, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση τροφίμων και φαρμακευτικού υλικού.

Την προσπάθεια αυτή της διεθνούς κοινότητας, να βελτιώσει το "ανθρωπιστικό" της προφίλ όσον αφορά τον δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό, δυσκολεύουν ιδιαίτερα οι δηλώσεις των αξιωματούχων της ειδικής ανθρωπιστικής επιτροπής του ΟΗΕ, που βρίσκονται στη Βαγδάτη, και περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες ζωής των Ιρακινών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ειδικής ανθρωπιστικής επιτροπής του ΟΗΕ, περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, υποσιτίζονται σε βαθμό τέτοιο, που ο οργανισμός τους δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμη και την πιο ελαφρά ίωση ή παιδική αρρώστια. Η πλειοψηφία των μικρών Ιρακινών είναι ελλιποβαρείς, ενώ υπολογίζεται ότι ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός παιδιών κάτω των 5 ετών έχει, ήδη, υποστεί σοβαρές οργανικές και πνευματικές βλάβες, εξαιτίας της παρατεταμένης ασιτίας και της αβιταμίνωσης.

Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές που περιγράφει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ο παιδίατρος Αλάα Αμπντούλ Χουσεϊν, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου "Σαντάμ Χουσεϊν": "Χιλιάδες παιδιά εισάγονται καθημερινά στο νοσοκομείο προσβεβλημένα από έναν απλό ιό ή από διάρροιες εξαιτίας των μολυσμένων νερών. Αν και θεωρητικά η αντιμετώπιση της κατάστασής τους είναι ιδιαίτερα εύκολη, δυστυχώς τόσο λόγω της βαριάς καταπόνησης του οργανισμού τους όσο και της έλλειψης φαρμάκων, αλλά και των κατάλληλων ιατρικών μηχανημάτων δεν μπορούμε να τα σώσουμε". Οι ισχυρισμοί του Ιρακινού γιατρού βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους τους αξιωματούχους της ανθρωπιστικής επιτροπής του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, 1 στους 50 μικρούς Ιρακινούς, που προσβάλλεται από διάρροια, θα χάσει τη μάχη με το θάνατο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις "ανεπτυγμένες" χώρες είναι, τουλάχιστον, 1/600. Τα ίδια πάντα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πνευμονία θερίζει τους λιλιπούτειους Ιρακινούς, εξαιτίας της αδυναμίας και της αβιταμίνωσης, με αποτέλεσμα 1 στα 8 παιδιά που προσβάλλονται να μην καταφέρνουν να επιβιώσουν. Εξίσου συχνά είναι τα κρούσματα τύφου λόγω των μολυσμένων νερών.

Τραγικές ελλείψεις εξοπλισμού

Οι αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής επιτροπής του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα και σε ιατρικό εξοπλισμό είναι τραγικές και τις περισσότερες φορές αποβαίνουν μοιραίες, καθώς θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο είχαν βομβαρδιστεί τα περισσότερα νοσοκομεία και, μέχρι σήμερα, δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση των ζημιών εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων. Ενδεικτικό είναι ότι επί πολλούς μήνες τα ιρακινά νοσοκομεία δεν είχαν εργαλεία χειρουργείου και όταν, στα τέλη του περασμένου χρόνου, προμηθεύτηκαν τα χειρουργικά εργαλεία μέσω της εφαρμογής του προγράμματος "πετρέλαιο αντί τροφίμων και φαρμάκων", δεν είχαν αναισθητικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν χειρουργεία. Εξίσου αποκαλυπτικό είναι ότι ελλείψεις παρουσιάζονται ακόμη και στα βασικότερα φαρμακευτικά είδη, όπως είναι τα φάρμακα για το άσθμα και οι ενδοφλέβιοι οροί σίτισης για όσους νοσηλεύονται για υποσιτισμό.

Η ιρακινή ηγεσία κατηγορεί τη γραφειοκρατία των Ηνωμένων Εθνών για μοιραίες καθυστερήσεις στην παράδοση των τροφίμων. Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής επιτροπής του ΟΗΕ, αν και τονίζουν ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, αναγνωρίζουν ότι στο Ιράκ δεν έχει φθάσει ούτε το μισό των τροφίμων και των φαρμάκων που αντιστοιχούν στα χρήματα που έχει, ήδη, συγκεντρώσει η Βαγδάτη από τις επιτρεπόμενες πωλήσεις πετρελαίου. Η ανθρωπιστική επιτροπή του ΟΗΕ δεν έκρυψε τη δυσφορία της για την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στον Κόλπο και πολλοί αξιωματούχοι της δε δίστασαν να κατηγορήσουν την ειδική επιτροπή των επιθεωρητών του ΟΗΕ και τον επικεφαλής της Ρίτσαρντ Μπάτλερ για "υπερβολικές αντιδράσεις και δηλώσεις" σχετικά με το ιρακινό οπλοστάσιο, οι οποίες οδήγησαν στην πρόσφατη κρίση και απομάκρυναν ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να αποκατασταθεί η ροή της παροχής των βασικών τροφίμων και φαρμάκων στο Ιράκ.

Επιτακτική η αύξηση της βοήθειας

Η ανθρωπιστική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών υπερθεμάτισε υπέρ της πρότασης του Κόφι Ανάν για υπερδιπλασιασμό των ποσοτήτων πετρελαίου που επιτρέπεται στο Ιράκ να πουλά για να αγοράζει τρόφιμα και φάρμακα. Οι αξιωματούχοι της υπογραμμίζουν ότι το σημερινό επιτρεπόμενο όριο των, περίπου, 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων δεν αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες των 22 εκατομμυρίων Ιρακινών που βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια και τη μιζέρια και εκφράζουν την ελπίδα ότι το, υπό έγκριση, ποσό των 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στην ιρακινή καθημερινότητα. Τονίζουν, επίσης, ότι μεγάλο μέρος του ποσού αυτού θα πρέπει να δοθεί σε χρήματα στην ιρακινή ηγεσία, ώστε να μπορέσουν να κατασκευαστούν βασικά έργα υποδομής, όπως είναι η ύδρευση, το σύστημα καθαρισμού του νερού, το σύστημα ηλεκτροδότησης, αλλά ακόμη και ορισμένα διυλιστήρια, τα οποία είναι σχεδόν κατεστραμμένα από τους βομβαρδισμούς του 1991.

Το καθημερινό δράμα του ιρακινού λαού, όμως, φαίνεται ότι δε σημαίνει πολλά για τους ισχυρούς του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε πόλεμο δηλώσεων και αντεγκλήσεων σχετικά με την ερμηνεία της απόφασης έγκρισης της συμφωνίας. Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία επιμένουν ότι η χρήση στρατιωτικής βίας θα είναι αναπόφευκτη και άμεση, αν κριθεί ότι η Βαγδάτη παραβιάζει τη συμφωνία, ενώ Γαλλία, Κίνα και Ρωσία επιμένουν ότι δε θα πρέπει να αποκλειστεί η διπλωματική οδός. Η αύξηση των, προς πώληση, επιτρεπόμενων ποσοτήτων πετρελαίου ίσως ανακουφίσει κάπως τον ιρακινό λαό, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί βιώσιμη μακροχρόνια λύση και δεν αναστέλλει την πραγματική εξέλιξη της κατάστασης, που δεν είναι άλλη από την ύπαρξη, πάντα, της απειλής μιας στρατιωτικής επέμβασης και την παραμονή των ενισχυμένων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων - τοποτηρητών στην περιοχή. Μια νέα κρίση στον Κόλπο δεν μπορεί παρά να θεωρείται πιθανή.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ