Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αγωνιστικό και διεκδικητικό μέτωπο

ΒΟΝΝΗ.-

Κάτι τρέχει μάλλον στη "Γερμανία των δύο ταχυτήτων" και μπορεί να είναι και εξαιρετικά ασυνήθιστο γι' αυτή τη χώρα, που δε μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις.

Από την αρχή της χρονιάς οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι έχουν επιδείξει μία αγωνιστική ετοιμότητα και μία διεκδικητική διάθεση. Την Πέμπτη, για δεύτερη συνεχόμενη φορά - η πρώτη στις 5 του Φλεβάρη - οι Γερμανοί άνεργοι βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας σθεναρά το αναφαίρετο δικαίωμά τους για δουλιά. Οι δρόμοι πλημμύρισαν από ανέργους και ναι μεν οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν τη μαζικότητα που είχαν οι αντίστοιχες γαλλικές, είναι όμως ένα σταθερό σημείο πάλης. Στο μεταξύ, αυτή η βδομάδα ξεκίνησε όπως έκλεισε η προηγούμενη. Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Και οι δύο αυτές κοινωνικές ομάδες έχουν αφήσει ανοιχτούς τους λογαριασμούς για το μέλλον. Οι μεν άνεργοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα, οι δε δημόσιοι υπάλληλοι, αν δεν καμφθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης για την υπογραφή της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Τον περασμένο Νοέμβρη και Δεκέμβρη οι φοιτητές είχαν κατακλύσει τους δρόμους σε μία πρωτοφανή κινητοποίηση, ενώ είναι πολλά τα ενδεχόμενα για μία επανάληψη των καταλήψεων και των διαδηλώσεων σε παγγερμανικό επίπεδο.

Η ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, στην Ανατολική καλπάζει, ενώ στη Δυτική, παρά τις τάσεις βελτίωσης της αγοράς, η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Αν λοιπόν σκεφτούμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε χρονιά σύγκλισης των οικονομιών με την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ επί θύραις, οι κινητοποιήσεις αυτές αποκτούν νέες διαστάσεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι στις 7 του Σεπτέμβρη είναι και οι εθνικές εκλογές... Οι "ασκοί του Αιόλου" άνοιξαν για τα καλά και οι εργαζόμενοι αλλά και πολλές κοινωνικές ομάδες δε φαίνονται διατεθειμένοι να γίνουν "έρμαια των δυνατών ανέμων"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ