Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια

Είχα την ευκαιρία να ρωτήσω αρκετούς Αλβανούς στην Ελλάδα, τι τους έκανε να κρατάνε και να κουνούν τα αμερικάνικα πλαστικά σημαιάκια στις πρώτες αλβανικές εκλογές που ανέδειξαν τον Σαλί Μπερίσα με μεγάλη πλειοψηφία. Ξεκινώντας από διαφορετική σκοπιά και εμπειρία κατέληγαν όλοι στην κοινή διαπίστωση λέγοντας: "Μας εξαπάτησαν οι Αμερικάνοι με τον Μπερίσα. Μας έταζαν πλούσια και άνετη ζωή". Βλέποντας τα αιματηρά γεγονότα που συμβαίνουν με τους Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο, διαπιστώνεται ότι συνεχίζει να ευδοκιμεί ανάμεσά τους η αυταπάτη του αμερικανικού ονείρου. Είναι γνωστό προ πολλού χρόνου ότι η αμερικανική προπαγάνδα ανθεί στον αλβανικό πληθυσμό με τη βούλα της άτυπης ηγεσίας του. Στις ΗΠΑ έχει αναγνωριστεί και λειτουργεί γραφείο των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου με αναγνωρισμένο επικεφαλής τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. Στο Κοσσυφοπέδιο είναι εγκατεστημένη κυβερνητική επιτροπή των ΗΠΑ. Λίγες μέρες πριν ξεσπάσουν τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα μεταξύ αλβανικών και σερβικών αστυνομικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, υπήρξαν ανάλογα γεγονότα στην αλβανική πόλη Σκόδρα μεταξύ ένοπλων οπαδών του Σαλί Μπερίσα και αλβανικών αστυνομικών δυνάμεων. Πρέπει εδώ να υπενθυμιστεί ότι στη διάρκεια της αλβανικής εξέγερσης του 1996 - 97 ένοπλες αλβανικές συμμορίες από το Κοσσυφοπέδιο στήριξαν τον Σαλί Μπερίσα. Εάν σε αυτό προστεθεί το γεγονός ότι ο Μπερίσα υπήρξε ο προνομιακός υποστηριζόμενος των Αμερικανών, δημιουργείται ένα πολιτικό ψηφιδωτό ιδιαίτερης σημασίας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο φέρεται μέχρι στιγμής μετριοπαθής. Φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η όξυνση και επέκταση των αντιθέσεων στο Κοσσυφοπέδιο υποσκάπτει την έστω και αμφιλεγόμενη ηρεμία στο εσωτερικό της Αλβανίας την οποία έχει ανάγκη. Γι' αυτό και απευθύνεται στην Ελλάδα ζητώντας τη διαμεσολάβησή της σε μια συνεννόηση με το Βελιγράδι. Αυτή η ενέργεια εντάσσεται κατ' ουσία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα από τη σχέση Αθηνών - Βελιγραδίου. Στο τέλος η ελληνική κυβέρνηση δε θα μπορέσει να κάνει κάτι πέρα από αυτό που υπαγορεύουν τα αντιφατικά ευρω - ενωσιακά συμφέροντα.

Αυτό φάνηκε και από την άμεση παρέμβαση των ευρω - εταίρων στο Βελιγράδι. Ο Φάτος Νάνο χρεωμένος κυρίως στην ελληνική ομπρέλα, προσδοκά να τακτοποιηθεί το θέμα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία, άλλωστε και τον ανέλαβε ως το "δικό της" πρωθυπουργό. Ωστόσο, όμως, προκαλεί εντύπωση στην πολιτική ρευστότητα της Αλβανίας, η ξαφνική δήλωση του ξεχασμένου Αλβανού ηγέτη Ραμίζ Αλία ότι "οι Αλβανοί σε κάθε γεωγραφικό σημείο είναι ένα ενιαίο έθνος και ότι όταν ένα κομμάτι του κινδυνεύει, τότε πρέπει να υποστηρίζεται από τα άλλα κομμάτια".

Οπως και να έχει και ανεξαρτήτως των προθέσεων και ενεργειών της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας, είναι γεγονός ότι επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν οι αλβανικοί πληθυσμοί στα Βαλκάνια ως η νέα αποσταθεροποιητική δύναμη από την αντιφάσκουσα στο εσωτερικό της Δυτική Συμμαχία. Αυτό πρέπει να προβληματίσει αρκετά τις βαλκανικές κυβερνήσεις κι ιδιαίτερα την ελληνική. Είναι καίρια η ερώτηση εάν οι ισχυρές δυνάμεις της Δυτικής Συμμαχίας θα μπορέσουν, στην τρέλα των ιδιαίτερων συμφερόντων τους, να ελέγξουν τις παραμέτρους ακόμη και θερμών επεισοδίων μεταξύ βαλκανικών κρατών τα οποία οι ίδιες εξάπτουν και καλλιεργούν.

Καίρια ερωτηματικά: Πόσο θα μπορέσει να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη μεταξύ των εξοπλισμένων αλβανικών οργανώσεων του Κοσσυφοπεδίου και του σερβικού κράτους;

Το πιθανό αυτό γεγονός, σε ποιο σημείο αποσταθεροποίησης θα οδηγήσει την Αλβανία και την FYROM; Μια πιθανή σταθεροποίηση της FYROM πόσο μπορεί να προκαλέσει το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον μεταξύ της Σερβίας και της Βουλγαρίας; Ποια θα είναι τότε η θέση της Ελλάδας έναντι αυτών των χωρών, δηλ. της άκρως ζωτικής δεδομένης και λειτουργικής ελληνοσερβικής επικοινωνίας και της εξίσου ζωτικής ελληνο - βουλγαρικής φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας; Πόσο η Ελλάδα θα αντέξει στο εύρος των συνόρων της από την Ηπειρο μέχρι τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο; Πόσο θα μπορέσει να ελέγξει τον όγκο των λαθρομεταναστών που ανεπίσημα ήδη αντιστοιχούν στο 10% του ελληνικού πληθυσμού; Ποιες θα είναι τότε οι παρεμβάσεις κι επεμβάσεις του συμπλέγματος δυτικών ισχυρών και Τουρκίας;

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ