Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Εκστρατεία Σεβαρντνάτζε κατά των κομμουνιστών

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ανησυχητικές πληροφορίες καταφτάνουν από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα. Το καθεστώς, που έχει οδηγήσει την οικονομία της χώρας στη χρεοκοπία και την πλειονότητα του λαού στη φτώχεια και την εξαθλίωση, επιχειρεί τώρα, σε αντιπερισπασμό, να εκμεταλλευτεί την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου, Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, για να εντείνει την αντικομμουνιστική και αντισοβιετική υστερία, τις διώξεις των κομμουνιστών και, τελικά, για να απαγορεύσει το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας (ΕΚΚΓ).

Πρωτεργάτης και "μαέστρος" των διώξεων ενάντια στους κομμουνιστές είναι ο ίδιος ο πρώην "πρώτος κομμουνιστής" της Γεωργίας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ, Ε. Σεβαρντνάτζε. Μιλώντας στις 10 του Φλεβάρη στην κοινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Γεωργίας, δήλωσε ότι πάνω από τη Γεωργία πλανιέται η "απειλή του ριζοσπαστισμού". Και στη συνέχεια επιδόθηκε σε αποκαλυπτικές δηλώσεις: "Επί δεκαετίες, στις σκέψεις, στην ψυχή και την καρδιά μου, στην πάλη με τον εαυτό μου, πείστηκα ότι ο μπολσεβικισμός είναι η πανούκλα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και αν κάποιος σκέφτεται να επαναφέρει τη χώρα σ' αυτή την πανούκλα, είναι εχθρός του λαού". "Εμπνευσμένοι" από τα τόσο "φλογερά" λόγια του Σεβαρντνάτζε, οι βουλευτές προχώρησαν αμέσως σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα της Γεωργίας, οι οποίες στρέφονται κατά των κομμουνιστών. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ζ. Ζβάνια, πρότεινε να απαγορευτεί η διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών. Δήλωσε, μάλιστα, ότι είναι έτοιμος να πεθάνει για να μην επιτρέψει να υψωθεί η Κόκκινη Σημαία πάνω από την Τιφλίδα. Ο πρόεδρος της Νομικής (!) Επιτροπής, Σαακασβίλι, είπε μάλιστα ότι "ο άνθρωπος που θεωρεί αναγκαία την ανασύσταση της ΕΣΣΔ και διαδηλώνει με την Κόκκινη Σημαία, πρέπει αμέσως να τιμωρηθεί αυστηρά". Με "πρωτοβουλία" του άρχισε η συγκέντρωση υπογραφών των βουλευτών με την απαίτηση να απαγορευτεί το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας και να διαβιβαστούν κατόπιν οι υπογραφές αυτές στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οπως έγινε γνωστό, η ηγεσία της Γεωργίας έδωσε οδηγίες στα αντίστοιχα νομοτελεστικά όργανα να θέσουν αμέσως υπό τον έλεγχο τους όλους τους χώρους του κόμματος, να συντάξουν καταλόγους με τις διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνων των κομματικών στελεχών. Η Υπηρεσία Ασφαλείας καλεί τους καθοδηγητές των τοπικών κομματικών οργανώσεων "για πληροφορίες". Πρόκειται, στην ουσία, για τρομοκράτηση, εκβιασμό και πιέσεις, με σκοπό τον εκφοβισμό και την παράλυση της δράσης του ΕΚΚΓ. Εντάθηκαν ακόμα περισσότερο οι διώξεις ενάντια στον πρόεδρο του ΕΚΚΓ, Παντελέιμον Γκεοργκάτζε. Η οικία του βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, όλες οι μετακινήσεις και το τηλέφωνό του ελέγχονται.

Σχετικά με την κατάσταση αυτή, η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ απαίτησε από τον Σεβαρντνάτζε, την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γεωργίας να σταματήσουν το αντικομμουνιστικό όργιο, την όξυνση της έντασης και της νευρικότητας στην κοινωνία. Η Γραμματεία τονίζει ότι "οι υπαίτιοι για την αποχαλίνωση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας δεν πρέπει να αναζητηθούν στις γραμμές του ΕΚΚΓ, αλλά ανάμεσα σε κείνους που έχουν οδηγήσει τη Δημοκρατία στο οικονομικό χάος και το γεωργιανό λαό στη φτώχεια και την έλλειψη δικαιωμάτων". Η Γραμματεία κάλεσε τους κομμουνιστές της Γεωργίας να διατηρήσουν την ηρεμία και την ψυχραιμία τους, να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις προβοκάτσιες, να ενισχύσουν την ιδεολογική και οργανωτική ενότητα του κόμματος, να εντείνουν ακόμα περισσότερο τη δουλιά για τη διαφώτιση και τη συσπείρωση των εργαζομένων της Γεωργίας, στον αγώνα για τη σοβιετική εξουσία το σοσιαλισμό, τη φιλία και την αδελφοσύνη των λαών. Απευθύνεται σε όλα τα κομμουνιστική κόμματα να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στις ενέργειες του κυρίαρχου καθεστώτος της Γεωργίας ενάντια στο ΕΚΚΓ και να υποστηρίξουν τους Γεωργιανούς κομμουνιστές στο δίκαιο αγώνα τους - στα πλαίσια του Συντάγματος - για την αποκατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού της Γεωργίας. Ολος ο γεωργιανός λαός έχει ανάγκη από γενική αλληλεγγύη και υποστήριξη.

  • Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ και πρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Λιθουανίας, Βάλντας Αντάμκους, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων - των ηγετών του ΚΚ Λιθουανίας Μ. Μπουροκιάβιτσιους, Ι. Ερμολάβιτσιους και των συντρόφων τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ