• "Κοινωνική πολιτική", για τον Σημίτη, τα μέτρα - οδοστρωτήρας
  • - Στην τυπική διαδικασία επικύρωσης των αντεργατικών μέτρων, που η κυβέρνηση ονόμασε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση,προχώρησε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ασχολήθηκε κυρίως με το... - 1998-04-11 00:00:00.0"/>
  • "Κοινωνική πολιτική", για τον Σημίτη, τα μέτρα - οδοστρωτήρας
  • - Στην τυπική διαδικασία επικύρωσης των αντεργατικών μέτρων, που η κυβέρνηση ονόμασε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση,προχώρησε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ασχολήθηκε κυρίως με το... - 1998-04-11 00:00:00.0" /> "Εθνικό σχέδιο" κατεδάφισης κατακτήσεων | ΕΡΓΑΤΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 11 Απρίλη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΕΡΓΑΤΙΚΑ
    ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    "Εθνικό σχέδιο" κατεδάφισης κατακτήσεων
    • Αποδεχόμενο και τυπικά, "ομοφώνως και ευχαρίστως", το αντεργατικό σχέδιο για την... απασχόληση, το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε χτες περισσότερο με τον τρόπο που θα μπορέσει να το επιβάλει, κόντρα στις λαϊκές αντιδράσεις
    • "Κοινωνική πολιτική", για τον Σημίτη, τα μέτρα - οδοστρωτήρας

    Στην τυπική διαδικασία επικύρωσης των αντεργατικών μέτρων, που η κυβέρνηση ονόμασε "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση",προχώρησε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ασχολήθηκε κυρίως με το πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιβάλει τα αντεργατικά μέτρα και όχι τόσο με την ίδια την ουσία τους, αφού πολλά από αυτά υλοποιούνται ήδη και άλλα έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό. Το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου "ομοφώνως" δεκτή, καθώς "και ευχαρίστως, θα έλεγα, αποδεκτή από όλους",όπως ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε.

    Το αντεργατικό σχέδιο αποτελεί μια ανακεφαλαίωση της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης και αντανακλά την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τον εργασιακό μεσαίωνα.Η συζήτησή του, μια μέρα μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των εργαζομένων όλης της χώρας ενάντια σε αυτή την πολιτική, αποτελεί μια ακόμα σοβαρή πρόκληση.

    Η προκλητικότητα της κυβέρνησης έφτασε στα ύψη με τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη,μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο οποίος έφτασε στο σημείο να πει ότι "αυτές οι δράσεις μας δείχνουν ότι η κοινωνική πολιτική είναι για μας, για την κυβέρνηση, ένα αναπόσπαστο στοιχείο της αναπτυξιακής μας πολιτικής"!Κατά τα άλλα, προσπάθησε να αποπροσανατολίσει από τον αληθινό χαρακτήρα των μέτρων, εκμεταλλευόμενος την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για δουλιά, θέτοντας ως στόχο της κυβέρνησης τη... μείωση της ανεργίας και εξαγγέλλοντας ξανά 50 και 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Το γεγονός ότι την κυβέρνηση απασχόλησε χτες κυρίως η υλοποίηση των σχεδίων της και όχι αυτά καθ' αυτά τα σχέδια, αναδεικνύεται από τις τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών της στο Συμβούλιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος,είπε ότι τα μέτρα δεν είναι κακά, αλλά ότι πρέπει να αναζητηθεί σε ποιο αναπτυξιακό σχέδιο εντάσσονται... Ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος,ήταν πιο... πρακτικός, ζητώντας να δοθεί προπαγανδιστική έμφαση στον τομέα απασχόληση και όχι στις διευθετήσεις των εργασιακών σχέσεων. Ο ίδιος υπουργός διαπίστωσε ότι όλοι είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την αναγκαιότητα της δεσμευτικής σκληρής πολιτικής που ακολουθείται στο νομισματικό τομέα, όμως η κυβέρνηση δέχεται αμφισβήτηση, και αυτό πρέπει να το κοιτάξει, στον τομέα της κοινωνικής της πολιτικής... Ο Γερ. Αρσένης μίλησε για την ανάγκη να αναδειχτεί περισσότερο το θέμα απασχόληση έναντι των εργασιακών σχέσεων, στα πλαίσια των μέτρων.

    Στο "απόσπασμα" και οι συλλογικές συμβάσεις

    Στις δηλώσεις του, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε ότι για την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης για την απασχόληση "πρώτη προϋπόθεση είναι η σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας",θέτοντας έτσι τα συμφέροντα των εργαζομένων στην "ομηρία" των επιδιώξεων του κεφαλαίου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν συζητήθηκε η αμοιβή των εργαζομένων κάτω από τα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας,στα πλαίσια των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,είπε ότι "τα θέματα των λεπτομερειών είναι θέματα του νομοσχεδίου"... Νωρίτερα, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς είχε επιβεβαιώσει τη μεθόδευση, λέγοντας ότι πρέπει να εφαρμόζεται "τουλάχιστον η Εθνική Σύμβαση και όχι οι κλαδικές".

    Για το 35ωρο δήλωσε ότι τυχόν εφαρμογή του "αυτή την ώρα θα λειτουργούσε σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η Ελλάδα δεν μπορεί να πειραματιστεί πάνω σε αυτό το ζήτημα". Για τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" και την "ευελιξία στην αγορά εργασίας",δήλωσε ότι "είναι φανερό ότι στον πυρήνα της επιλογής μας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων" και το θεώρησε μέτρο διατήρησης των θέσεων εργασίας που υπάρχουν!

    Δεν παρέλειψε πάντως ο υπουργός Εργασίας να κάνει σαφές πως όσα ρυθμίζονται, με το επικείμενο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, βασίζονται στο αποτέλεσμα του "κοινωνικού διαλόγου",στο κατάπτυστο "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000" και να προσθέσει ότι στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" "συμφωνήσαμε σε όλα,υπάρχει ένα θέμα με τη ΓΣΕΕ, η οποία δε συμφώνησε στο θέμα της διευθέτησης, γιατί το συνέδεσε με το 35ωρο"!

    • Η ΝΔ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι "τάσσεται ασφαλώς υπέρ της ευελιξίας κατανομής του χρόνου εργασίας" και κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν εκπλήρωσε τη δέσμευσή της να κάνει θέμα του "κοινωνικού διαλόγου" το εργασιακό καθεστώς, το οποίο αντιμετωπίζει "με αποσπασματικό τρόπο".

    - Ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση: "Να αντλήσει διδάγματα από την περιπέτεια της "Ολυμπιακής" και να εγκαταλείψει την οδό της νομοθετικής επιβολής προειλημμένων αποφάσεων". Επίσης, συνιστά: "Να αποδεχτεί την οδό της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του ουσιαστικού και φερέγγυου κοινωνικού διαλόγου"...

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,δήλωσε, ανάμεσα στ' άλλα, πως "οι εξαγγελίες της κυβέρνησης των λογιστών δεν πείθουν κανέναν, πολύ περισσότερο τα λαϊκά στρώματα"...

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Δημαγωγικές «διαφωνίες» (2005-04-22 00:00:00.0)
    Τρώγοντας τους άνοιξε η όρεξη (2002-07-17 00:00:00.0)
    «ΣΤΡΟΦΗ» ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ (2002-04-27 00:00:00.0)
    Να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια! (2000-11-01 00:00:00.0)
    Ανάγκη συνολικής αντιπαράθεσης (2000-09-09 00:00:00.0)
    «Ολοταχώς» αντεργατικά (1999-12-04 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ