Κυριακή 10 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέος διαμεσολαβητής από τον ΟΗΕ

- Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η Νεοζηλανδή Αν Ερκας πρόκειται να αντικαταστήσει τον Γκ. Φεϊσέλ - Να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Χόλμπρουκ προσπαθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Κάρλος,αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του Κ. Ανάν για το Κυπριακό, που έκανε σε απευθείας μετάδοση του CNN από την Καμπάλα, όπου βρίσκεται.

Σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Κ. Ανάν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δέκα χώρες έχουν διορίσει ειδικούς αντιπροσώπους για να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ για το πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου του Ρ. Χόλμπρουκ και του σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

"Υπάρχουν μερικές δυσκολίες, επισήμανε, καθώς ο κ. Ντενκτάς επέβαλε ορισμένους όρους, ζητεί να είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Πρόεδρο Κληρίδη πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένων της αποστρατιωτικοποίησης και συνταγματικών θεμάτων.

Ελπίζεται ότι τα μέρη, ιδιαίτερα ο κ. Ντενκτάς, θα επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών".

Ο ΓΓ επιβεβαίωσε επίσης ότι θα διορίσει έναν νέο αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο στην Κύπρο. Ανακοίνωσε μάλιστα σχετικά ότι η Νεοζηλανδή Αν Ερκας θα αντικαταστήσει τον Γκ. Φεϊσέλ, προσθέτοντας ότι η διαδικασία διορισμού της Αν Ερκας θα έχει ολοκληρωθεί μάλλον την ερχόμενη βδομάδα.

Σε άλλη ερώτηση, ο ΓΓ τόνισε ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών με τις δυο κοινότητες, εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν επιθυμούν να δουν έναν ακόμη συναγωνισμό εξοπλισμών στην περιοχή, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται για την εξέταση αυτών των προβλημάτων και ελπίζεται ότι θα εξευρεθεί τελικά τρόπος να μην προχωρήσει η ανάπτυξη νέων εξοπλισμών στην περιοχή. Ελπίζαμε, είπε, ότι αν προχωρούσε η διαδικασία ειρήνευσης με τον κ. Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με προοπτικές επιτυχίας στο όχι πολύ απώτερο μέλλον, θα ήταν ένα καλό κίνητρο για να πειστεί ο κ. Κληρίδης να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη των πυραύλων "S-300".

Προσπαθούν να τα "μαζέψουν" οι Αμερικανοί

Η πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Κύπρο δεν έχει αλλάξει, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιμ Φόλεϊ,απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου, αλλά και του προεδρικού απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Σε μια καταφανή προσπάθεια να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν απ' αυτές, ο Τζιμ Φόλεϊ τόνισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει μεταβληθεί, απλά ο Ρ. Χόλμπρουκ περιέγραψε την "ντε φάκτο κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο εδώ και πολύ καιρό και δεν έδωσε την εντύπωση για οποιαδήποτε αλλαγή στις άριστες σχέσεις μας με την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι όντως η μόνη κυβέρνηση που αναγνωρίζουμε, ούτε έδωσε καμία επίσημη υπόσταση στην τουρκοκυπριακή οντότητα στο βορρά".

Ο Τζ. Φόλεϊ διευκρίνισε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες και πρόσθεσε ότι "οι πρέσβεις Χόλμπρουκ και Μίλερ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την αποκαλούμενη ΤΔΒΚ. Ομως, λόγω του ότι είχε προσκληθεί και από τις δύο πλευρές για να προσπαθήσει να επαναρχίσει μια διαδικασία διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, η απάντηση του πρέσβη Χόλμπρουκ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη χώρα είχε σκοπό να προωθήσει την προσπάθειά μας. Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα καινούριο εδώ".

Απογοήτευση για το αποτέλεσμα της αμερικανικής πρωτοβουλίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης,συναντήθηκε προχτές το απόγευμα στην έδρα του ΟΗΕ με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Ο Γ. Κρανιδιώτης δήλωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Τόνισε ότι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Απογοήτευση, όπως είπε, την οποία συμμερίστηκε και ο ίδιος.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι "εμείς υποστηρίζουμε το πλαίσιο και την πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βρεθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στηριζόμενοι στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές του διεθνούς οργανισμού. Η βάση των συνομιλιών πρέπει να είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σχήματα διαχωριστικά ή διχοτομικά, που οδηγούν σε οιαδήποτε άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους".

Σε ερώτηση, ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Ντ. Κόρντοβεζ, ο Γ. Κρανιδιώτης απάντησε:

"Δεν έχουν ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί. Μας είπε ότι θα συζητήσει με τον ΓΓ. Ενημέρωσε, εξάλλου, χτες τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις και φαντάζομαι σύντομα θα διαμορφώσουν μια άποψη για τις περαιτέρω κινήσεις. Η άποψη η δική μας είναι ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να επαναληφθεί προς όλες τις πλευρές ότι η αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό είναι μια επείγουσα υπόθεση. Το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο, πρέπει να βρεθεί μια λύση, η οποία να στηρίζεται στις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή".

Ο Γ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι δεν έχει υπόψη του αν υπάρχει συνέχεια της ονομαζόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας. Η φάση αυτή, πρόσθεσε, έχει περατωθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Παρανοήθηκε" ο Χόλμπρουκ (1998-05-07 00:00:00.0)
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας (1998-05-06 00:00:00.0)
Απέτυχε ο πρώτος γύρος (1998-05-05 00:00:00.0)
"Ρουκέτες" Χόλμπρουκ (1998-05-02 00:00:00.0)
Επιασε ...δουλιά ο Χόλμπρουκ (1997-11-11 00:00:00.0)
Ο σκυτάλη τώρα στον Χόλμπρουκ (1997-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ