Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιασε ... δουλιά ο Χόλμπρουκ

Χτες είχε χωριστές συναντήσεις με Κληρίδη και Ντενκτάς, ενώ σήμερα αναμένεται να έχει κοινή συνάντηση με τους παραπάνω ηγέτες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ο προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έφτασε χτες γύρω στις 7.30 μ.μ. στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και λίγο αργότερα, στις 8.20 μ.μ. πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Από το Προεδρικό Μέγαρο ο Χόλμπρουκ πήγε στον τουρκικό τομέα της Λευκωσίας, όπου είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σήμερα ο Χόλμπρουκ θα πραγματοποιήσει την κοινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς και αύριο, πριν από την αναχώρησή του, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στους Ελληνες και τους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους στο "Λήδρα Παλάς".

Ο προπομπός του Χόλμπρουκ, Τόμας Μίλερ, που έφτασε στην Κύπρο νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, είχε χτες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς. Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη είπε ότι οι επαφές στην Κύπρο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του ίδιου δεν αποτελούν διαπραγματεύσεις, αλλά απλές συζητήσεις. Ανέφερε επίσης ότι η επίσκεψη Χόλμπρουκ δεν έχει καμιά σχέση με την προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο. Χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ως ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα, ο Τόμας Μίλερ είπε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, αφού η διαδικασία επίλυσής του αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια.

Ο Μίλερ απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεών του, τονίζοντας ότι αν θα καταβληθεί προσπάθεια για σοβαρή πρόοδο σ' ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, τότε πρέπει να το χειριστούμε εμπιστευτικά. Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις προσδοκίες των Αμερικανών από την επίσκεψη Χόλμπρουκ, ο Μίλερ είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για πρόοδο, αλλά παρατήρησε ότι εξαρτάται από τις εκτιμήσεις του καθενός πώς μετρά την πρόοδο. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Χόλμπρουκ προβαίνουν σε αισιόδοξες προβλέψεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι δε θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το περιεχόμενο των συναντήσεων του Προέδρου Κληρίδη με τον Χόλμπρουκ και τον Τόμας Μίλερ, τονίζοντας ότι "η σοβαρή διεξαγωγή των συνομιλιών απαιτεί συσκότιση!".

Στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ και ο Τούρκος υφυπουργός αρμόδιος για τις κυπριακές υποθέσεις Σινά Γκιουρέλ. Και οι δύο είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Ντενκτάς και άλλους Τουρκοκύπριους παράγοντες, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Χόλμπρουκ στην Κύπρο. Σε δηλώσεις τους τόσο ο Τζεμ όσο και ο Γκιουρέλ επανέλαβαν τις απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων εδαφών στην Τουρκία, αν προχωρήσει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ