Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιέστες

Την προσεχή Πέμπτη 13 Νοέμβρη, το γραφείο της Κομισιόν στην Ελλάδα και η γνωστή μας ΟΚΕ συνδιοργανώνουν εκδήλωση, προκειμένου, όπως αναφέρουν στη σχετική πρόσκληση, να συζητηθούν δημόσια "οι ρυθμίσεις της Συνθήκης του Αμστερνταμ για την κοινωνική Ευρώπη".

Ο στόχος της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο υπερπολυτελείας της Αθήνας, είναι προφανής: Η διαφήμιση των Συμφωνιών του Αμστερνταμ, η εναγώνια αναζήτηση και προβολή κάποιων στοιχείων τους, με δήθεν κοινωνικό περιεχόμενο, αλλά και - κυρίως - το "κουκούλωμα" (σε ιλουστρασιόν περιτύλιγμα) της οδυνηρής, για τους εργαζόμενους και τους λαούς της "Ευρωπαϊκής Ενωσης", πραγματικότητας.

Τέτοιου χαρακτήρα εκδηλώσεις, είναι πολύ της μόδας αυτή την περίοδο. Οργανώνονται κατά δεκάδες σε ολόκληρο το γεωγραφικό χώρο των "15" και εντάσσονται σε ένα εξελισσόμενο διαφημιστικό πρόγραμμα δισεκατομμυρίων, ενόψει των διαδικασιών επικύρωσης της Συνθήκης από τα κράτη - μέλη.

***

Ακολουθώντας, λοιπόν, αυτή τη γενική κατεύθυνση, η συγκεκριμένη "δημόσια συζήτηση" της επόμενης Πέμπτης, με εξασφαλισμένη φυσικά τη δημοσιότητα από τα μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, έχει πολύ προσεκτικά επιλεγμένους εισηγητές.Ετσι, αυτοί που αναλαμβάνουν το έργο της προβολής του δέντρου (των ανούσιων, δηλαδή, ευχολογίων της Συνθήκης περί "κοινωνικής Ευρώπης"), αντί του δάσους (της σταθερής, δηλαδή πορείας της ΕΕ, σε όλο και πιο αντιδραστική κατεύθυνση, της ενσωμάτωσης της Συμφωνίας Σένγκεν κλπ.) είναι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, οι κ. κ. Ι. Κουκιάδης πρόεδρος της Ελληνικής ΟΚΕ, Μ. Καμχής,διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, οι υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Μιλτ. Παπαϊωάννου, καθώς και οι βουλευτές Γ. Αλογοσκούφης (ΝΔ), Ρ. Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Ι. Δραγασάκης (ΣΥΝ). Αυτό ήταν! Το ποικιλόχρωμο (κυρίως γαλαζοπράσινο με ολίγον από ...ροζέ) πάνελ των εισηγητών συγκροτήθηκε.

Θα είναι όλοι εκεί,παρόντες. Ολοι όσοι θέλουν και μπορούν να υπηρετήσουν το στόχο της εκδήλωσης, καλύπτοντας πολιτικά το "μονόδρομο" της ΕΕ, στην όποια νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική εκδοχή του.

Θα είναι όλοι εκεί.Ολοι εκείνοι, που αρνούνται επίμονα εδώ και χρόνια το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να ενημερωθεί αντικειμενικά και ολοκληρωμένα, αλλά και να εκφράσει τη γνώμη του, μέσω εθνικού Δημοψηφίσματος,για την "ευρωπαϊκή οικοδόμηση", που του επιφυλάσσουν και της οποίας βιώνει, ήδη, τις δραματικές συνέπειες.

Θα είναι όλοι,λοιπόν, εκεί.Ολοι όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους εν λευκώ εξουσιοδοτημένους από το λαό να αποφασίζουν για λογαριασμό του σε τόσο μείζονος σημασίας ζητήματα και όλοι όσοι δέχονται πρόθυμα να συνευρίσκονται σε τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε (φιλολογώντας γύρω από κάποιες αδιάκριτες πλέον ψιλοδιαφορές τους και με ύφος "ξερόλα") να προσφέρουν, τελικά, απλόχερα την πολιτική τους σφραγίδα, την ουσιαστική πολιτική αποδοχή των πιο αντιλαϊκών επιλογών, της πιο άγριας αντεργατικής επίθεσης στον αιώνα που διανύουμε...

***

Ας βάλουν, όμως, κάτι καλά στο μυαλό τους.

Από κάτι τέτοιες εκδηλώσεις και από το χλιδάτο περιβάλλον, όπως αυτό που θα φιλοξενήσει το πάρτι της Πέμπτης (και τη δεξίωση, η οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσει...), κάποιοι σ' αυτή τη χώρα θα συνεχίσουν να δηλώνουν απόντες.Και όχι μόνο γιατί δε βολεύονται στη θέση του ομοτράπεζου σε μια επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, αλλά - κυρίως - γιατί προτιμούν να βρίσκονται παρόντες στο πλευρό εκείνων που αντιστέκονται, εκείνων που αγωνίζονται, εκείνων που ετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση. Την αντεπίθεση των πολλών, των αποφασισμένων να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, κόντρα στις επιλογές, στις διαθέσεις της ολιγαρχίας και των όποιων πολιτικών της αναφορών.

Αντώνης ΝΤΡΕΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ