Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΔΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η διοίκηση μεθόδευσε την "αποδοχή" του "Καποδίστρια"
  • Να πάρουν την υπόθεση του αγώνα κατά των κυβερνητικών σχεδίων στα χέρια τους, κάλεσε τους αιρετούς ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός
  • Διεκδικητικό ρόλο από τους δημάρχους απαίτησαν οι εργαζόμενοι στην ΤΑ

Σε υποχείριο της κεντρικής εξουσίας και εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής, θέλουν να μετατρέψουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και με κάθε τρόπο προσπαθούν να το πετύχουν. Ο λόγος για την πλειοψηφία της διοίκησης της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Θεσσαλονίκης, που κατάφερε να μετατρέψει σε φιάσκο το 11ο Τακτικό Συνέδριό της - που ολοκληρώθηκε την Κυριακή - παρουσιάζοντας, μέσα από πλασματικές πλειοψηφίες, τη δήθεν αποδοχή του σχεδίου "Καποδίστριας" από την ΤΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρουσιάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία να έχει υπερψηφίσει τον "Καποδίστρια", όταν όλοι γνωρίζουν ότι ψηφίστηκε μόλις από 38 και καταψηφίστηκε από 15. Αρκεί βέβαια να αναφέρουμε ότι τα μέλη της ΤΕΔΚ του νομού είναι 124, από τα οποία τα περισσότερα αποχώρησαν, εξαιτίας της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του Προεδρείου.

Η αποχώρηση των συνέδρων ήρθε ως αποτέλεσμα και της προκλητικής συμπεριφοράς μελών της διοίκησης της ΤΕΔΚ. Η τακτική του προεδρείου να μη δεχτεί την πρόταση 58 προέδρων κοινοτήτων, να περιληφθεί δηλαδή στα πρώτα θέματα συζήτησης το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις, οδήγησε σε ένταση και φραστικούς διαπληκτισμούς. Αυτοί, όπως φαίνεται, δε σταμάτησαν με τη λήξη των εργασιών. Χτες η ΤΕΔΚ, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε "μικρή ομάδα" τους προέδρους αυτούς και τους αποδίδει "σκοπιμότητα με στόχο τη δημιουργία οξύτητας, μόνο και μόνο για την επιδίωξη προσωπικού οφέλους". Στην ίδια ανακοίνωσή της, η ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το Συνέδριο ως το μαζικότερο και παραγωγικότερο στην ιστορία της, ενώ οι ίδιοι οι αριθμοί αποδεικνύουν το αντίθετο.

Στο Συνέδριο δε στάθηκε δυνατό να γίνει σοβαρή συζήτηση γύρω από τα οξυμένα προβλήματα της ΤΑ. Πάντως πολλοί πρόεδροι κοινοτήτων και άλλοι σύνεδροι, κύρια δημοτικοί σύμβουλοι επισήμαναν πως θα πρέπει να σταματήσει η ΤΑ να παίζει το ρόλο φοροεισπράκτορα. Απαίτησαν αυξημένες επιχορηγήσεις από το κράτος για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον κοινωνικό της ρόλο και την άμεση απόδοση των παρακρατημένων 920 δισ. Το θέμα του "Καποδίστρια" κυριάρχησε και καταγγέλθηκε από την πλειοψηφία των ομιλητών, οι οποίοι τόνισαν ότι, μέσω αυτού, η ΤΑ θα οδηγηθεί σε διάλυση και η ύπαιθρος σε ερήμωση.

Θέλουν να αποκόψουν την ΤΑ από το λαό

Στο συνέδριο της ΤΕΔΚ παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων. Ανάμεσά τους ο εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός,ο οποίος ξεκαθάρισε πως μέσα από τις αναγκαστικές συνενώσεις επιδιώκουν να αποκόψουν ολοκληρωτικά την ΤΑ από το λαό, να αφαιρέσουν τα όποια λαϊκά χαρακτηριστικά τής έχουν απομείνει, να αφαιρέσουν το διεκδικητικό της χαρακτήρα και να την κάνουν γρανάζι του κρατικού μηχανισμού, μακρύ χέρι της αντιλαϊκής εξουσίας. Προειδοποίησε ότι το σχέδιο "Καποδίστριας" είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στην πόλη και την ύπαιθρο, στραγγαλίζοντας οικονομικά την Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. "Με τη δημιουργία μεγάλων δήμων - σημείωσε ο Γ. Κατσαρός - θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάθεση έργων, λειτουργιών και αρμοδιοτήτων στους επιτήδειους και κερδοσκόπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης για το ρόλο τους στην προώθηση αυτού του νομοσχεδίου και κάλεσε τους εκλεγμένους δημοτικούς και κοινοτικούς άρχοντες να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Κάλεσε το λαό, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, να ανατρέψει τις δικομματικές λογικές και να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης, για να αναδείξει δημοτικούς και νομαρχιακούς άρχοντες που θα αντιστέκονται στην αλλοίωση του χαρακτήρα και του ρόλου της ΤΑ. Που θα μπαίνουν μπροστά και θα διεκδικούν μαζί με τους εργαζόμενους. Που θα ενισχύουν τους αγώνες για δουλιά, ασφάλιση και κοινωνική πρόνοια, για φθηνές κοινωνικές και δημοτικές υπηρεσίες.

Εντείνει την εργασιακή ανασφάλεια ο "Καποδίστριας"

Την αναγκαιότητα να αποκτήσουν διεκδικητικό ρόλο οι δήμαρχοι, απέναντι στην κεντρική εξουσία, επισήμαναν και οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την οικονομική αυτοδυναμία των ΟΤΑ, τη διαχείριση των προσλήψεων με γνώμονα τις ανάγκες των δήμων και τη διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών. Μάλιστα πρότειναν στις δημοτικές διοικήσεις μια από κοινού συγκέντρωση, στο χώρο των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, σημειώνοντας ότι αυτή η κινητοποίηση μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον ολοένα και διαφαινόμενο κίνδυνο των ιδιωτικοποιήσεων στους δήμους. Τέλος μίλησαν για την εργασιακή ανασφάλεια που υπάρχει στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι εντείνεται μέσα από το σχέδιο "Καποδίστριας", όπου γίνεται προσπάθεια καταστρατήγησης του θεσμοθετημένου ημερήσιου και εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στους νέους δήμους, φαίνεται να διαιωνίζονται οι ανισότητες του αδιαβάθμητου προσωπικού των κοινοτήτων και προβλέπονται υποχρεωτικές μετατάξεις του προσωπικού.

  • Με νέα κινητοποίηση, σήμερα στις 10 το πρωί, απαντούν οι κοινοτάρχες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις μεθοδεύσεις της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ προαναγγέλλει την πραγματοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων στο σύνολο σχεδόν των κοινοτήτων του νομού, μέσα στις επόμενες Κυριακές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ