Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
YIANKES GO HOME

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο αμερικανικό προξενείο πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα, ενάντια στην παρουσία του αποβατικού πλοίου USS OAK HILL, μετά από πρόσκληση της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα αμερικανονατοϊκά σχέδια για την περιοχή, πραγματοποίησαν χτες το βράδυ εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παρουσία του αμερικανικού πολεμικού αποβατικού πλοίου USS OAK HILL και του πληρώματός του, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας απέναντι από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά από πρωτοβουλία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη. Με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν ως προκλητική την παρουσία του αμερικανικού πλοίου, λίγες μόνο μέρες πριν το γιορτασμό της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το αμερικανικό αποβατικό πλοίο είχε ως πρώτο σταθμό του παρθενικού του υπερατλαντικού ταξιδιού, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απ' όπου θα αποχωρήσει στις 14 του μήνα, για περιπολίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με κυρίαρχο σύνθημα "Δε σας θέλει ο λαός πάρτε τα πλοία σας και εμπρός", πραγματοποίησαν πορεία ως την κεντρική πύλη του ΟΛΘ και στη συνέχεια αποχώρησαν με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο.

"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "όχι στο μίσος των εθνικιστών ζήτω η φιλία των λαών", "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμό", διαδήλωναν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, καταγγέλλοντας παράλληλα την υποταγή της κυβέρνησης στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς για το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Με τα πανό και τις πικέτες, απαιτούσαν το "Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και φιλίας". Εξω από το Αμερικάνικο Προξενείο κατήγγειλαν για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, φωνάζοντας πως "οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν" και κάλεσαν το λαό να αντισταθεί στη "Νέα Τάξη Πραγμάτων" του μίσους και των πολέμων.

Παράλληλα, οι εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι, μέσα από τη χτεσινή τους διαδήλωση κατήγγειλαν και την αυταρχική και βάρβαρη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου, που παλεύουν να σώσουν την περιοχή τους από τα ασύδοτα και καταστροφικά σχέδια της πολυεθνικής εταιρίας TVX GOLD.

"Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", διαδήλωναν ξανά και ξανά, ενώ ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 17 Νοέμβρη, την ημέρα του γιορτασμού του Πολυτεχνείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ