Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχίζει το "εθελοντικό" ψαλίδισμα των αναβολών

Υπουργική Απόφαση προβλέπει τρεις λιγότερους μήνες θητείας για όσους φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ κατατάσσονται στις Ενοπλες Δυνάμεις χωρίς να κάνουν χρήση αναβολής

Σε εφαρμογή μπαίνουν οι διατάξεις του νέου νόμου περί στρατολογίας που προβλέπουν τον εκ των έσω, "εθελοντικό" περιορισμό των αναβολών για σπουδές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, υπέγραψε απόφαση σε εφαρμογή του νόμου, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ και κατατάσσονται στις Ενοπλες Δυνάμεις χωρίς να κάνουν χρήση της αναβολής που δικαιούνται, θα υπηρετούν τρεις μήνες λιγότερους. Η αρχή θα γίνει από τους σημερινούς πρωτοετείς που θα κληθούν από δω και στο εξής να καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα απολύονται μετά τη συμπλήρωση 15 μηνών θητείας στο Στρατό Ξηράς, 18 στο Πολεμικό Ναυτικό και 17 στην Πολεμική Αεροπορία οι παρακάτω κατηγορίες:

- Οσοι φοιτητές και σπουδαστές ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα της αναβολής κατάταξης και καταταγούν μόλις προσκληθεί η σειρά τους.

- Οσοι φοιτητές και σπουδαστές ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν ήδη καταταχθεί χωρίς να έχουν ασκήσει το δικαίωμα της αναβολής.

- Οσοι φοιτητές και σπουδαστές ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν λάβει ή λαμβάνουν αναβολή, αλλά τη διέκοψαν ή τη διακόπτουν πριν κάνουν τη χρήση αυτής. Με τη ρύθμιση αυτή ουσιαστικά καλύπτονται όσοι από τους φετινούς πρωτοετείς κληθεί η σειρά τους από δω και πέρα, ενώ όσοι έχουν ζητήσει αναβολή και η σειρά τους έχει ήδη κληθεί, δεν καλύπτονται.

- Οσοι έχουν λάβει ή λαμβάνουν αναβολή κατάταξης ως σπουδαστές ανώτερης ή ανώτατης σχολής του εξωτερικού και πριν κάνουν χρήση αυτής μετεγγράφονται ή εγγράφονται από την αρχή σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή του εσωτερικού για την οποία δικαιούνται αναβολής κατάταξης, αλλά δεν ασκούν το δικαίωμα αυτό.Η ρύθμιση που αφορά μόνο οπλίτες δεν καλύπτει: Οσους για διάφορους λόγους υπηρετούν μειωμένη θητεία. Οσους κάνουν ή έχουν κάνει χρήση αναβολής κατάταξης λόγω σπουδών σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ή δευτεροβάθμιες σχολές τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ή ωδεία ή ιερατικές σχολές ή προπαρασκευαστικά τμήματα εξωτερικού ή για απόκτηση θαλάσσιας υπηρεσίας ή ως ναυτολογημένοι.

Η εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, συνδέεται με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και με την αύξηση του αριθμού των εισαγομένων σε αυτά που έχει εξαγγελθεί και η οποία αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση της απόδοσης των κλάσεων, λόγω αύξησης του αριθμού των αναβολών. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Θ. Εξαρχάκου,σε ημερίδα που έγινε στο Πολεμικό Μουσείο, όπου ανάμεσα στα άλλα παρουσίασε πρόταση που προβλέπει την πριμοδότηση με μόρια, για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όσων νέων αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ