Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέσεις για "δεξιότερη" μετατόπιση

Συντονισμένες προσπάθειες, για να μετατοπιστεί η ΝΔ σε περισσότερο σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις, διασφαλίζοντας έτσι "την υπεροχή της ιδεολογικής καθαρότητας", κυρίως έναντι του ΠΑΣΟΚ, καταβάλλουν ηγετικά στελέχη του κόμματος, κινούμενα "παράλληλα" με τις επιθυμίες και επιδιώξεις του ίδιου του Κ. Καραμανλή.

Αρκετά ηγετικά στελέχη (Μητσοτάκης, Μάνος, Σουφλιάς, κ.ά.) διαπιστώνουν ότι η έξοδος από την κρίση που μαστίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνάει μέσα από την "αποσαφήνιση" της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος σε πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι η ΝΔ θα μπορέσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο, που οφείλεται στο γεγονός ότι συμπλέει και ταυτίζεται με τις κυβερνητικές επιλογές και να εμφανιστεί ως "εναλλακτική λύση" απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη. Χαρακτηριστικές σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι χτεσινές τοποθετήσεις των Κ. Μητσοτάκη, Στ. Μάνου, Γ. Αλογοσκούφη, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ απουσιάζει στην Τουλούζη της Γαλλίας για το συνέδριο του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Κ. Μητσοτάκης σε άρθρο του, χτες, στην "Εξουσία" διαπιστώνει ότι μετά το συνέδριο, η ΝΔ ξεπέρασε τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της περιόδου Εβερτ (1993 - '96). Συγκεκριμένα "δεν υπάρχει σήμερα προσπάθεια ελέγχου και μονοπώλησης του κόμματος από κάποια ομάδα και ταυτόχρονα η ΝΔ επανέρχεται - ίσως όχι με την ταχύτητα και την καθαρότητα που προσωπικά θα επιθυμούσα - στη φιλελεύθερη και υπεύθυνη γραμμή της στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική". Ταυτόχρονα, εκφράζει την πεποίθησή του ότι η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της επόμενης τριετίας,"αξιοποιώντας την υπεροχή της ιδεολογίας της και της πολιτικής της, ασκώντας αυστηρή, δυναμική και υπεύθυνη αντιπολίτευση και ενεργοποιώντας αξιοκρατικά όλο το ανθρώπινο δυναμικό της". Ο Κ. Καραμανλής, στην ίδια εφημερίδα, επαναλαμβάνει ότι "το νέο ξεκίνημα της ΝΔ στηρίζεται σε γερές βάσεις, τη δικαίωση των μεγάλων επιλογών της παράταξης, με κύριο άξονα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας", ενώ τονίζει ότι έχει μία και μόνο επιλογή, "τη ρήξη με τις δυνάμεις που εκφράζουν και διαιωνίζουν την παρακμή και τη μετριότητα".

Από την πλευρά του, ο Στ. Μάνος στην "Ελευθεροτυπία" επαναλαμβάνει την κριτική του ότι η ΝΔ "δεν έχει βρει ακόμα τη σωστή της νέα κατεύθυνση", εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει πριν τις επόμενες εκλογές, ενώ αποδοκιμάζει παλαιότερη δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι η ΝΔ δεν είναι νεοφιλελεύθερη. "Δεν κατανοώ τέτοιου είδους δηλώσεις", δήλωσε.

Ο βουλευτής Γ. Αλογοσκούφης,επικεφαλής της ΟΚΕ Οικονομικών, σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής", προχωράει σε συγκεκριμένες προτάσεις στην παραπάνω κατεύθυνση, με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά να καταργηθεί το άρθρο 106 του Συντάγματος που ρυθμίζει τα θέματα κρατικοποίησης των επιχειρήσεων (!), να ενισχυθούν αντίστοιχα τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, να καταργηθεί η δωρεάν ανώτατη παιδεία, να θεσπιστούν οι ανώτατοι συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος, που αφορούν τις επιχειρήσεις και να υπάρξει ρητή πρόβλεψη ότι οι συντελεστές φορολογίας δε θα αλλάξουν για τρία χρόνια. Ακόμα να κατοχυρωθεί και συνταγματικά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δε θα ξεπερνά το 3%, όπως ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ