Τρίτη 5 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απέτυχε ο πρώτος γύρος

Ο διαμεσολαβητής Χόλμπρουκ επιμένει να κρατά ίσες αποστάσεις και να ζητά απ' όλες τις πλευρές να "δουν" τα δεδομένα, που έχουν δημιουργηθεί στο νησί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Η αποστολή του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο κατέρρευσε κυριολεκτικά λόγω κυρίως της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς και της εμμονής του να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος του, να αποσυρθεί αμέσως η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αρθεί το οικονομικό "εμπάρκο" σε βάρος του ψευδοκράτους. Οι όροι αυτοί υποβλήθηκαν επίσημα από τον Ντενκτάς στον Χόλμπρουκ υπό μορφή πακέτου γι' αυτό απέρριψε οργισμένος πρόταση του προεδρικού απεσταλμένου για συζήτηση μόνο του αιτήματός του για την άρση του λεγόμενου οικονομικού εμπάργκο.

Την πλήρη αποτυχία της αποστολής του παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Χόλμπρουκ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο. Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αν και ρωτήθηκε, τήρησε την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης της χώρας του, των ίσων αποστάσεων αποφεύγοντας να επιρρίψει την ευθύνη για την πλήρη αποτυχία της αποστολής του στον Ντενκτάς ο οποίος ήταν ο μόνος που προέβαινε σε προκλητικές δηλώσεις σ' όλες τις συναντήσεις που είχε στο τριήμερο 1 - 3 Μάη με τον Αμερικανό απεσταλμένο!

Ο Χόλμπρουκ στη συνέντευξη Τύπου περιορίστηκε να δηλώσει, σχετικά με την αδιαλλαξία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ότι δεν μπορούν να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες όσο η τουρκική πλευρά εμμένει στις δύο προϋποθέσεις που θέτει. Ο Χόλμπρουκ χαρακτήρισε άτυχη την προϋπόθεση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο, όμως διαφωνεί με την απόρριψη της Τουρκίας. Μάλιστα, απέδωσε στην απόφαση του Λουξεμβούργου, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε όρους στην Τουρκία, το σημερινό αδιέξοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Και οι δύο πλευρές, υποστήριξε, ζήτησαν τη συνέχιση της αμερικανικής πρωτοβουλίαςυπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποδεχτούν "ένα γνήσιο πάρε - δώσε" και να αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι άκουσε τις απόψεις "και των δύο ηγετών", διευκρινίζοντας ότι διερευνήθηκαν όλα τα θέματα, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς τους δύο ηγέτες για την ειλικρίνειά τους(!! ) κατά τις συζητήσεις και για την προσοχή που επέδειξαν. Επεσήμανε επίσης, ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για τους δύο ηγέτες για "το ιστορικό τους ρόλο και για το σθένος με το οποίο υπερασπίζουν τις θέσεις τους", εξηγώντας ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, απαιτεί οι συνομιλίες να διεξαχθούν στη βάση δύο κρατών!Ο Χόλμπρουκ υπερτονίζοντας την αμερικανική επιθυμία για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε πως ξεκαθάρισε στους Τούρκους ότι οι ΗΠΑ σε υψηλό επίπεδο έχουν τονίσει πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν "ατυχής". Πιστεύουμε πρόσθεσε, ότι η αίτηση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να εξεταστεί όπως και οι αιτήσεις των άλλων υποψηφίων χωρών!

Ο Χόλμπρουκ, μετά την κατάρρευση της αποστολής του ακύρωσε τα "εισιτήρια" να επιστρέψει στην Κύπρο στις 8 Μάη. Θα επιστρέψω, είπε, όταν κριθεί αναγκαίο και όταν το ζητήσουν οι δύο πλευρές!

Μαζί με τον Χόλμπρουκ αναχώρησε και ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο Χόλμπρουκ, θα επιστρέψει στο τέλος Μάη.

Εντονες αντιδράσεις

Ο Πρόεδρος Κληρίδης σε γραπτή δήλωσή του εκφράζει τη λύπη του γιατί δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τον Χόλμπρουκ, εκφράζει επίσης την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις του Χόλμπρουκ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε λίγο πριν την αναχώρησή του.

Πρώτο, παρατηρεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Χόλμπρουκ δεν απέδωσε την ευθύνη, όπως είχε ενημερώσει τον Κύπριο Πρόεδρο, στην τουρκική πλευρά για τη μη άρση του αδιεξόδου, δοθέντος ότι διαπιστώθηκε ότι οι θέσεις του Ντενκτάς αντανακλούν και τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία λόγω παράλογων απαιτήσεων, επέμεινε στην αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών, στην απόσυρση της αίτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και στην άρση του λεγόμενου "εμπάργκο".

Δεύτερο, ο Χόλμπρουκ παρερμήνευσε τη θέση του Προέδρου στο θέμα των διακοινοτικών συνομιλιών. Ο Πρόεδρος Κληρίδης στη δήλωσή του επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος μόνο στην περίπτωση των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων εκπροσωπεί την ελληνοκυπριακή κοινότητα και αυτό σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε διακοινοτικό επίπεδο και όχι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ουδέποτε έχει δεχτεί ότι έπαψε να ισχύει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος του 1960 που τον προσδιορίζει ότι εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης ενημέρωσε χτες τηλεφωνικώς τους αρχηγούς των κομμάτων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την αποτυχία της αποστολής Χόλμπρουκ. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την ερχόμενη Παρασκευή σε ολοήμερη συνεδρία για να συζητήσει την όλη κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ