Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση
  • Την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 27 του Μάη και 4ωρης στάσης εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ στις 20 του Μάη, αποφάσισε η Συνομοσπονδία
  • Γ. Μαυρίκος: "Χρειάζεται να ξεσηκωθούν και οι πέτρες"

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, την Τετάρτη 27 Μάη και 4ωρης στάσης εργασίας 12μ - 4μμ σε όλες τις ΔΕΚΟ, την Τετάρτη 20 Μάη, με συγκέντρωση στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη 1μμ, αποφάσισε χτες το προεδρείο της ΓΣΕΕ, κάτω και από την πίεση των ταξικών, αγωνιστικών δυνάμεων για ανάπτυξη των κινητοποιήσεων απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα της κυβέρνησης.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η Συνομοσπονδία αντιτίθεται με αυτό τον τρόπο στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο τομέα και διεκδικεί εξυγίανση των ΔΕΚΟ, ισχυρούς δημόσιους τραπεζικούς ομίλους, προστασία της απασχόλησης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με αυτές τις αποφάσεις της, η ΓΣΕΕ "συντονίζει τις υπαρκτές και αναπτυσσόμενες πρωτοβουλίες των συνδικάτων σε ΔΕΚΟ - τράπεζες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, διεκδικεί ικανοποιητικές συμβάσεις, προετοιμάζει τις αγωνιστικές απαντήσεις των εργαζομένων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις".

Στο πλαίσιο της απεργίας εντάσσεται και η διεκδίκηση της ΕΓΣΣΕ, για την οποία ορίστηκε συνάντηση την Πέμπτη 14 Μάη με τους εργοδότες.Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,έκανε την εξής δήλωση στο "Ρ":

"Είχαμε προτείνει στα όργανα της ΓΣΕΕ και σε άλλες μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ένα πρόγραμμα αγωνιστικό, που έπαιρνε υπόψη του το χαρακτήρα, την ουσία και το βάθος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέρριψε το ταξικό περιεχόμενο του αγώνα και υιοθέτησε μορφές πάλης που έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα.

Επειδή η γενικευμένη αντιλαϊκή θύελλα επιβάλλει πανελλαδικό πανεργατικό συντονισμό και κλιμάκωση της πάλης, καλούμε την εργατική τάξη και τις οργανώσεις της να πολλαπλασιάσουν και να εντείνουν τον ταξικό αγώνα προβάλλοντας, και στην τετράωρη στάση και στην 24ωρη απεργία, τη γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Να απαιτήσουν κλιμάκωση και συνέχιση του αγώνα, να επιδιώξουν αγωνιστική συμμαχία με τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία.

Αιχμή των κινητοποιήσεων να αναδειχτεί η υπεράσπιση του 8ωρου και των εργασιακών σχέσεων και η απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων. Χρειάζεται να ξεσηκωθούν και οι "πέτρες" ακόμα και να αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας του ψευτοδιαλόγου και η γραμμή της συναίνεσης. Τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες χρειάζεται και με δικά τους αγωνιστικά προγράμματα και πολύμορφες δραστηριότητες να κλιμακώσουν τον αγώνα και να προβάλουν αγωνιστικό περιεχόμενο".

Το ΕΚ Ζακύνθου

Σε πανεργατικό συλλαλητήριο την Τρίτη 19 Μάη, στις 8.30 το βράδυ στην πόλη της Ζακύνθου (ΕΚΖ), προχωρά - με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ - το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.Επίσης αποφάσισε την κήρυξη πανζακυνθιακής απεργίας στις 28 Μάη.

Το ΕΚΖ σε ανακοίνωσή του καλεί σε πάλη για: Την υπεράσπιση εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Την υπεράσπιση του 8ωρου - 7ωρου. ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο. ΕΓΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και κατώτερο μισθό 200.000 δρχ. Κατώτερη σύνταξη ίση με 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Τριανταπεντάωρο - εφτάωρο - πενθήμερο με αύξηση αποδοχών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης ζητά να αποχωρήσουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ