Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Δωδεκάωρα και δουλιά την Κυριακή!

Προκλητική απόφαση της νομάρχη Χανίων ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων

"Ξαναχτύπησε" φέτος η νομάρχης Χανίων Αλέκα Μαρκογιαννάκη, που αποφάσισε να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων σε ολόκληρο το νομό καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων της Κυριακής και των αργιών (!), από τις 10 πμ έως τις 10 μμ, από την 1/4 έως τις 31/10 εκάστου έτους,αγνοώντας ακόμα και το γεγονός ότι παρόμοια απόφασή της πέρυσι είχε ακυρωθεί από τον περιφερειάρχη!

Μάλιστα, επειδή δεν κατάφερε να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των οικείων εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων - όπως απαιτείται από το νόμο - επικαλέστηκε τη σύμφωνη γνώμη ενός ...σωματείου, που χαρακτηρίζεται από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων ως "μαϊμού",ενώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τον τρόπο ίδρυσής του!

Ο Σύνδεσμος, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τη νομάρχη για "χουντική νοοτροπία", ενώ χαρακτηρίζει την απόφαση "σκανδαλώδη", αφού τονίζει ότι - εκτός των ουσιαστικών λόγων - εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι λόγοι που ανάγκασαν τον περιφερειάρχη να ακυρώσει την περσινή απόφαση. Οι λόγοι αυτοί είναι: α Δεν υπήρξε η σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών και εργατικών οργανώσεων. β Δε συμφώνησε ο ΕΟΤ. γ.Οι ώρες λειτουργίας που καθορίζονταν με την απόφαση της νομάρχη δεν εναρμονίζονταν με το ωράριο λειτουργίας που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση και δ γιατί επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές του νομού και όχι, όπως θα έπρεπε, σε αυστηρά οριοθετημένες περιοχές δήμων και κοινοτήτων, που να έχουν ανακηρυχτεί τουριστικοί τόποι.

Σε ό,τι αφορά στη σύμφωνη γνώμη ενός ...σωματείου που επικαλείται η νομάρχης, ο Σύνδεσμος καταγγέλλει ότι πρόκειται για ένα σωματείο -"φάντασμα και μαϊμού, που κατασκευάστηκε με το στανιό σε χρόνο ρεκόρ, αφού ο εργοδότης, μέσα σε συνθήκες απερίγραπτης τρομοκρατίας, τη Μεγάλη Βδομάδα αποσπούσε τις υπογραφές των εργαζομένων, άλλοτε πάνω σε λευκά χαρτιά και άλλοτε σε αιτήσεις για ίδρυση σωματείου, για να εκμαιεύσει, στη συνέχεια, η νομάρχης τη "σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων""!

Τέλος, ο Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να ισχύσει η απόφαση αυτή και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει τη νομάρχη Χανίων για "συνειδητή παρανομία", αλλά και τους νομάρχες Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Κέρκυρας και άλλων νομών, που έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη τέτοιες αποφάσεις και να δώσουν την απάντησή τους, τόσο σε "εκπροσώπους" του λαού, όσο και σε "συνδικαλιστές", που συναινούν στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ