Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στο δρόμο του αγώνα οι ανθρακωρύχοι

ΜΟΣΧΑ

(Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τεταμένη είναι η κατάσταση στις ανθρακοφόρες περιοχές της Ρωσίας. Οι ανθρακωρύχοι της Σιβηρίας έχουν κόψει τη χώρα στα δυο μετά την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στο Προκόπιεβσκ, αποκλείοντας έτσι όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν την Ανατολή με τη Δύση, προκαλώντας ταυτόχρονα πολιτική αναταραχή στη Μόσχα. Στην περιοχή του Κουζμπάς ο κυβερνήτης της περιοχής Κεμέροβο Αμάν Τουλέγεφ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς έχουν διακοπεί όλες οι σιδηροδρομικές επικοινωνίες από και προς την περιοχή. Οι ανθρακωρύχοι, συνεπικουρούμενοι σε πολλές περιοχές από γιατρούς και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιούν εδώ και μια βδομάδα εκδηλώσεις καθιστικής διαμαρτυρίας στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους. "Η περιοχή του Κεμέροβο έχει αποκοπεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μην μεταφέρονται προμήθειες", δήλωσε εκπρόσωπος του Τουλέγεφ. Στο εξής στις ανατολικές περιοχές της αχανούς περιοχής δε θα μπορούν να φτάσουν τρόφιμα και πρώτες ύλες. Πολλές επιχειρήσεις στις αποκοπείσες περιοχές κινδυνεύουν να σταματήσουν. Χτες και οι ανθρακωρύχοι της Μπουριατίας κατέλαβαν σιδηροδρομική γραμμή που συνδέεται με τον υπερσιβηρικό.

Στο μεταξύ, η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) αποφάσισε να προσκαλέσει τον Γιέλτσιν να ενημερώσει το σώμα για τις κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων. Επίσης, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) κάλεσε επίσης για το ίδιο θέμα τον πρωθυπουργό Σεργκέι Κιριένκο.Με εντολή του Κιριένκο μετέβησαν στο Κεμέροβο και το Ροστόβ, ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για την ενέργεια Μπορίς Νεμτσόφ στα ανθρακωρυχεία της περιοχής του Ροστόβ και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ολέγκ Σισούγεφ στο Κεμέροβο. Η κυβέρνηση, αλλά και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις οφείλουν δισεκατομμύρια ρούβλια στις διοικήσεις των ανθρακωρυχείων με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.

Συνεδρίαση του προεδρείου της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης

Στις 19 Μάη συνεδρίασε το προεδρείο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ). Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξετάστηκε η κατάσταση που δημιουργήθηκε στις περιοχές των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ανέφερε ότι στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες (ΚΟ) της αντιπολίτευσης στην Κρατική Δούμα και στη ΛΠΕΡ καταφθάνουν πολυάριθμες επιστολές από τους απεργούς ανθρακωρύχους, τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς, τους μηχανοκατασκευαστές κ. ά. εργαζόμενους. Παντού θεωρούν υπεύθυνο για την καταστροφική κατάσταση τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, ζητούν την παραίτησή του και απευθύνονται σχετικά μ' αυτό στην Κρατική Δούμα. Το προεδρείο της ΛΠΕΡ, ανταποκρινόμενο στη θέληση των απεργών και τριών ΚΟ της αντιπολίτευσης στη Δούμα αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία αποπομπής του Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα. Από τη μεριά του, ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι αποκάλεσε την απόφαση της ΛΠΕΡ "ανώφελη ενασχόληση ορισμένων πολιτικών και βουλευτών της Κρατικής Δούμας που θολώνουν τα νερά".

Τέλος, χτες, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι 117 βουλευτές έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 12σέλιδη πρόταση για την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης του Προέδρου Γιέλτσιν, τον οποίο κατηγόρησε για μια σειρά εγκλημάτων κατά της χώρας και του λαού. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η μακρά και περίπλοκη διαδικασία της αποπομπής του Προέδρου μπορεί να αρχίσει αν συγκεντρωθούν οι υπογραφές 15Ο βουλευτών της Δούμα. Οι κομμουνιστές μαζί με άλλα δύο συμμαχικά κόμματα ελέγχουν 211 έδρες στη Δούμα. Για να εγκριθεί η πρόταση αυτή πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών της Δούμας, ύστερα να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας. Γι' αυτό και θεωρείται ότι η πρόταση αυτή έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Εγκριση Εγγειου Κώδικα

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) ενέκρινε χτες το πολυσυζητημένο σχέδιο του Εγγειου Κώδικα που στην πράξη απαγορεύει την ελεύθερη πώληση αγροτικών εκτάσεων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην Ανω Βουλή, Ανατόλι Σλίβα, δήλωσε ότι είναι βέβαιο πως ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, επειδή αντιβαίνει σε 10 άρθρα του Συντάγματος. Υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί από την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) στις 22 Απρίλη, ψήφισαν 97 από τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που αποτελείται από τους τοπικούς κυβερνήτες της χώρας. Είκοσι ένα το καταψήφισαν, ενώ υπήρχαν και οκτώ αποχές. Στη Δούμα το είχαν υπερψηφίσει κυρίως οι κομμουνιστές που αποτελούν την πλειοψηφία. Το σχέδιο του Εγγειου Κώδικα, που συζητείται εδώ και τέσσερα χρόνια, είχε για πρώτη φορά εγκριθεί από το Κοινοβούλιο το 1997, αλλά απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ