Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΚ ΑΘΗΝΑΣ
Σαφής καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής

Βαρύτατες οι απώλειες της ΠΑΣΚΕ, που βρέθηκε με τέσσερις έδρες λιγότερες. Πτώση και της ΔΑΚΕ σε ψήφους. Ενισχυμένη η ΔΑΣ σε ψήφους και έδρες. Με τρεις έδρες καταγράφεται στη νέα διοίκηση το σχήμα που συγκρότησαν διαφωνούντες της ΠΑΣΚΕ

Μήνυμα καταδίκης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής και των δυνάμεων εκείνων που τη στηρίζουν στο συνδικαλιστικό κίνημα,αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ. Με βαρύτατες απώλειες βγήκε από την αναμέτρηση η ΠΑΣΚΕ,η οποία έχασε τέσσερις (!) έδρες - τρεις προς το άλλο σχήμα που συγκρότησαν διαφωνούντες συνδικαλιστές της παράταξης και μία προς τη ΔΑΣ, η οποία σημείωσε αύξηση και σε ψήφους - ενώ πτώση είχε και η ΔΑΚΕ.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν για νέα διοίκηση, 1.705 σύνεδροι επί 1.875 και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.689. Ελαβαν: ΔΑΣ 461 ψήφους (στις προηγούμενες 453) και 9 έδρες από 8 έδρες που είχε. ΠΑΣΚΕ 504 ψήφους (πριν 704) και 9 έδρες από 13 που είχε. ΔΑΚΕ 399 ψήφους (πριν 407) και 7 έδρες, όσες και πριν. ΠΑΣΚ (πρόκειται για το ψηφοδέλτιο που συγκρότησαν οι διαφωνούντες της ΠΑΣΚΕ) 152 ψήφους και τρεις έδρες. "Αυτόνομη Παρέμβαση" 151 ψήφους (πριν 145) και 3 έδρες όσες και πριν. "Εργατική Πρωτοβουλία" 20 ψήφους (28 πριν) και καμιά έδρα. "Εργατική Αλληλεγγύη" 2 ψήφους.

Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, σε σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων, έλαβαν: ΔΑΣ 60 ψήφους (πριν 51) και εξέλεξε 5 αντιπροσώπους από 4 που είχε. ΠΑΣΚΕ 87 ψήφους (πριν 119) και 7 αντιπροσώπους από 10 που είχε. ΔΑΚΕ 47 ψήφους (πριν 40) και 4 αντιπροσώπους από 3 που είχε. "Αυτόνομη Παρέμβαση" 30 ψήφους (πριν 29) και 2 αντιπροσώπους, όσους είχε. ΠΑΣΚ 22 ψήφους και 2 αντιπροσώπους.

Ανακοίνωση - εκτίμηση της ΔΑΣ

Σχετικά με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, η ΔΑΣ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει: "Οι αρχαιρεσίες στο ΕΚΑ αποτελούν μια σαφή καταδίκη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβερνητική παράταξη έχασε σημαντικές ψήφους και έδρες. Χωρίς καμιά αμφισβήτηση, οι αντιπρόσωποι καταδίκασαν την πολιτική της βίας και τρομοκρατίας, της άγριας λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, την αφαίρεση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Καταδίκασαν τη μετατροπή των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων, ΓΣΕΕ και ΕΚΑ, σε στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής.

Η πτώση επίσης της ΔΑΚΕ δείχνει ότι οι εργαζόμενοι καταδικάζουν τη στήριξη από τη ΔΑΚΕ των βασικών κυβερνητικών επιλογών, καταδικάζοντας την αντιλαϊκή πολιτική απ' όποιον και αν εφαρμόζεται.

Η ενίσχυση της ΔΑΣ σε ψήφους, που εκφράστηκε με 1 παραπάνω έδρα, είναι αποτέλεσμα της επίμονης και σταθερής δράσης της, για την ανάπτυξη των αγώνων, τη συσπείρωση των εργαζομένων στη βάση των προβλημάτων. Δείχνει τη δυνατότητα συσπείρωσης ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών, τη δυνατότητα ενίσχυσης του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η παρουσία ξεχωριστού ψηφοδελτίου από το χώρο της ΠΑΣΚΕ και οι 3 έδρες που εξασφάλισε στο ΔΣ του ΕΚΑ εκφράζει επίσης σαφή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και δείχνει την αυξανόμενη ανησυχία και δυσαρέσκεια που υπάρχει στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης.

Τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και η στάση απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - πολυεθνικών θα είναι το πεδίο όπου θα κριθούν οι δηλώσεις και η αξιοπιστία του νέου αυτού σχήματος.Η ΔΑΣ θα αξιοποιήσει την ενισχυμένη της παρουσία στο ΔΣ του ΕΚΑ, δίνοντας και πάλι όλες της τις δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθούν γρήγορα οι προϋποθέσεις ώστε το συνδικαλιστικό και το λαϊκό κίνημα να αντεπιτεθούν και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την πολιτική της κυβέρνησης, για τη συγκρότηση του πανεργατικού παλλαϊκού μετώπου, ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - πολυεθνικού κεφαλαίου".

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί η ΠΑΣΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΚΕ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη μεγάλη απώλεια δυνάμεων, αποδίδοντάς τη στην αποχή και σε "τυχοδιωκτικές συμμαχίες στην Εφορευτική", που απέκλεισαν συνέδρους απ' την ψηφοφορία!.. Καταφέρεται κατά του δεύτερου ψηφοδελτίου στο χώρο της, ότι "προσπάθησε να μεταφέρει εσωκομματικές τριβές στο συνδικαλιστικό κίνημα", ενώ ο Γ. Φελώνης, επικεφαλής της παράταξης, σε συνέντευξή του στον "Φλας" εξέφρασε φόβους για "ευρύτερες διασπάσεις, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα γενικότερες κρίσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ".

Απ' την άλλη, η "Παναθηναϊκή Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΠΑΣΚ) σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι "τα αποτελέσματα στο ΕΚΑ στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία και μήνυμα πως θα υπάρξει συντονισμός δράσης ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πρόκληση". Επίσης ζητά, όπως και τα τέσσερα μέλη της ΓΣΕΕ που ανήκουν στο ίδιο ρεύμα, έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Συνομοσπονδίας για την αντιμετώπιση της βίας και της καταστολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ