Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
... ΥΠΠΟτιμά το Θεατρικό Μουσείο

Το μοναδικό Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου,το γνωστόΘεατρικό Μουσείο,το οποίο υπάρχει πάνω από 30 χρόνια, χάρη στην αυταπάρνηση και την ευαισθησία ανθρώπων που το υπηρέτησαν, "λυγίζει" εξαιτίας της κυβερνητικής αναλγησίας και άλλων "προτεραιοτήτων" του υπουργείου Πολιτισμού.Το να επισημάνει κανείς τη χρησιμότητα αυτού του κέντρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί σαν ένα από τα καλύτερα του είδους στον κόσμο μουσείο, είναι λίγο. Το Κέντρο αυτό δεν είναι απλά ένα μουσείο. Είναι η πιο αξιόλογη και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών απ' όπου αντλούν στοιχεία φοιτητές Πανεπιστημίων, σπουδαστές δραματικών σχολών, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και όλοι όσοι ασχολούνται με το θέατρο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ολα αυτά σίγουρα τα γνωρίζει το ΥΠΠΟ. Παρ' όλα αυτά όμως επιδεικνύει με τρόπο απαράδεκτο την αδιαφορία του, επιτρέποντας να μπει λουκέτο στο Θεατρικό Μουσείο. Η οικονομική αδυναμία οδήγησε τη διοίκηση στην απόφαση να παύσει τη λειτουργία του.

Κι ενώ το ΥΠΠΟ έπρεπε να έχει, ήδη, να απαλλαγεί από την ενοχή του, που στεγάζεται - τόσα χρόνια - το Μουσείο σε ένα υπόγειο, με χιλιάδες προβλήματα, αντίθετα την επαυξάνει. Παράδειγμα, δεν κατέβαλε ακόμη κανένα μέρος της επιχορήγησης.Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε ένα μικρό διαμέρισμα ιδιοκτησίας του Μουσείου, που βρίσκεται στο Παγκράτι, βρίσκεται στοιβαγμένο εκθεσιακό και αρχειακό υλικό γιατί δεν υπάρχει χώρος, στο Θεατρικό Μουσείο. Και ευτυχώς που το Πανεπιστήμιο παραχώρησε έναν χώρο στο Ροζ Κτίριο και στεγάστηκε προσωρινά η βιβλιοθήκη.

Ενώ, το ΥΠΠΟ,λοιπόν, ενέκρινε για το 1998, επιχορήγηση ύψους 80.000.000 δρχ.,όχι μόνο δεν κατέβαλε έστω ένα μικρό μέρος του ποσού, αλλά αντίθετα η υποσχόμενη πρώτη εκταμίευση ορίστηκε για τον Οκτώβρη του 1998 (! ) Αλλά οι υποχρεώσεις του μουσείου είναι απαιτητές. Πέντε μήνες απλήρωτο το προσωπικό και απλήρωτες οι ασφαλιστικές εισφορές ολόκληρου του τρέχοντος έτους επιβαρυνόμενες με πρόστιμο, φόρους, λογαριασμούς κλπ. Με αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατο να λειτουργήσει το Κέντρο.

Αυτή η δυσάρεστη προοπτική ανακοινώθηκε επίσημα στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο,ενώ ενημερώθηκαν και όλοι οι βουλευτές. Χτες πάντως η διεύθυνση του Κέντρου με προσωπική ευθύνη των μελών αναγκάστηκε να πάρει δάνειο για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες κι έτσι ανεστάλη το κλείσιμο του Μουσείου, δεδομένου ότι εκκρεμεί και μια νέα συνάντηση με τον υπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ