Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Στο "στίβο" των Ολυμπιακών

Η επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού (20/6) στην Ολυμπία, ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συνοδεύεται και με σχετικό "πεσκέσι". Τι πιο γοητευτικό, λοιπόν, από ένα πρόγραμμα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας,ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004;

Το θέμα συζήτησε προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη βάση ενός συνόλου προτάσεων για έργα συντήρησης, μερικής αναστήλωσης και διαμόρφωσης,που υπέβαλε το 1991 στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο,το οποίο ανασκάπτει την Ολυμπία. Οι Γερμανοί προτείνουν τις εξής ενότητες επεμβάσεων: Στερεώσεις και συντηρήσεις ψηφιδωτών, αποκατάσταση με επίχωση αποκαλυμμένων θεμελίων στη διάρκεια των ανασκαφών, μερικές αναστηλώσεις, προσωρινά στέγαστρα σε κάποια μνημεία, διαμόρφωση διαδρομών των επισκεπτών και αποκατάσταση της χλωρίδας.

Αυτό το "σχέδιο - πλαίσιο" δίχασε τα μέλη του ΚΑΣ. Κάποιοι συμφωνούσαν υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι η αρχή και το πλαίσιο μιας σειράς αναγκαίων, ούτως ή άλλως, επεμβάσεων στο χώρο, εφόσον οι αρμόδιες Διευθύνσεις (Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστήλωσης και Συντήρησης) καταγράψουν τις ανάγκες, εντοπίσουν τις δυνατότητες και ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες. Παράδειγμα η Διεύθυνση Συντήρησης διατύπωσε την άποψη ότι είναι δυνατόν με προμελέτες να καταγραφούν οι ανάγκες των ψηφιδωτών και να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες επεμβάσεις. Ορισμένα μέλη θεώρησαν πρόωρο να εγκριθεί τέτοιο σχέδιο ως "πακέτο", αν δεν προηγηθεί συζήτηση για κάθε επιμέρους πρόταση.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αναφέρθηκε στις φθορές που έχουν προκαλέσει οι ανασκαφείς του Γερμανικού Ινστιτούτου, το οποίο, όμως, ουδέποτε υποχρεώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία να τις αποκαταστήσει.Και κατέληξε: "Πρόκειται για ωραίες προτάσεις που δε δίνουν λύσεις. Τελικά ποιος θα τα χρηματοδοτήσει και εκτελέσει όλα αυτά;".Δεν ήταν αβάσιμος ο φόβος ότι ενδεχομένως, υπό το βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων, προκύψει ένας τεράστιος όγκος και όχι ιεραρχημένων έργων, στα οποία θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.Η Υπηρεσία είναι βέβαιο πως στο μέλλον θα χρειαστεί να επαγρυπνά για τη μορφή που θα πάρει ο αρχαιολογικός χώρος (κτίρια, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κ. ά.) στη διάρκεια του 2004.

Στην ουσία το ΚΑΣ ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, ένα σύνολο επεμβάσεων που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας, μελέτης και ιεράρχησης.Ειπώθηκε ότι θα διερευνηθούν οι δυνατότητες και θα ερωτηθεί το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο αν θα αναλάβει μελέτες και εκτέλεση έργου. Αλλά το ερώτημα είναι: θα γίνουν έργα στη βάση μιας ουσιαστικής λογικής για προστασία και αποκατάσταση των μνημείων ή και πάλι θα γίνει "αγώνας δρόμου" προς χάρη των Ολυμπιακών και με όποιους κινδύνους για τα μνημεία θα συνεπάγεται αυτός;

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ