Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Μέτρα - "φωτιά" για το τραγούδι

- Τρία καλλιτεχνικά σωματεία, η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και η Πανελλαδική Ενωση Διοργανωτών Παραγωγών Συναυλιών, καταγγέλλετε την ενορχηστρωμένη κρατική επίθεση κατά του ελληνικού τραγουδιού. Πώς αυτή εκφράζεται, με ποια μέτρα;

- Η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει την απόφαση, που αποδεδειγμένα έχει πάρει για αφελληνισμό των πάντων και κυρίως της μουσικής μας παράδοσης κι επειδή δεν μπορεί να φανεί ότι ευθέως κυνηγάει το ελληνικό τραγούδι, βρήκε πλάγιους τρόπους να το κάνει, χτυπώντας το με φοροεισπρακτικά μέτρα και εισφορές στο ΙΚΑ. Εχουμε τη φορολόγηση των καλλιτεχνών σε ό,τι αφορά την έκδοση δίσκου, που γίνεται με την κοπή και όχι την πώληση, τη φορολόγηση τραγουδιστών και μουσικών στα κέντρα διασκέδασης, με τρόπο τέτοιο, που τους εξισώνει με τους βιομηχάνους, εφοπλιστές κ.ο.κ., τις εισφορές στο ΙΚΑ, τις κρατήσεις για ΑΕΠΙ, ακόμη και το "χαράτσι" της Φρειδερίκης, που πρόσφατα ενεργοποιήθηκε.

- Αναφερόμενοι στο ασφαλιστικό το χαρακτηρίζετε μέτρο άδικο, παράνομο κι αντισυνταγματικό. Γιατί;

- "Στις συναυλίες μάς ασφαλίζουν με βάση το τεκμαρτό ημερομίσθιο της κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης κι όχι της ανώτερης, με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στη συνταξιοδότηση και ασφάλισή μας. Επιπλέον, ενώ ο νόμος λέει ότι δεν επιτρέπεται την ίδια μέρα παραπάνω από ένα ένσημο, για κάθε συναυλία μας απαιτούν ν' ασφαλιζόμαστε για περισσότερες μέρες, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουμε το όριο των 300 ενσήμων το χρόνο. Καθώς ο μέσος όρος είναι 55 ημέρες ασφάλισης για κάθε συναυλία, με έξι συναυλίες το χρόνο υπερβαίνεις το όριο. Αφού, όπως ισχυρίζονται, θέλουν να μας προστατεύσουν, γιατί δε σταματούν στο όριο των 300 ενσήμων και συνεχίζουν τις κρατήσεις; Κι ακόμη, γιατί η ασφάλιση γίνεται με βάση την κατώτερη κλάση; Μα, γιατί αν μας ασφαλίσουν με την ανώτερη κλίμακα θα πρέπει βάση αυτής να μας αποζημιώνουν και να μας συνταξιοδοτούν. Φαίνεται, λοιπόν, καθαρά ο εισπρακτικός και μόνο χαρακτήρας του μέτρου. Επιπλέον, λόγω των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων το κόστος μιας συναυλίας ανεβαίνει κατά 120%, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον ασύμφορη η πραγματοποίησή της και δήμοι, κοινότητες, πολιτιστικοί φορείς και ιδιώτες που ασχολούνται με τις συναυλίες, να μειώνουν τον αριθμό των συναυλιών, ακόμη και να τις ακυρώνουν. Φαίνεται ότι τους ενοχλούν οι συναυλίες, που είναι εστίες ουσιαστικής ψυχαγωγίας και προβληματισμού κι όχι εκτόνωσης.

- Πώς θ' αντιδράσετε;

- "Εχουμε ήδη εξαντλήσει όλα τα στάδια και δε βρήκαμε ανταπόκριση. Με κοινή επιστολή μας απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό, ο οποίος πριν από τις εκλογές μας προσκάλεσε σε συνάντηση στη "Μεγάλη Βρετανία" για να μας ανακοινώσει τα προγράμματά του για τον πολιτισμό, ζητώντας του να παρέμβει, αφού οι συνεργάτες του, υπουργοί και μη, δε θέλουν να καταλάβουν το δίκιο μας. Αν δε μας δεχτεί, τότε είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικότερες λύσεις. Ηδη σκεφτόμαστε να οργανώσουμε μια συναυλία διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή. Ισως τελικά χρειαστεί να κατέβουμε κι εμείς, οι μόνοι που απομείναμε, στο πεζοδρόμιο. Δεν έχουμε άλλη λύση.

Ρ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πανελλαδική πανοικοδομική απεργία στις 31 Γενάρη (2023-12-28 00:00:00.0)
Εντατικοποίηση, ανασφάλεια και ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων (2022-10-27 00:00:00.0)
Αγώνας για πολιτισμό και αξιοπρέπεια (2001-05-13 00:00:00.0)
Οι οικοδόμοι προειδοποιούν (1997-02-21 00:00:00.0)
Αγωνιστική επαγρύπνηση οικοδόμων και συνταξιούχων (1996-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ