Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενδιαφέρουσες δηλώσεις τραπεζιτών

Στο τελευταίο δεκαήμερο - που βρισκόταν σε εξέλιξη το μεγάλο "παζάρι" κυβέρνησης και υποψηφίων μνηστήρων για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας και παραμονές ή μετά το άνοιγμα των προσφορών για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης - έγιναν πολλές δηλώσεις, για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Παραθέτουμε στη συνέχεια, τις δηλώσεις που έκαναν ορισμένοι τραπεζίτες (κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών), τόσο γιατί αποκαλύπτουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το μεγάλο πλιάτσικο που γίνεται στον τραπεζικό τομέα, όσο και για ιστορικούς λόγους.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει - πάση θυσία - στην ιδιωτικοποίηση του 51% των μετοχών της Ιονικής και τι συνεπάγεται η υλοποίησης αυτής της απόφασης, είπαν (με δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης):

  • Κ. Γεωργουτσάκος (πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας): "... η χρηματιστηριακή αξία της Ιονικής Τράπεζας, όχι μόνο δεν μπορεί να αγνοηθεί αλλά είναι και οδηγός για την τελική επιλογή".
  • Χ. Σταματόπουλος (πρόεδρος της Ιονικής Τράπεζας): "Οποια ιδιωτική τράπεζα αποκτήσει την Ιονική, θα αλλάξει προς όφελός της την τραπεζική αγορά στην Ελλάδα. Θα κυριαρχήσει. Οποια από τις μεγάλες (σ.σ. τράπεζες) που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια χάσει την Ιονική, πιθανότατα θα χάσει και το παιχνίδι".
  • Γ. Κωστόπουλος (πρόεδρος της Τράπεζας ALPHA Πίστεως): "Κάθε δραχμή που θα δοθεί πάνω από 45 δισ. δραχμές - που αντιστοιχούν στη λογιστική αξία του 51% της Ιονικής Τράπεζας - μετράει πολλαπλά. Γι' αυτό, τα επιπλέον ποσά που θα δοθούν - πάνω από 45 δισ. δραχμές - αφαιρούνται από τα κεφάλαια της τράπεζας που θα την αγοράσει... Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα υποβάλουμε προσφορά θα στηρίζονται στην εκτίμηση για την αξία της Τράπεζας ως εστί και ευρίσκεται και ο νοών νοείτω"...
  • Μιχ. Σάλλας (πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς): "... Η Ιονική θα πρέπει να πάει σε μια από τις μεγάλες υπάρχουσες ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες και μάλιστα στην Πίστεως".

Μετά το άνοιγμα των προσφορών για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης, που όλα δείχνουν ότι θα καταλήξει στον όμιλο Λάτση:

  • Ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,είπε ότι πρόκειται για "δικαίωση της πολιτικής μας" (!) ξεχνώντας, για ευνόητους λόγους, ότι ο ίδιος είχε αποκαλύψει πριν δύο περίπου μήνες πως η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να κάνει "εκπτώσεις" και να πουλήσει την Κρήτης σε τιμή κάτω των 30 δισ. δραχμών...
  • Ο Μ. Σάλλας (πρόεδρος της Πειραιώς), εκτός από τα δημόσια "συγχαρητήρια" που έσπευσε να δώσει στον όμιλο Λάτση για την απόκτηση της Κρήτης, πρόσθεσε με δηλώσεις του ότι η Eurobank παίρνει την Κρήτης "με πανάξιο τρόπο"!
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Εργασίας Αν. Μπίμπας,χαρακτήρισε "πολύ καλό το τίμημα" που πρόσφερε η Τράπεζά του για την αγορά της Κρήτης (σε σχέση με την αποτίμηση της έκθεσης Ντελόιντ), ενώ πρόσθεσε ότι "η Τράπεζα Εργασίας ενδιαφέρεται για την Ιονική"
  • Ο Ι. Νανόπουλος (διευθύνων σύμβουλος της Eurobank), εντάσσοντας την προσφορά για την εξαγορά της Κρήτης στις αναγκαίες κινήσεις που πρέπει να κάνει η Eurobank "ώστε να αντεπεξέλθει με επιτυχία τον επικείμενο έντονο ανταγωνισμό" που επίκειται ενόψει του 2001, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για προσφορά εξαγοράς και της Ιονικής, λέγοντας ότι "θα μελετήσουμε και την περίπτωση αυτή".

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργιάζει το παρασκήνιο για την Ιονική(1999-02-27 00:00:00.0)
Η αντίστροφη μέτρηση του ξεπουλήματος...(1999-02-09 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διεργασίες με ξένους τραπεζίτες(1998-12-06 00:00:00.0)
Πάνω από 70 δισ. η ακίνητη περιουσία(1998-08-23 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα το μεγάλο ξεπούλημα(1998-08-22 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα οριστικοποιείται το ξεπούλημα(1998-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ